zenza  Dołączył: 22 Kwi 2006
SIGMA EF-500 DG SUPER
Mam pytanie do użytkowników tej lampy i innych podobnych. W instrukcji napisane jest o podnoszeniu głowicy, że jeśli znaczek głowicy będzie migał to znaczy, że jest zła pozycja głowicy. Mniemam, że jest to związane z ustawieniem odbłyśnika w zależności od ogniskowej. To w takim przypadku jak założę dyfuzor, czy jak mu tam na lampę, to lampa nie błyśnie? Czy muszę w takim razie nastawić na manual i "pełnym palniku" błyskać na wprost, czy jak? Chodzi o to, że jak np. kościół ma główną nawę bardzo wysoką, to sobie o sufit nie mam co odbijać. Czy ja coś błędnie rozumuje?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Przeciez korpus robi pomiar. Możesz sobie zakładać co chcesz.

Czy może ktoś się orientuje, czy można dostać do tej lampy plastikowy dyfuzor, lub pasuje do tej Sigmy jakiś od innej? Niestety te dyfuzory materiałowe są może i dobre w działaniu, ale aby to założyć to szlag może trafić!!!

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
zenza, jeżeli migocze znaczek głowicy to znaczy, że za mocno opuściłeś głowicę (funkcja makro). Przy prawidłowo ustawionej głowicy znaczek znika całkowicie.

Na allegro widziałem oryginalne stofeny pasujące do tej lampy, ale ta cena ... Lepiej pokombinuj z jakimś odbłyśnikiem. Tutaj o tym pisałem: LINK .

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
PiotruśP napisał/a:
Na allegro widziałem oryginalne stofeny pasujące do tej lampy, ale ta cena
W tym sklepie sa odpowiedniki Stofenów. Troche taniej.
link

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
zenza napisał/a:
Czy może ktoś się orientuje, czy można dostać do tej lampy plastikowy dyfuzor, lub pasuje do tej Sigmy jakiś od innej?

http://www.foto-tip.pl/sk...products_id=632

Dzięki argawen widzę, że do mojej Sigmy będzie pasował dyfuzor T3. Robiąc zdjęcia w kościele, czy na innych uroczystościach poprostu nie mam czasu na bawienie się na naciaganie jakis dyfuzorów na gumkę, lub bawienie sie z kartonikami. A taki plastikowy wydaje mi sie najlepszym rozwiązaniem. A różne mydelniczki, jogurty mnie nie intereują wyglada to smiesznie nawet jakby dobrze spełniało swoja rolę. A dla osób , które lubia majsterkować mam przykład takiego działania z Cyberfoto. Na potrzeby domowe może coś takiego sobie zrobię.:)
http://www.cyberfoto.pl/t...-w-10-minut.htm

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
siwyyy77 napisał/a:
http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?cPath=60_67&products_id=632
Poszukałem tez na allegro tych tańszych dyfuzorów - można je kupić już za 43 zł. Trzeba szukać pod 580EX.

zenza, jeśli kupisz to pudełeczko to podziel się wrażeniami z użytkowania. Może porównanie do szmacianki?

Jan  Dołączył: 09 Cze 2007
Re: SIGMA EF-500 DG SUPER
Ze stopki i postu domyślam się, że masz K10D i lampę Sigmy EF-500 DG. Proszę napisz na (na forum lub priv) nt. kompatybilności tej lampy z K10D. Ja mam zamiar ją kupić (a właściwie nieco nowszą wersję 530) i do końca nie jestem przekonany o pełnej zgodności z programem P-TTL Pentaxa. Pozdrawiam i z góry dziękuję za poradę.

[ Dodano: 2007-09-26, 12:52 ]
Oczywiście ta prośba jest do: Zenza

A zatem jeszcze raz:

Ze stopki i postu domyślam się, że masz K10D i lampę Sigmy EF-500 DG. Proszę napisz na (na forum lub priv) nt. kompatybilności tej lampy z K10D. Ja mam zamiar ją kupić (a właściwie nieco nowszą wersję 530) i do końca nie jestem przekonany o pełnej zgodności z programem P-TTL Pentaxa. Pozdrawiam i z góry dziękuję za poradę.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Jan napisał/a:
do końca nie jestem przekonany o pełnej zgodności z programem P-TTL Pentaxa
wyzbyj się swoich wątpliwości, ta lampa EF-500) w pełni współpracuje z K10, tym bardziej będzie EF-530

Tak współpracuje.

StarskiPL  Dołączył: 23 Wrz 2007
Hehehe widze tu link do mojego tematu. Dużo lepiej wygląda lightsphere z pudełka na żywność do lodówki. Mniej obciachowo.

Skocz do: