erbs  Dołączył: 10 Wrz 2007
Kontrola wbudowanej lampy K100D (obiektywy manualne)
Witam.
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem K100D oraz kilku szkieł z podpisu. Nie udało mi się znaleźć odpowiedzi w instrukcji na pytanie czy można zmniejszyć siłę błysku z obiektywami manualnymi [z kitowym wszystko hula]. Lampa zawsze wali pełnym światłem - niestety z obiektywem 50mm 1.7 nawet na przysłonie 22 fotki są przepalone :( Wybieram się niedługo na wesele, chciałem pofocić troszkę portretów rodzince a nie moge okiełznać flesza. Czy doświetlanie z manualami w ogóle działa? Dziękuję za pomoc i przepraszam jeśli poruszyłem ponownie temat.

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
W ustawieniach po wciśnięciu przycisku Fn przełącz na manual. Jak chcesz robić w p-ttlu to trzeba sobie lampę dokupić niestety.

erbs  Dołączył: 10 Wrz 2007
To już dawno sprawdziłem - mi chodzi o to żeby np zadziałała kompensacja lampy błyskowej - w trybie auto zmiana coś daje w manualu nic.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
W menu masz możliwość koreksji o ± 2EV. Zakładka REC.MODE.

LukD  Dołączył: 25 Wrz 2006
Michu napisał/a:
W menu masz możliwość koreksji o ± 2EV. Zakładka REC.MODE.

Niestety działa tylko na obiektywach z automatyką. Przy obiektywach manualnych wbudowana błyskotka zawsze wali max mocą.
erbs napisał/a:
z obiektywem 50mm 1.7 nawet na przysłonie 22 fotki są przepalone

A to dziwne, bo lampka ma LP = 11 @ ISO100 (czyli dla ISO 200 jakieś 16). Tak więc f/8 powinno dać prawidłowe naświetlenie obiektów odległych o 2 metry, a f/16 - o metr.

Pozdr.

Skocz do: