yanczar  Dołączył: 04 Paź 2007
ME Super - grip pionowy
Na wstępie witam wszystkich, dopiero co odnalazłem to jakże wspaniałe forum.

Mam pytanie, czy udało Wam się wykombinować, bądź skonstruować, pionowy uchwyt do puszki ME Super? Windery są pomyślane tylko do użytku horyzontalnego, a w portrecie z dłuższym szkłem (wystarczy 135/3.5) chwyt niepewny i nawet ustawiać ostrość ciężko. Myślę o czymś w stylu uchwytu analogicznego do takiego używanego z lampami typu "młotek", tyle że od spodu i ze spustem (mechanicznym przez wężyk albo elektronicznym, w końcu aparat ma styki). W razie czego i tak zaopatrzę się w winder dla zwiększenia komfortu trzymania, ale badam, czy nikt tego wcześniej jakoś nie obszedł.

Pozdrawiam

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Bosmanzbryzy kombinuje coś z gripem do serii M.

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Michu, ale On to chyba takie cos jak LX ma...

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Z tego, co pamiętam, to i owszem, ale rozważał chyba też dodatkowo pionowy. Zresztąmyślę, że kluczową sprawą jest znalezienie sposobu na zamocowanie w ogóle gripa. Dalej to już można samemu sobie dostrugać.

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Im więcej czytam takich rzeczy, tym bardziej jestem przekonany o potrzebie zrobienia działu dla majsterkowiczów.
Już by się niemało tego uzbierało....

A jeszcze pytanie dodatkowe - czy któryś z winderów dla ME Super (ME, ME II) umożliwia pracę jedynie jako wyzwalacz migawki, bez przewijania filmu? Głównie zależy mi na tym ze względów ergonomicznych, a pociągać za dźwignię lubię - zawsze to mniej bezmyślnego pstrykania.

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
Widaj yanczar, widzę, że przeczytałeś moją odpowiedź na pl.rec.foto, zawsze to dobrze mieć jednego forumowicza więcej.

Pozdrawiam,
Kytutr

Kytutr napisał/a:
Widaj yanczar, widzę, że przeczytałeś moją odpowiedź na pl.rec.foto, zawsze to dobrze mieć jednego forumowicza więcej.

Pozdrawiam,
Kytutr

Cieszę się, tyle że tam jestem Ambro a tu z przyzwyczajenia inaczej ;-) System Pentaxa w sumie niedawno zacząłem rozwijać i zostanę raczej na długo, IMHO wśród sprzętów manualnych na bagnet jest bezkonkurencyjny, FD mi nigdy nie przypadł do gustu. Niemniej przypominam o pytaniu nt. winderów, żeby nie zginęło w dyskusji towarzyskiej :->

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
fotonyf, dział dla majsterkowiczów to jest właśnie to czego brakuje. Właśnie jeżdżę wzrokiem po stronie głównej i myślę gidze napisać nowy temat związany z majsterkami ;)

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Ja testowalem tylna scianke od Super A - dziala w ME Super bez problemu - zyskuje sie oparcie dla kciuka... teraz dumam jak przyczepic gripek od przodu- tez z Super A... :mrgreen:

Pzdr
Spinner

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
Spinner napisał/a:
Ja testowalem tylna scianke od Super A - dziala w ME Super bez problemu - zyskuje sie oparcie dla kciuka... teraz dumam jak przyczepic gripek od przodu- tez z Super A... :mrgreen:

Hmmm, czy skóra warta jest wyprawki? Patrzyłem raz w wizjer ME Super, ale SuperA nie wydaje mi się wiele gorszy pod tym względem.

Pozdrawiam,
Kytutr

Skocz do: