cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
moje doświadczenia z akumulatorkami do K100D (i nie tylko)
Nie mam ambicji wszczynać tu jakąś dyskusję, po prostu po w miarę forsownych doświadczeniach z różnymi typami akumulatorów ("paluszków') postanowiłem podzielić się bardzo zwięźle swoimi wnioskami. Nie muszą one być wcale celne (może, ja i moi znajomi trafili na takie egzemplarze), ale:
polecam akumulatorki sanyo, hama (hamy są chyba najtańsze w sklepie dla intelektualistów ;-) ) i philips;
umiarkowanie polecam: GP i energizery;
zdecydowanie nie polecam: sony.

Bez wkręcania się w szczegóły: są to moje wnioski po latach używania różnych akumulatorków do różnych celów. Sony są w ogóle nieprzewidywalne (pojedyncze sztuki są OK, komplety z reguły - przynajmniej u mnie - mają jakieś słabe ogniwo). GP i Energizery - po doświadczeniach moich i nie tylko, stwarzają wrażenie przeszacowanych jeśli chodzi o osiągi. Sanyo, Philips i (co mnie zdziwiło) hama - pracują stabilnie i bez grymasów (nawet w kompletach x 4)

tylko tyle - jeśli komuś na coś to się przyda to fajnie, jak nie to też fajnie - w zasadzie temat można na tym zamknąć ;-)

dwakleszcze  Dołączył: 17 Lis 2006
Mam bardzo podobne doświadczenia z akumulatorami, nie tylko z K100D.
Bardzo ładnie pracują:
Philips AA 2700 - rzeczywista pojemność ok.3000
Hama AAA 1000 - pojemność zgodna z deklaracją producenta
Natomiast Energizery 2500 i Sanyo 2500 ewidentnie przereklamowane, po kilku miesiącach używania duży spadek pojemności (pojedyncze sztuki poj. < 1000) i totalnie się rozładowywały po kilku dniach nieużywania.
Ładowarka BC 700 na małych prądach.

Viridian  Dołączył: 08 Paź 2006
Moje doświadczenia sa dokładnie takie same. Porównywałem Philipsy 2600 i Energizery 2500, jedne i drugie ładowane ta samą ładowarką, na Philipsach robiłem DLem o 30% zdjęć więcej niż na Energizerach (ok. 600 vs. ok. 450).

wintermute  Dołączył: 18 Cze 2007
mam takie same negatywne doswiadczenia z Energizerami 2500. po 1.5 roku uplywnosc 100% w ciagu doby po naladowaniu, tak ze nawet aparat nie potrafil sie obudzic (wtedy Konika Minolta z5)

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Bardzo dziwne. Mam 3 komplety Energizerów 2500. Od półtora roku jedzie na nich DL wraz z FGZ 360. I jakoś nie zauważyłem oznak, o których tu piszecie. Co prawda teraz już nie liczę ilości strzałów, ale raczej nie ma różnicy: wciąż jest to ok. 600-700 strzałów (aparat). Może problem tkwi w nie do końca właściwym użytkowaniu owych aku? Dodam tylko, że osobiście używam ładowarki dwukanałowej Energizera i do BC700 dopiero się przymierzam.

danpe_
[Usunięty]
Prócz ładowania niskim natężeniem prądu pamiętać należy, aby akumulatorki nie leżały naładowane, gdy nie są używane. Czyli jak nie planujemy focić w najbliższych dniach to nie łądujemy akumulatorków, niech leżą rozładowane (nie musi to być rozładowanie do końca). Akumulatorki będą wtedy dłużej trzymały znamionową pojemność.

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
piszecie jakby one kosztowaly majatek...
kupilem Sanyo 2700mAh po 8zl sztuka i jak narazie jestem zadowolony (okolo 600 zdjec bez ladowania w tym 1/4 z lampa)
Mam jakas tam ladowarke GP, ktora laduje w 1.5h te akumulatorki

jak sie zepsuja to sie kupi nowe...

howgh :-B

dwakleszcze  Dołączył: 17 Lis 2006
Rzecz z akumulatorkami to nie tyle kwestia ceny, co komfortu używania.
Mało jest równie irytujących zdarzeń, jak strajk aku w najmniej [ no a niby kiedy :) ] odpowiednim momencie. Ładujesz pięknie dwa/trzy zestawy aku dzień przed wyprawą, rano wstajesz skoro świt, jedziesz pierwszym pekaesem na upatrzoną łączkę, mościsz sobie przez pół dnia miejsce w rejonie focenia, czekasz na popołudniowe owady, po czym odkrywasz że zdechły wszystkie......
...komplety aku.
Historia na w pół prawdziwa.
Dziękuję za takie wrażenia.

