Pentax
PentaGrupa na FB | Zapraszam również na moją stronę poświęconą fotografii nieruchomości - bshots.pl
Pentax
CanisVulpes napisał/a:Może ktoś podowie laikowi co robię źle?
CanisVulpes napisał/a:Dorzucę jeszcze że puszka K100d.
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
FraZa napisał/a:Czy w ogóle jest w niej opcja tego blokowania?
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
Ja miałem i naprawiłem. Sama usterka polega na tym że jeden z elementów mechanizmu blokady wykrzywił się. Oczywiście zakładam że u Ciebie jest tak samo gdyż w tej lampie jest stosunkowo mało prawdopodobne żeby podobne objawy miały inną przyczynę. Ale nigdy nic nie wiadomo. Naprawa polega na wyprostowaniu skrzywionego elementu i nie jest to skomplikowane tylko trzeba się do niego "dobrać" co jest już sprawą trudniejszą. Oczywiście wszystko zależy od zdolności manualnych.FraZa napisał/a:Jeśli tak, to czy ktoś miał taką awarię i wie co z tym można zrobić?
CytatKażdorazowej zmianie kąta głowicy towarzyszy charakterystyczne kliknięcie.Po pozycji 0°, głowica się blokuje. Jeżeli chcesz unieść lub opuścić głowicę, przytrzymaj przycisk zwolnienia blokady z boku głowicy i przestaw ją w górę lub w dół
zapraszam!
k3II, k20d, 10-20, 16-50, 85, 8, af540, yn560
moje oczy są oczami wariata...
Te dwie śrubki to początek. Koło przycisku blokady jest guma, po drugiej stronie jest podobna ale bez przycisku. Obie gumy trzeba odkleić gdyż pod nimi są kolejne śrubki. Potem trzeba odkręcić te śrubki i ostrożnie rozdzielić obudowę palnika. Trzeba uważać bo tam są sprężyny i mogą odstrzelić.FraZa napisał/a:Zdolności manualne może i by były tyle że nie wiem co tam w środku siedzi i mnie spotka. Widzę 2 śrubki koło szybki palnika, coś jeszcze trzeba rozkręcić?
Tak wystarczy rozebrać część palnikową.FraZa napisał/a:tylko część palnikową mam nadzieję?