beribazoo  Dołączył: 15 Mar 2007
GX-1S + kostka synchro + zarowka blyskowa + SIGMA EF-500
Po wielu probach, kombinowaniu i wymienianiu poszczegolnych elementow zestawu jestem bezradny wiec pisze.

Posiadam Samsunga GX-1S, do tego maly zestawik do zabawy w studio ale przedblyski uniemozliwialy wspolprace z obiektywami AF (nie bawilem sie w zaklejania stykow, fotocele itp.)

Chcialem ja wyzwalac kabelkiem wiec dokupilem kostke synchro i kabelek.

I tu zaczal sie problem...w zadnym trybie i w zadnych ustawieniach mozliwych (chyba ze o jakis nie wiem) nie udalo mi sie odpalic zarowki blyskowej podczas robienia zdjec.

Wymienilem kostke na cos bardziej "pewnego" i zakupilem od HAMA. Kabelek wymienilem rowniez.

Niestety dalej nic.

W kazdym trybie, z obiektywami MF i AF z czasami wszelkimi mozliwymi (nie moge ustawic czasu 1/180-jest 1/160 potem 1/200 nie ma posredniej wartosci a jak otwieram wbudowana lampe to 1/180 jest).
Lampa sprawna blyska, kabelek tez-wyzwalalem spinaczem, natomiast nie mam jak sprawdzic stanu goracej stopki...moze byc tak ze wogole nie dziala O_o

Tak wiec totalnie zdolowany i bez sil pisze majac nadzieje ze ktos moze zasugerowac rozwiazania...pod uwage biore rowniez ze mam rozwalona goraca stopke w aparacie...to byl ostatni egzemplarz.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
beribazoo, a masz może możliwośc wpięcia jakiejkolwiek "bezpiecznej" lampy w sanki aparatu? To dałoby odpowiedz,czy stopka działa.Czasem synchronizacji nie przejmowałbym sie.Nie chce na 1/180,to niech bedzie 1/125 czy nawet 1/60.W studiu to nie ma aż takiego znaczenia-można jeszcze operowac przysłoną , by wyeliminowac niechciane światło.Daj namiar gdzie-może blisko Ciebie będzie jakis użyszkodnik pentaxa czy sama,by sprawę wybadac wspólnie.A tak przy okazji: czy ta żarówa błyskająca ma bezpieczne napiecie? Może juz po pierwszym podpieciu,cos niedobrego podziałała.

beribazoo  Dołączył: 15 Mar 2007
Zarowka blyskowa standardowa z allegro z bezpiecznym napieciem.

Wlasnie nie znam nikogo kto mialby zewnetrzna lampe blyskową.

Jezeli ktos mialby chwile czasu i moglby sie spotkac powiedzmy w centrum warszawy w przyszlym tygodniu aby sprawdzic czy to kwestia uszkodzenia goracej stopki bylo by milo.

[ Dodano: 2007-09-28, 00:27 ]
Dobra zmiana strategii, zarowke blyskowa mozna wyzwolic bezprzewodowo ale wbudowana lampa wali z przedlbyskami.

Mozna by kupic fotocele ale...

Mam mozliwosc kupienia SIGMA EF-500 DG ST i mozna by nia wyzwalac zarowke tylko pytanie czy da sie ja ustawic tak zeby blyskala tylko raz?

Domyslam sie ze nie powinno byc z tym problemu w trybie manualnym...ustawic na 1/16 mocy i powinno smigac, mam racje?

Fotonastroje  Dołączył: 28 Lis 2007
Mam GX1L i pracuje bezproblemowo. Używam wyzwalającej lampy lub kostki na sanki - obojętnie co i działa.
No prawie zawsze ;-)

Po pierwsze trzeba dość głęboko wetknąć kostkę w sanki. Jedną lampę musiałem podpiłować na plastiku trochę bo nie dochodziła do centralnego styku.
I druga sprawa: możesz sprawdzić gdzie dotykają styki kostki do bieguna na sankach. jeśli od dołu to OK ale Samsung ma ślicznie pomalowane sanki na czarno i nie dam głowy czy farba akurat przewodzi prąd.

Mój wyzwalacz dotyka od wewnętrznej strony sanek i trochę starałem te farbkę z aparatu dla pewności.

Sprawdzenie czy sanki działają najlepieej zrobić w.... sklepie.

W Płocku jest przemiła obsługa w Fotojokerze na przykład.
Idziesz i pytasz grzecznie czy możesz sprawdzić czy lampa Nikona działa na Twoim aparacie.
Podpinasz i robisz kilka zdjęć - automatyki nie będzie ale błyskać musi.

U mnie rozłącza sanki poniżej 1/180 s ale ma prawo bo to granica synchronizacji zwykłej.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
a, mi się wydaje że sanki synchro gorącej stopki mogą się troche kłócić z systemową stopką, że trzeba przejściówkę.. ale nei dam głowy.

kup po prostu fotocele na drugi lub inny błysk i problem zniknie:)

Skocz do: