W wątku głównym pisałem o swoim dochodzeniu odnośnie działania drugiej kurtyny w K-50 + YN-560. Okazało się, że nie da się tego osiągnąć. Jednak przy okazji zacząłem się zastanawiać nad inną rzeczą i nie umiem znaleźć odpowiedzi.
Pytanie dotyczy tego, jak działa tryb synchronizacji na 2 kurtynę w K-50 oraz tryb bezprzewodowy oraz jak to się ma do trybów S1 i S2 w lampie. Znam teorię (przynajmniej tak mi się wydaje), ale moje obserwacje wydają się przeczyć tej teorii. Stąd moje pytanie. Oto co zaobserwowałem w trakcie testów:
1. Lampa na S1, aparat na drugą kurtynę - aparat (tzn. lampa wbudowana) wyzwala dwa błyski (czas ustawiony na 2 sekundy, 1 błysk na początku, drugi na końcu). Lampa [zewnętrzna] reaguje na OBA i błyska dwa razy (moc ustawiona na 1/128 więc nadąża z ładowaniem).
2. Lampa na S2, aparat na drugą kurtynę - aparat błyska dwa razy, jak wyżej. Lampa NIE REAGUJE ANI RAZU
3. Lampa na S1, aparat na tryb bezprzewodowy - błysk lampy wyzwala się normalnie (błysk z aparatu wygląda, jakby był podwójny, ale w bardzo krótkim czasie),
4. Lampa na S2, aparat na tryb bezprzewodowy - tak samo jak wyżej (chyba, chociaż nie jestem pewien czy dobrze pamiętam).
I oto moje pytania, których nie umiem sobie wyjaśnić:
1. Dlaczego w trybie S1 i drugiej kurtynie lampa błyska 2 razy?
2. Dlaczego w trybie S2 i drugiej kurtynie lampa nie reaguje ani razu?
3. Dlaczego w trybie drugiej kurtyny aparat błyska 2 razy - na początku naświetlania i na końcu?
4. Dlaczego w trybie bezprzewodowym też są dwa błyski, tyle że jeden po drugim (przynajmniej tak to wygląda, bo przy przełączeniu na zwykły błysk widać ewidentnie różnicę).
Wszystkie zdjęcia robione na M (aparat i lampa) oraz czasie 2 sekundy.
Z góry dzięki za wyjaśnienia