dwr napisał/a:Wiem, że nie jesteście wróżkami, więc mam tylko delikatne pytanie czy jako amatorowi będzie któryś z w/w modeli lepszym zakupem?
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron
K-373, 11-300 mm f/1.7-4.0, sunpaki i agfatroniki, LX15, XZ-1
Morituri Nolumus Mori
www.rivelv.deviantart.com / https://500px.com/rivelv
Rivelv napisał/a:dwr, a powrót jest z jakiego sprzętu?
znaczy czy zmieniasz coś na lustro czy po prostu nie masz aparatu?
dwr napisał/a:ok. 1300 zł zestaw z kitem.
albo ok. 1100 body z gwarancją od SRS (konieczność dokupienia obiektywu na start).
Pozdrawiam
YM124G, MX, Mz-5n, K-5II, K-3II
rychu napisał/a:1100-1200 za K5II jest do osiągnięcia w kraju. Powiem tak, jak planujesz się rozwijać i uzupełniać szklarnię, to z sentymentu kup coś na półkę Pentaxa, a do fotografii porozglądaj się za czymś sensownym u konkurencji. Poważnie.
K1-II, poprzednio K-70 (kupiłbym jeszcze raz!), kiedyś w przeszłości Canon
Morituri Nolumus Mori
www.rivelv.deviantart.com / https://500px.com/rivelv
brak
Kot72 napisał/a:Warto poszukać pierwszej K5 z końca produkcji
Pozdrawiam
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Kot72 napisał/a:Po przesiadce z K5 spektakularnej różnicy nie odczułem .
Pozdrawiam
Kot72 napisał/a:W czasie posiadania obu modeli posiadałem/posiadam obiektywy f 2.8 lub jaśniejsze . Ten rzekomo precyzyjniejszy czujnik w K5IIs .... cóż , na chwilę obecną wszystkie obiektywy musiałem kalibrować . Piszę o obiektywach firmowych Pentax . W K5 nic nie ustawiałem i było o.k. Może nowszy jest minimalnie szybszy ale Af w K5 napewno nie był losowy . Kto tak twierdzi raczej nigdy w rękach tego aparatu nie miał .
Fuji XE-3 raczej za te pieniążki nie kupisz . Na początek XT-10/XE-2 może być dobrym wyborem . Do bezlusterkowca podłączysz za pośrednictwem adaptera obiektywy prawie wszystkich systemów . Do Pentaxa tylko K + M42