A7III
Każdy jest prawie czarny . Zabiera 1,5-2 EV. Właśnie służy do stosowania w słoneczne dni, by wydobyć chmurki i zaniebieścić niebo. Oczywiście gasi się nim także odblaski.Krzychoo napisał/a:Zabiera sporo światła (szkło jest praktycznie czarne), ale używam go jedynie w słoneczne dni
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
rysiekll napisał/a:Używając tego filtra (oczywiście amatorsko) nie zauważę obniżenia jakości na odbitkach 15x10?
Chyba wyszło mi coś w rodzaju pytania retorycznego, ale odpowiedzi mile widziane
Co do AF to chyba się utwierdziłem że z polarem liniowym też da radę ...
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
alkos napisał/a:AF dziala? A jak z pomiarem swiatla?
CytatW sprzedaży występują dwa rodzaje filtrów polaryzacyjnych: kołowe i liniowe. Wyglądają dokładnie tak samo: obydwa mają postać okrągłych filtrów nakręcanych na obiektyw. O ile dany filtr nie jest oznaczony jako kołowy, najprawdopodobniej jest to typ liniowy. Większość dzisiejszych lustrzanek takich jak Nikon AF, Canon EOS czy Minolta Dynax, aby precyzyjnie mierzyć światło i nastawiać ostrość, wymaga zastosowania kołowego filtra polaryzacyjnego.
Możesz sprawdzić, czy pomiar światła w twoim aparacie będzie prawidłowo funkcjonował po założeniu filtra polaryzacyjnego odczytując pomiar światła odbitego od jednolitej, matowej, równo oświetlonej powierzchni, na przykład jasnej ściany budynku. Jeżeli wynik pomiaru zmienia się, gdy obracasz filtrem oznacza to, że dla prawidłowego funkcjonowania światłomierza aparat ten wymaga użycia filtra polaryzacyjnego kołowego. Możesz korzystać także z filtra liniowego, jednak w takim przypadku musisz mierzyć światło bez filtra i skorygować wynik pomiaru o współczynnik krotności filtra. Dlatego wygodniej jest kupić filtr polaryzacyjny kołowy, który może być używany ze wszystkimi aparatami, również takimi które pracują poprawnie z filtrami liniowymi.