KonradR100  Dołączył: 01 Lut 2015
Co zrobić z bagnetem ?
Witam forumowiczów.
Mam problem z bagnetem obiektywu i liczę, że może ktoś z Was mi pomoże. Otóż niedawno aparat mi upadł, był w futerale, ale niestety plastikowe mocowanie pękło :/ Pytanie, co teraz z tym zrobić żeby naprawić, co radzicie, czy można ten element dokupić np. przez internet i samemu wymieniać, czy iść do serwisu, albo wysyłać do autoryzowanego serwisu aż do Wawy, tylko pytanie ile to bd kosztować :roll:
W załączniku zdjęcia usterki, z góry dzięki za pomoc :)
http://pl.tinypic.com/r/4l4qs9/8
http://pl.tinypic.com/r/2eyci95/8

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
Z reguły ta czesć bagnetu jest wymienialna - widzisz, że sa tam wkręty mocujące. Problemem pzostaje pozyskanie części zamiennej - może to byc 'padniety' identyczy obiektyw, którego użyjesz w chcrakterze 'dawcy narzadów'. Kolejnym problemem jest kwestia, czy sobie z tym poradzisz? Dla wielu osób to latwizna, ale dla innych robota zbyt precyzyjna, by czegoś nie schrzanili.
No i ostatnia kwestia - czy jestes pewien, ze widoczne uszkodzenie bagnetu to jedyna szkoda, jaka sie stala podczas upadku? Wnetrze obiektywu jest jeszcze bardziej podatne na uszkodzenia wywołane przeciązeniami, niż elementy zewnętrzne konstrukcji...

O ile pamiętam mamy na forum kilku fachowcow od szkie, parających się naprawami - poszukaj w wątkach o naprawie szkieł i skontaktuj się na priva, może rozwiązanie jest w zasiegu kilku kliknięć :-)

Powodzenia!

[ Dodano: 2015-02-19, 23:43 ]
O, pamięć mi zaskoczyła - kolega Grzechotnik zdaje się z grzechoczacymi szkiełkami świetnie sobie radzi i rozebrał ich w życiu więcej, niż kobiet :evilsmile: A co ważniejsze, potrafi je potem złozyć i mu nic nie zostaje :mrgreen:

Sid Gotama  Dołączył: 10 Paź 2013
Re: Co zrobić z bagnetem ?
KonradR100 napisał/a:
...

Daj ogłoszenie na giełdzie może ktoś będzie miał do sprzedania sam bagnet.

Moim zdaniem (jeżeli to DAL 18-55 czyli tzw.kitowy) gra niewarta świeczki (chodzi o naprawę w serwisie).
Takie obiektywy można kupić już za 60zł. No chyba że jesteś do niego wybitnie przywiązany.
Za 100 kupisz już DA 18-55 z metalowym bagnetem i QSF a za 200 jeszcze WR.

Ale to tylko moje zdanie.

Edit

Przyjrzałem się jeszcze raz zdjęciom, pęknięcie nie jest jakieś duże, spróbuj je skleić.
Ale wpierw trzeba by się zorientować jakim klejem, poszukaj w /złota rączka/
http://pentax.org.pl/viewforum.php?f=35
Coś tam chyba było o klejeniu plastiku ale nie jestem pewien czy chodziło o bagnet.

Wykręcenie bagnetu to pięć śrubek:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=41492
W metalowym jest to proste więc i w tym nie powinno być problemów.
Na wszelki wypadek możesz drugim aparatem porobić zdjęcia, tak na wszelki wypadek :-P ale o ile pamiętam nie ma tam nic skomplikowanego.
Bardzo trzeba uważać by nie pogubić sprężynek i styków bo są małe i trudno później znaleźć.

Pozdrawiam

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Sid Gotama napisał/a:
Wykręcenie bagnetu to pięć śrubek:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=41492
W metalowym jest to proste więc i w tym nie powinno być problemów.
Chyba że styki i sprężynki mu wystartują w stratosferę. :-P

Nieostry  Dołączył: 08 Kwi 2010
Jak wymieniałem ułamany bagnet w Na Czapskich (obecnie ul. Bronowicka<edit: ul Zapolskiej>)w Krakowie to kosztowało mnie to w sumie stówę. Ale powiem Ci, że ja to bym nie wydziwiał tylko kleił,albo spróbował czy mechanicznie się stabilnie trzyma, czy nie zaświetla. Nawet bez klejenia na dobrą sprawę by obleciało. Moja lampa błyskowa z ukruszoną stopką hula od 10 lat :roll:

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Nieostry napisał/a:
(obecnie ul. Bronowicka)
Zapolskiej dokładnie.

Kot72  Dołączył: 15 Paź 2014
Też jestem zdania że klejenie nie bardzo ma sens . Pęknięcie nastąpiło bezpośrednio obok napędu wiertarki . Naprawić to samemu można , pod warunkiem że fragmenty nie są dodatkowo powyginane . Trzeba by zakupić dobry klej do tworzyw sztucznych , coś z gamy loctite a one nie są tanie . Najtaniej kupić nowy /używany w dobrym stanie a ten sprzedać jako uszkodzony lub zostawić go jako dawcę części .

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
Ja mogę naprawić ten obiektyw. Przy takich uszkodzeniach wystarczy dobry klej plus do tego dwie klamry ze stalowego drutu. Oczywiście usterkę oceniłem według załączonych zdjęć a więc możliwość i opłacalność naprawy mógłbym zweryfikować dopiero po oględzinach. Opłacalność zależy też od tego ile będzie kosztował taki obiektyw sprawny. Z tych zdjęć nie widać co to jest za obiektyw.

Kot72  Dołączył: 15 Paź 2014
ZbyszekB, na 99.9 % to Dal 18-55 .

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
Kot72 napisał/a:
ZbyszekB, na 99.9 % to Dal 18-55 .
No to uwzględniając koszty przesyłki szkoda zachodu.

Nieostry  Dołączył: 08 Kwi 2010
Dada napisał/a:

Nieostry napisał/a:
(obecnie ul. Bronowicka)
Zapolskiej dokładnie.

Faktycznie. Jakoś nie zaskoczyłem, chociaż jeżdżę do pracy w Bronowicach i widzę ten budynek z okien tramwaju

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, pomoc i sugestie :)
Nie spodziewałem się aż takiej aktywności forumowiczów.
Sam chyba nic nie bd robił z aparatem bo nie wiadomo jakby to było z tymi sprężynkami... a poza tym nie mam 100% pewności, że to jedyne uszkodzenie.
Obiektyw to Kit 18-55, najzwyklejszy do Pentaxa, taki jak typowano...
Może w Krakowie, gdzie studiuję ktoś mi pomoże, chociaż rozumiem że gdyby naprawa miała być droga to lepiej kupić nowy obiektyw za niewiele większe pieniądze, chociaż nie widziałem ofert tak tanich jak te o których pisał Sid Gotama,

Podsumowując dzięki za wskazówki, zobaczę co powiedzą w krakowskich serwisach...

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Jak trzeba to znajdzie się kilka metalowych bagnetów więc można to przełożyć.

KonradR100 napisał/a:
...

Ja pisałem o używkach, sam na forumowej giełdzie kupiłem wersję smc DA 18-55 mm f/3.5-5.6 AL WR z osłoną ok.200 zł bez najmniejszych śladów używania.
A nie tak dawno były dwa smc DA 18-55 mm f/3.5-5.6 AL (metalowy bagnet) po 60zł.

Ja (na Twoim miejscu) spróbował bym go rozebrać, tam nie za bardzo jest co zepsuć, jak będziesz rozbierał nad stołem to nic nie pogubisz, no chyba że nie czujesz się mocno ze śrubokrętem.

Najlepiej daj ogłoszenie [KUPIE] na forumowej giełdzie (wyznacz kryteria i cenę) nic Cię to nie kosztuje a podejrzewam że wyjdzie taniej niż naprawa w serwisie (Ten z ułamanym bagnetem przecież możesz sprzedać)

Pozdrawiam

Ok , tak myślałem że pewnie masz na myśli używane bagnety i pewnie też masz rację co do tego jak mam postępować. Nie wykluczam, że tak zrobię, jednak jutro pojadę do serwisu zapytać ile mogłaby ta naprawa mnie kosztować...
Jeżeli chodzi o śrubokręt to mogę się pobawić, ale właśnie o to chodzi że nie chciałbym nic pogubić a nie wiem jak te sprężynki się zachowają kiedy odkręcę mocowanie...I co miałbym zrobić już po rozkręceniu, szukać nowego mocowania i wymienić ?