Ka_Seciak  Dołączył: 28 Cze 2007

A ja mam problem z Camelionami...
Do tej pory używałem je w Minolcie Z1 - działają tam nadal. Natomiast kasetka stanowczo odmawia pracy na nich... Nie da się jej zmusić do uruchomienia w żaden sposób. Sprawdziłem napięcia na każdym akumulatorku - o dziwo po pełnym naładowaniu żaden nie ma mniej niż 1,5 V :shock: Mam drugi komplet - Profitex i na nich spokojnie kasetka działa - mają po naładowaniu w granicach 1,34V I co tu dalej zrobić z Camelionami??? Sprawdziłem też, czy oba banki mają styk - wydawał mi się, że Camelionom mniej wystaje styk plusowy. Po wgnieceniu uszczelki, żeby styk wysunął się wyżej, nadal widać na wyświetlaczu migającą rozładowaną baterię. :evil:
Żeby było śmieszniej - wziąłem z pracy podobne Cameliony i na nich kasetka działa.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Ka_Seciak, napięcie mierzone bez obciążenia niewiele mówi. Wkładasz do kasetki, kasetka prosi o prąd, akumulatorki mówią "za dużo, nie damy rady" i momentalnie "siadają" do <1V. Wystarczy, że Minolta żąda mniej prądu i tam akumulatorki potrafią utrzymać napięcie, w kasetce - już nie.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
cypis napisał/a:
polecam akumulatorki sanyo, hama

Sanyo są OK. Po pół roku i wszystkie utrzymują pojemność ok. 2,41 - 2,42mAh (wersja 2500). Z akumulatorami Hama jest gorzej (2500, też pół roku - na zmianę z tymi Sanyo). Mają większy rozrzut pojemności, a i pojemności tylko ok. 2,3.

kivirovi  Dołączył: 25 Kwi 2006
Z moich doswiadczen sony 2300 rzeczywiscie kicha, energizery 2500 sa ok. Uzywam taniej, marnej ladowarki (dodanej do malpki fuji E550) no i laduje jak sie rozladuja i leza potem naladowane tygodniami ale po roku jestem z nich nadal zadowolony. Dobrze moge jeszcze napisac o panasonikach 2100. Ladnie dzialaly i znacznie dluzej (2x) niz sony.

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
Polecam poniższe. Na początku myślałem, że coś się zepsuło tak długo działały. Polecono mi je w fotojokerze. Nie mają 'efektu pamięci' Ładują się nieco ponad 2 godz. ale to zależy od ładowarki.

davnes  Dołączył: 18 Lis 2006
używałem gp nie polecam po roku czasu wylewają sie.
teraz mam panasonic i są naprawdę godne

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
to może zrobimy jakąś ankietę typu: najlepsze i najgorsze akumulatorki jakie masz/miałeś(miałaś)? wyjdzie nam jakaś prawda, cóż że statystyczna - lepsza taka niż żadna...

dobry pomysł działajmy zatem

PiotreX  Dołączył: 20 Cze 2007
Ja i brat używamy w tej chwili Sanyo i jesteśmy zadowoleni. swoją drogą nie myślałem że zrobię tyle zdjęć na tych bateriach (2500mAh a już ze 150zdjęć, wskaźnik baterii-full)

Z innych firm mogę polecić Panasonic. Używałem ich do CD-playera. gdy kupiłem Mp3-CD-player, kupiłem też większe pojemnościowo energizery. Panasonici miały już wtedy ze 2 lata. W tej chwili większość z 8 energizerów albo padła, albo ma tą samą pojemność co Panasonici, które nadal nieźle się trzymają.

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
davnes, wylanie jest bardzo groźne?

Myślę, że po 6-8 miesiącach bezpiecznie zmienić akumulatorki niezależnie od rekomendacji.

wkt napisał/a:
davnes, wylanie jest bardzo groźne?

Myślę, że po 8 miesiącach bezpiecznie zmienić akumulatorki niezależnie od rekomendacji.

mi Gp sie wylały jedna po drugiej miałem je o pojemnoścvi 1800mha - takie wylanie jest groxne zaleje ci cała ładowarkę styki i może doprowadzic do spięcia. najgorzej jak sie wyleje w apracie to styki beda zasniezałe z tego alkaitu a tego nie doczyscisz

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
a co szanowne forum twierdzi o takim zestawie? http://allegro.pl/item209...r_2500_box.html

dla mnie plus taki,że to 10 min jazdy rowerem od mojego domu...
chyba,że dołożyć 9zł i wziąść enloopy zamiast energizerow ?
albo ładowarka bc 700 za 90zł i zestaw za 45zł 4xphilips 2600mAh + 4 philips 2300mAh?

ogólnie mam mętlik :-/

Skocz do: