*ist DS + DA 35/2.4 | K20D + D-BG2 + O-ME53 + DA 21/3.2 | K-5 II + D-BG4 + O-ME53 + DA 50/1.8
Samyang 8/3.5 | Tam 90/2.8 | Tam 70-300/4.0-5.6 | Metz 48 AF-1
ME-Super + Winder ME II + M 28/2.8 | K 50/1.4 | Metz 32 Z-2
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Michu napisał/a:I tu po pierwsze Linuks to najgorszy możliwy wybór (Gimp dorobił się już warstw dopasowania?).
Michu napisał/a:Na chwilę obecną to właśnie Apple wydaje się mieć najbardziej optymalny sprzęt ku temu (i ku montażu filmów - ale na pewno nie do gier i do programów 3D). Być może za rok-dwa Intel pokaże własne procesory mogące zaoferować zbliżoną lub lepszą wydajność i kulturę pracy. Na chwilę obecną jednak tak nie jest.
Michu napisał/a:Kompatybilność wsteczna to niestety patologia, która wstrzymuje rozwój (Przykład: bagnet K, który aby był kompatybilny miał zwalony napęd SDM, narażający użytkowników na awarie, koszty i irytacje). Rozumiem, że są programy nie działające na nowszych platformach, ale takie rzeczy powinno załatwiać się emulatorem ( Rosetta2 Apple nie powoduje nieomalże strat wydajności w stosunku do starszych procesorów Intela). Procesory Intela mogłyby być o wiele szybsze, gdyby nie to, że muszą być zgodne z jakimiś prehistorycznym oprogramowaniem używanym przez ułamek promila użytkownika).
Lynne: Co ci zamówić?
Ja: Stek...
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
Ja: Lynne, ja robię zdjęcia Pentaksem i obrabiam je pod Linuksem...
Lynne: Dobra, to jaki ma być ten stek? Krwisty?
Cóż, trochę współczuję. Mam na myśli narzucanie sobie takich ograniczeń. Dla mnie liczy się tylko i wyłącznie efekt finalny. Ale oczywiście wiem doskonale, że ograniczenia czasami są stymulatorem kreatywności.Apas napisał/a:uprawiam fotografię, która ma być skończona w minimum 80 procentach w momencie wciśnięcia spustu
Wiesz, odczuwam tu jakiś absurdalny dysonans. W jednym akapicie piszesz o totalnie ukierunkowanym na Ciebie podejściu (i to dla tego wątku jest OKO), a za chwilę piszesz o globalnym problemie miliardów ludzi, by próbować udowodnić... nawet nie wiem co. Jesteśmy na forum, w centralnej Europie i zastanawiamy się, co byłoby optymalnym sprzętem do obróbki zdjęć (jeśli udzielają się tu użytkownicy z Bangladeszu lub Kaszmiru, to przepraszam, mój błąd). Dla takich amatorów jak my optymalnym rozwiązaniem jest platforma Windows/ MacOS i oprogramowanie Affinity (lub Adobe) z dostępnymi wywoływarkami RAWów (Capture One, One 1, Exposure X, DXO PhotoLab, Luminar) lub oprogramowaniem dostarczonym przez producenta aparatu. I w takim układzie sprzęt do Apple na chwilę obecną będzie działał lepiej. Ale są to raczej niezbyt duże różnice. Tym niemniej jeśli ktoś lubi ciszę, brak throttlingu i spadku wydajności po odpięciu od zasilania to zalecałbym jednak tego nieszczęsnego Apple.Apas napisał/a:kolosalne społeczne koszty poniesione w związku z cyfryzacją naszej cywilizacji
Ale co mają tanie procesory do kompatybilności wstecznej? Zauważ, jak ma się wydajność Atoma do procesorów ARM (a ceny podejrzewam mają zbliżone). Chcesz używać starszego oprogramowania - emulator. Zauważ też, że nowe procesory mają nieporównywalnie lepszą wydajność energetyczną - skoro drążymy problem krajów III Świata. W tej chwili telefony Samsunga mają tryb DeX, dzięki któremu możesz z telefonu zrobić sobie komputer z okienkami i mieć całe swoje biuro zawsze przy sobie (potrzebujesz do tego tylko monitora).Apas napisał/a:i dla niego tani chiński laptop z Atomem czy najtańszym Celeronem
Michu napisał/a:lubisz fotografować. To, wraz z miejscem (forum) na którym się znajdujemy sugeruje, że szukamy kompa właśnie pod tym kątem. I tu po pierwsze Linuks to najgorszy możliwy wybór [...] Na chwilę obecną to właśnie Apple wydaje się mieć najbardziej optymalny sprzęt ku temu
CzareK
Nie. Dla mnie Apple to tylko platforma, tak jak Windows. I nie ma dla mnie znaczenia czy na biurku mam Maca czy Windę. Chodziło mi tylko o to, że pod względem sprzętowym (hardware) Apple jest wydajniejsze, bardziej energooszczędne i cichsze..greentrek napisał/a:Myślę że to założenie w znacznej mierze błędne.
Ale jakie to ma dla mnie, jako użytkownika znaczenie? Nie narzekam na Linuksa. Być może korzystam z serwerów opartych na nim, ale co to ma do oprogramowania? Wątek jest o sprzęcie do obróbki zdjęć, a Ty wyjeżdżasz ze zmywarkami do naczyń? Jesteśmy w ukrytej kamerze, to jakiś żarcik?greentrek napisał/a:wbrew Twoim prywatnym preferencjom praktycznie wszędzie siedzi kawałek kernela Linuxa
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
wszystkie już wymarły niestety.Michu napisał/a:Wskażcie mi miejsce, gdzie jeszcze są takie klimaty...
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
CzareK
CytatMam na myśli narzucanie sobie takich ograniczeń. Dla mnie liczy się tylko i wyłącznie efekt finalny.
Michu napisał/a:Wiesz, odczuwam tu jakiś absurdalny dysonans. W jednym akapicie piszesz o totalnie ukierunkowanym na Ciebie podejściu (i to dla tego wątku jest OKO), a za chwilę piszesz o globalnym problemie miliardów ludzi, by próbować udowodnić... nawet nie wiem co.
Michu napisał/a:Zauważ też, że nowe procesory mają nieporównywalnie lepszą wydajność energetyczną - skoro drążymy problem krajów III Świata. W tej chwili telefony Samsunga mają tryb DeX, dzięki któremu(...)
Michu napisał/a:Ale może nie roztrząsajmy tutaj problemów globalnych, tylko skupmy się na temacie wątku.
Lynne: Co ci zamówić?
Ja: Stek...
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
Ja: Lynne, ja robię zdjęcia Pentaksem i obrabiam je pod Linuksem...
Lynne: Dobra, to jaki ma być ten stek? Krwisty?
CzareK
White napisał/a:Apas i greentrek, Mam prośbę. Skoro uważacie, że sprzęt oparty na Linuksie się sprawdza w edycji zdjęć to może byście podali przykłady
CzareK
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
CzareK