Grzechotnik napisał/a:
Co miałeś konkretnie na myśli ?

Pozdrawiam

KonradR100 napisał/a:
Ok , tak myślałem że pewnie masz na myśli używane bagnety ...

Uściślając, mam na myśli używane obiektywy :-P

KonradR100 napisał/a:
...I co miałbym zrobić już po rozkręceniu, szukać nowego mocowania i wymienić ?

Skleić albo pogadać z Grzechotnikiem Który w dość zakamuflowany sposób zaproponował rozwiązanie :mrgreen:

Acer  Dołączył: 08 Maj 2008
Grzechotnik napisał/a:

No to ja zapytam czy ktoś zna/słyszał o udanej transplantacji bagnetów pomiędzy kitem DA, a DAL?
Ciekawy jestem czy nie ma problemów ze stykami, bo w wersji DA styki pod bagnetem znajdują się w plastikowym "trzymaczu" który dochodzi prawie do płaszczyzny bagnetu przy okazji izolując je od metalowego bagnetu. Natomiast w wersji DAL z zewnątrz wygląda jakby styki przylegały bezpośrednio do bagnetu, wszak jest plastikowy i nie przewodzi prądu.

Pytam bo miałem powypadkową wersję DA z zablokowanym i wciśniętym do środka przednim tubusem, którą w celach "szkoleniowych" :-P rozebrałem i złożyłem jako manaual kit, później powędrował on do kolegi Sid Gotama. Teraz mam w szufladzie DA i DAL ale nie chce mi się tego drugiego rozbierać dla sprawdzenia :-)

Acer napisał/a:
... później powędrował on do kolegi Sid Gotama. Teraz mam w szufladzie DA i DAL ale nie chce mi się tego drugiego rozbierać dla sprawdzenia :-)

Który jest bardzo z niego zadowolony.
W sumie to muszę wreszcie wystawić na giełdę tego Pentax smc DA 18-55 mm f/3.5-5.6 AL którego już nie używam :mrgreen:

Sam się nad tym zastanawiam i liczyłem że przekonam Kolegę KonradR100 do śrubokręta i jakąś rozbieraną sesję zdjęciową DAL :evilsmile:

By wymienić bagnet, co chyba oczywiste potrzebował by bagnet wraz z tą plastikową wstawką izolującą styki.

PS
Tak właśnie sobie przyrównałem i bagnety DA 18-55 mm f/3.5-5.6 AL i DA 18-55 mm f/3.5-5.6 AL WR też się nieco różnią, patrząc od prawej 4 pin w WR jest bez pinu (zamaskowany plastikiem) a w nie WR nie ma tam otworu.

Acer  Dołączył: 08 Maj 2008
Sid Gotama napisał/a:
By wymienić bagnet, co chyba oczywiste potrzebował by bagnet wraz z tą plastikową wstawką izolującą styki.

No właśnie ciekawi mnie co jest pod bagnetem w DAL-u i czy tą wstawkę da się tak po prostu przełożyć :-)

Sid Gotama, oczywiście miałem na myśli obiektywy, a napisałem inaczej... :-?
Byłem w tamtym tygodniu w serwisach i w jednym mi powiedział Pan że nic nie zrobi bo by sprowadzać z Holandii ten bagnet a trzeba wymieniać cały i że kosztowałoby to minimum 200zł, w drugim serwisie na ul.Zapolskiej też powiedziano mi że nie mają takich i nawet nie mają jak sprowadzić, więc nie naprawią, polecili zapytać ew serwis Pentaxa w Wawie... :-/
Więc muszę prawdopodobnie kupić inny obiektyw w zamian za ten, a ten sprzedać jako uszkodzony lub rozkręcać, btw wyrażenie "zostaw na części" znaczy bym rozkręcił i np później różne części sprzedał ?

Skocz do: