matb  Dołączył: 02 Lis 2006
rzutnik do slajdów
Potrzebuję nabyć rzutnik do slajdów. Ale nie mam pojęcia o tym, czym współcześnie takie cudo powinno się cechować. Może ktoś doradzić, na jakie elementy zwracać uwagę? Albo polecić coś, co się nada, a będzie bardziej tanie niż drogie.
Rzutnik ma służyć do zupełnie domowego użytku - czyli oglądania w spokoju tego, co się na slajdzie udało (albo i nie udało) utrwalić.

[ Dodano: 2007-08-08, 12:49 ]
Ej, no nikt już rzutników do slajdów nie używa? I nie wie, jak to z magazynkami jest czy jakimiś żarówkami, ustawianiem ostrości itd.? Naprawdę???

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
...Ej, no nikt już rzutników do slajdów nie używa?... chyba nie ,ale tak mi się wydumało że może dobry sposób
podejść do kościoła i porozmawiać z kościelnym w tym temacie to chyba powinien być oblatany jak mało kto
a jakby mieli jeszcze jakiś niepotrzebny za parę groszy ?

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Sam sie od jakiegos czasu zbieram. Warto kupic taki, ktory obsluguje ramki CS, bo je w tej chwili najlatwiej dostac, a do tego zajmuja bardzo malo miejsca. Z zarowkami nie ma problemu - to zwykle halogeny. Wyboru duzego nie masz - rzutniki mozna podzielic wg mnie na 3 kategorie:
1. Diapol i inne - stare, metalowe rzutniki na standardowe magazynki. Sa OK, ale czesto juz mechanicznie nie domagaja i sie zacinaja. Paradoksalnie Diapole trzymaja cene - na zasadzie - znam, to kupie. Cos jak z Unitra i gramofonami Foniki.
2. Niemiecka mysl techniczna - Reflecta, Braun, Revue - wiekszosc lyka CSy, czasami maja AF, czasmi pilota bezprzewodowego. Raczej sa OK. Ja osobiscie szukam czegos takiego w dobrym stanie.
3. Pradovity Leitza - bardzo zgrabne, kulturalnie pracujace, ale niestety placisz za czerwona kropke.

Sa jeszcze jakies kodaki na karuzele i inne wynalazki, ale moim zdaniem nie warto sobie nimi zawracac glowy.

To tak na szybko.

dz.

JSW  Dołączył: 20 Lip 2006
matb napisał/a:
Ej, no nikt już rzutników do slajdów nie używa?

uzywa, uzywa, produkuje i sprzedaje. I to calkiem niezle.
http://www.braun-phototechnik.de/

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
3. Pradovity Leitza - bardzo zgrabne, kulturalnie pracujace, ale niestety placisz za czerwona kropke.
Mam Pradoluxa RT-300 (karuzelka) z Colorplanem 90/2.5. Super sprawa. Karuzelki są fajne, bo się 140 slajdów mieści w jednej.

Kupilem sobie w koncu Leike Pradovit P150. Cieszylem sie jak dziecko. Przelecialem na razie ze dwa magazynki, no i obraz i kultura pracy przewyzsze wszystko co do tej pory mialem. No ale oczywiscie Spinner musial mi zepsuc samoczucie pytajac sie jaki obiektyw mam do niego . Zaczalem szukac w sieci i dzieki temu dowiedzialem sie, ze to przebranodwany plastikowy shit Kindermana, ze obiektyw kitowy Hektor 85/2.5 mozna od razu wyrzucic i takie tam inne ciekawostki.

I teraz prosze o odpowiedz. Czy ktos kiedys porownywal Hektora i Ciolorplana i czy rzeczywiscie Colorplan P2 90/2,5 jest wart tych dodatkowych kilkudziesieci euro, za ktore mialbym go kupic?

dzerry

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
teraz prosze o odpowiedz. Czy ktos kiedys porownywal Hektora i Ciolorplana i czy rzeczywiscie Colorplan P2 90/2,5 jest wart tych dodatkowych kilkudziesieci euro, za ktore mialbym go kupic?
Jedzie właśnie do mnie ten Colorplan ;-) więc będę mógł porównać. Ale wynik to najwcześniej w czwartek :-(

teta napisał/a:
Ale wynik to najwcześniej w czwartek :-(
Nie pali sie :-) Dzieki!

dzerry

dzerry napisał/a:
Czy ktos kiedys porownywal Hektora i Ciolorplana
Ja miałem jakiegoś pociotka Hektora, w każdym razie ta sama półka. Teraz mam Colorplana (bez CF). To jest róznica przynajmniej jednej ligi, nawet na przybrudzonej, chropowatej ścianie.

Jarek Dabrowski napisał/a:
Teraz mam Colorplana (bez CF).
No wlasnie. A masz ramki z szybkami? Bo gdzies doczytalem, ze wersja CF ma sens tylko ze slajdami ramkowanymi w kartonowe ramki...

Mam ramki bez szybek (kartonowe z labu i przyzwoite plastiki GEPE).
Ja za to wyczytałem, że CF (Curved Field) ma po prostu sens nie tyle do bezszybkowych, co po prostu do wygiętych slajdów (jak sama nazwa wskazuje). Część moich jest przyzwoicie prostych, a na wygięte nic nie poradzę (ale nie jest źle, w rogach mam mniej więcej tak, jak w centrum z Hektora). A szybek nie mam zamiaru stosować.

Kupowanie CF przeze mnie też nie ma wiekszego sensu, bo wtedy te proste będą nieostre po bokach. Jak kupsz CF, to będziemy się mogli zamienić i później podzielić bogatymi doświadczeniami.

Jarek Dabrowski, no wiem, ale wlasnie jakis koles twierdzil, ze slajdy w plastikowych ramkach nie wyginaja sie tak rowno i tak mocno jak te w kartonowych, dlatego Leica w ogole wycofala CF z produkcji, bo CF nie ma zastosowania w dzisiejszych warunkach. Na ebayu to tylko CF'y sa.

dz.

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
dzerry napisał/a:
No ale oczywiscie Spinner musial mi zepsuc samoczucie pytajac sie jaki obiektyw mam do niego

:evilsmile: :evilsmile: :evilsmile:

Pytalem bo sam kiedys w "czerwona kropke" celowalem ale wlasnie naczytalem sie o tym, ze na marce leca i trzeba wiedziec co kupic... Pewnie jeszcze kiedys podejde do tematu - poki co musi mi moj Braun starczyc...

Pzdr
Spinner

Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
dzerry napisał/a:
I teraz prosze o odpowiedz. Czy ktos kiedys porownywal Hektora i Ciolorplana i czy rzeczywiscie Colorplan P2 90/2,5 jest wart tych dodatkowych kilkudziesieci euro, za ktore mialbym go kupic?
dzerry

Na 100% warto dopłacić. Ja miałem w moim Kindermannie plastikowego shita wsadzanego tam przez producenta na zasadzie zaślepki, jak wymieniłem to na Super Talona 90/2.5 Zetta to mi szczęka opadła :-) Wielkim plusem tego Super Talona była cena, zdaje się jakieś 30Euro, a to przez to, że wszyscy rzucają się na Colorplany a tego mojego prawie nikt nie zna :lol:

Mundek  Dołączył: 12 Cze 2006
Paweł Szkup napisał/a:
a tego mojego prawie nikt nie zna

jak to nie zna, ja znam... sam tez mam super talona :-)

Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
Mundek napisał/a:
Paweł Szkup napisał/a:
a tego mojego prawie nikt nie zna

jak to nie zna, ja znam... sam tez mam super talona :-)

Ty jesteś prawie rodzina więc się nie liczysz :mrgreen:

cezarc  Dołączył: 21 Sie 2006
Chciałbym sprawdzić, czy mój rzutnik obsługuje magazynki CS.
Da się to jakoś organoleptycznie stwierdzić?
Np. Kształt prowadnic, mechanizm przesuwający magazynek.
Mogę kupić magazynek i wypróbować, ale PRZED zakupem byłoby sprytniej.

cezarc, a jaki masz rzutnik? Generalnie to dyngs, ktory wpycha slajd do srodka powinnien byc w miejscu, w ktorym styka sie ze slajdem bardzo cienki w przekroju.

cezarc  Dołączył: 21 Sie 2006
dzerry, mam Liesegang dość leciwy, z AF i pilotem na kablu. Ten cały popychacz powinien być cienki (u mnie chyba nie za bardzo), ale chyba jeszcze musi być jakiś mechanizm sprytny, który umieści slajd w magazynku, nie?

sylwesto  Dołączył: 16 Sie 2008
Zakupiłem rzutnik do slajdów (Kindermann diafocus MPC 250). Czy do tego modelu nadadzą się takie obiektywy jak Colorplan lub Super Talon?

[ Dodano: 2009-09-01, 11:32 ]
No dobra, odpowiem sam sobie, bo już się czegoś dowiedziałem, a komuś też może się przydać.

Szukając obiektywu do własnego rzutnika oprócz średnicy tuby z gwintem trzeba też zwrócić uwagę na odległość tylnej soczewki od końca tuby. Układ soczewek może być ustawiony tak (bliżej lub dalej), że nastawienie ostrości może okazać się niemożliwe.

[ Dodano: 2009-09-04, 15:10 ]
Czy posiada ktoś może instrukcję obsługi (może być angielska) do rzutnika KINDERMANN MPC 250.

Skocz do: