K-5 II , K100D, Z-70, P-30. SMC-M 28 3.5, S 17-50 2.8 itp. itd.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Michu napisał/a:Jeżeli masz odpowiednie oprogramowanie, to wchodziłbym w Maca Mini z procesorem M1 (3.700 brutto). Resztę kasy przeznaczyłbym na monitor - najtańszy Eizo z serii CG.
Michu napisał/a:Owszem, ale tam RAM pracuje w zupełnie inny sposób. Nawet przy 8GB oferuje większą wydajność, kulturę i komfort pracy niż 16GB wersje z Intelem. Poza tym sprawdź, jak obecnie wygląda zapotrzebowanie Lr na RAM. Gdy jeszcze używałem tego oprogramowania, to program nigdy mi nie zżerał więcej niż 6GB. Nie wiem, jak obecna wersja, oraz jaki apetyt zyskała wersja CC.
W tym artykule jest wykres obciążenia RAMu przy pracy w Lr. Warto nadmienić, że obecnie Adobe wydał już program kompatybilny z nową architekturą, więc obędzie się bez emulacji.
A jak nie mam, ale mogę mieć pełen pakiet Adobe za 1k rocznie? (lub pińcet za PS i LR).Michu napisał/a:Jeżeli masz odpowiednie oprogramowanie, to wchodziłbym w Maca Mini z procesorem M1 (3.700 brutto). Resztę kasy przeznaczyłbym na monitor - najtańszy Eizo z serii CG.
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
White napisał/a:Wydaje mi się, że najtaniej wyjdzie MacBook Air M1 z 16 GB ramu patrząc przyszłościowo lub 8 GB jeśli nie chcemy dużo wydawać.
Aparaty szczęścia nie dają...
White napisał/a:Wydaje mi się, że najtaniej wyjdzie MacBook Air M1 z 16 GB ramu patrząc przyszłościowo lub 8 GB jeśli nie chcemy dużo wydawać.
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
Generic napisał/a:ktoś takie nowe 8/256GB sprzedaje po 3600zł
Enzo napisał/a:Teoretyzujesz, czy sprawdzałeś?
Enzo napisał/a:Bo jak zacząłem czytać opinie użytkowników to zachwytów nie było.
Enzo napisał/a:Może teraz, jak zoptymalizowali Lightrooma pod iOS lepiej to działa
Enzo napisał/a:Od Maczków odrzuca mnie ewentualny brak kompatybilności ze starszym oprogramowaniem
Enzo napisał/a:ale zarządzanie barwą kusi
CytatDziwny argument. Maki to chyba najdłużej aktywnie wspierane komputery. Są inne problemy w tym systemie.
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
White napisał/a:No i skończyły się dobre ceny na Maki w Polsce. Po poniedziałkowej WWDC podrożały. Tak luźno patrząc to trzeba dodać + 1500/2000 więcej za sztukę.
Lynne: Co ci zamówić?
Ja: Stek...
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
Ja: Lynne, ja robię zdjęcia Pentaksem i obrabiam je pod Linuksem...
Lynne: Dobra, to jaki ma być ten stek? Krwisty?
Michu napisał/a:Apas - chyba przespałeś kilka ostatnich lat, tudzież bazujesz na stereotypach sprzed dekady.
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
Michu napisał/a:No właśnie rzecz się tyczy laptopów - Apple w chwili obecnej nie ma konkurencji jeśli chodzi o stosunek cena-wydajność-kultura pracy. Procesory M1 (i właśnie wchodzące na rynek M2) zrewolucjonizowały rynek komputerów, zwłaszcza mobilnych.
By nie było - sam nie mam niczego od Apple, a firma ta w żaden sposób nie łapie mnie na swój marketing - po prostu piszę o faktach.
Zgadzam się z Tobą. Ale w tym przypadku tak akurat jest.Apas napisał/a:Nie lubię nadużywania przymiotnika 'rewolucyjny'