PENTAX K-S2 + Limitowane 21 / 40 + 55-300 WR
Mój FLICKR
Smycz i dekielek z napisem Pentax
Polecam moją Małą Galerię
K-1, SMC FA*24/2, SMC FA*300/4.5, T 28-75/2.8: 645N+FA 45-85/4.5+ A 35/3.5, seria tradycyjnych korpusów bagnetu "K" i nawet jakieś Nikony oraz osprzęt do wszystkiego i niczego.
Smycz i dekielek z napisem Pentax
Polecam moją Małą Galerię
Pentax K5II
Sid Gotama napisał/a:Listki są tak jak w poprzedniej wersji tylko zamiast mechaniczne przesuwane są elektrycznie, magnetycznie czy jakoś inaczej?
Sid Gotama napisał/a:Komunikacja z body. Ilość styków się nie zmieniła więc jak rozumiem któreś piny przejęły funkcję elektryczną (poruszania przysłony) i jednocześnie już nie pełnią funkcji którą pełniły wcześniej?
Sid Gotama napisał/a:Obiektyw nie jest kompatybilny w tył, czyli w późniejszych modelach (niż k?) nie będą działać? A skoro tak to powód niedziałania jest ograniczenie hardwarowe body czy może wystarczyło by zmiana firmware, ale tu wiadomo że firmie się takie akcje nie za bardzo opłacają.
Sid Gotama napisał/a:Czy body które obsłuży te obiektywy (to będą body od k? i nowsze) będą wciąż kompatybilne w tył (z obiektywami), czy może jednak coś zmieniło się hardwarowo i ta kompatybilność została jakoś zakłócona.
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
bakulik napisał/a:
Nie. Siódmy styk na obiektywie, licząc zgodnie z ruchem wskazówek zegara, odpowiada za komunikację cyfrową z body. Teraz dodatkowo przesyła komunikaty sterujące przysłoną.
Pentax K5II
Sid Gotama napisał/a:Ale tylko komunikację? Bo "prądy" do sterowania przysłony musi brać z jakichś innych styków np.tych dwóch wewnątrz (nie wiem jak one się nazywają) bo cała elektronika jest wewnątrz obiektywu (body daje albo odbiera tylko sygnał)?
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
PENTAX K-S2 + Limitowane 21 / 40 + 55-300 WR
Mój FLICKR
automaciek napisał/a:Nie jest problemem zasilanie i komunikacja cyfrowa na jednym styku....
Pentax K5II
boR napisał/a:Zasilanie pobiera ze styków Power Zoom
Pentax K5II
boR napisał/a:W moim kicie 18-55 elektronika zasilana jest ze styków w bagnecie, można i tak.
Pentax K5II
Pentax
Dużo różności
Pentax K70
K-3II; DA16-85/3,5-5,6; DA*300/4; TC 1,4; Sigma 10-20/3,5; Fuji X-A1 + 16-50/3,5-5,6
maderos napisał/a:Tyle, że K5IIs nie ma możliwości podpięcia tych nowości.
Pentax K-30, DA70_Ltd, DA50-200_WR, M50_F2, K135_F3.5, F70-210, S17-50_F2.8