Pszczoła  Dołączył: 07 Wrz 2007
Lampa TTL i M42
Przepraszam, że pytam o to samo, co w winnym wątku, ale pod tamten się podpiąłem a dość szybko zależy mi na odpowiedzi. Na dniach chcę kupić tanią lampę do *ist D i mam wybór między lampą bez TTL i Nissinem z TTL. Mam jednak m.in. obiektywy M42.

Czy TTL będzie działał z obiektywami M42 (lub K bez styków, bo to chyba niec nie zmiania dla lampy)?

Czekam na szybką odpowiedź

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Pszczoła napisał/a:
Czy TTL będzie działał z obiektywami M42
nie, bo nie przeniesie wartości do korpusu, tylko obiektyw ze stykami

Myślałem, że lampa mierzy światło przy domkniętej przysłonie przez obiektyw.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
piotr_luk napisał/a:
nie, bo nie przeniesie wartości do korpusu, tylko obiektyw ze stykami

piotr_luk, ja wprawdzie tylko analogowo,ale gdyby było jak napisałes to moje Z1p,MZ 6,superA nie mierzyłyby światła flesza takze z M 1,7/50,czy M3,5/135.M macro 4/100.A mierzą.

[ Dodano: 2007-10-12, 16:42 ]
Chyba,że istD ma tylko P-TTLa-wtedy faktycznie nie zmierzy.

ist D ma również zwykły TTL

[ Dodano: 2007-10-12, 16:45 ]
MarWoj, a Ty masz lampę z TTL?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
sorki, zafiksowałem się pttl-em

Czyli będzie działał czy nie? :-)

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Nie będzie przekazywał informacji o odległości co jest ważne i na automatyce ustawia czas 1/180 w przypadku użycia np 540FGZ pracuje na TTL a nie na P-TTL ale w tym wypadku nie ma to znaczenia.Pozdrawiam

Kupiłem Nissina, będzie w następnym tygodniu. Ciekawe jak będzie się sprawował i czy nie spali mi puszki ;-)

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Nie spali puszki natomiast np Soligor dedykowany walił z DS tak że nie można było tym niczego zrobić mimo ceny 100zł.Miałem przed paru laty do wyboru tańszego o kilka stówek Metza i Orginalnego 500FTZ za (w tym czsie oczywiście) 1600zł ten ostatni z analogiem świetnie naświetlał,natomiast Metz przepalał był paskudny jeśli chodziło nawet o koloryt zdjęć.Kupiłem Pentaxa potem drugiego potem weszła cyfra.Mój stary DS wymagał korekcji z lampą ale po dodatkowym rozproszeniu sprawdzał się znakomicie.Nigdy nie starczyło mi czasu na wyjazd do Lezajska choć mam blisko aby to przetestować.Interesuje mnie to też ponieważ kolega chce kupić DSa na wiosnę i tanią lampę a ta lampka jest chyba najtańsza.Leżą te lampy u nas w sklepie ale nikt nawet nie myśli tutaj o Pentaxsie a więc tego nie mam jak sprawdzić.Pozdrawiam

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Pszczoła, jak dostaniesz już tego Nissina to zdaj relację jak działa z bezstykowcami. Miałem Sunpaka mz440, ale nie pamiętam już czy działał ze szkłem bez styków ... ale np. moja sigma super z podpisu działa z takimi obiektywami bez problemu (w TTLu oczywiście). W sumie to aparat steruje lampą więc jeżeli sigma działa bez problemu to inne lampy też powinny.

Oczywiście, jak zrobię testy, to podzielę się z Wami wrażeniami :-)

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Pszczoła, udzielam spóżnionej odpowiedzi: mam dwie lampy z TTLem: Pentax AF500FTZ oraz klon Soligora DA 42LCD-produkowaną na rynek francuski (bo instrukcja była tylko w tym języku) Posso ATD 32Z (taki poprzednik Tumaxa 386).Po wymianie stopki(może to moduł SCA?)może pracowac z innymi systemami.

Tok'Ra  Dołączył: 10 Lip 2006
Pszczoła napisał/a:
Kupiłem Nissina, będzie w następnym tygodniu. Ciekawe jak będzie się sprawował i czy nie spali mi puszki ;-)

To moze warto zainwestowac w separator, np. taki: http://mif.sold.pl/produc...&products_id=71

Sprawdz napiecie na stopce w momencie wyzwolenia - jak wieksze niz 6V to juz sie robi cieplo, ale jak wiecej niz 30V to moze pozamiatac w aparacie...

Ale na stronie Jamfot (importer tych lamp) po wybraniu modelu 34iaf jest napisane: dedykacja do Canon, Pentax, Minolta [...] Fuji S1/S2 PRO. Niby w opisie aukcji napisane jest, że to do analogów, ale wierzyć mi się nie chce, że ten model do Pentaxa czy cyfrowego Fuji różni się czymkolwiek poza stopką.

Swoją drogą jak zmierzyć napięcie na założonej lampie? Na sankach napięcia chyba nie ma...? Lampa jeszcze nie doszła, ale miernik już wyjąłem ;)

[ Dodano: 2007-10-15, 18:16 ]
Dostałem odpowiedź z Jamfot, że są to lampy "niskonapięciowe i można ich bezpiecznie używać z aparatami cyfrowymi".

dwakleszcze  Dołączył: 17 Lis 2006
Pszczoła napisał/a:
Swoją drogą jak zmierzyć napięcie na założonej lampie? Na sankach napięcia chyba nie ma...? Lampa jeszcze nie doszła, ale miernik już wyjąłem ;)

na założonej niebardzo,ale na samej już można:
Do lampy wpakuj naładowane aku, włącz, poczekaj kilkanaście sekund.
strzel pełną mocą lampy (przyciskiem "test" ) - procedurę powtórz trzy razy jeszcze zachowując kilkunastosekundowe odstępy.
Kiedy lampa się załaduje po raz kolejny za pomocą miernika sprawdź napięcie dotykając końcówkami mierniczymi miernika środkowego styku na stopce i styku "pod stopką" tj tam gdzie się wsuwają sanki aparatu.

palermo  Dołączył: 12 Lut 2007
Nissin ma 4,5V na stopce.
Podłączyłem do GX-1S i efekty są takie jak chciałem. Puszki mi nie spaliło i wygląda na to że działa TTL z moją puszką. hihihi :-D
Założyłem obiektyw bez styków, testy na róznych przesłonach, przy zgaszonym i zapalonym świetle w pomieszczeniu - zdjęcia nieprzepalone. Na lampie wbudowanej, zdjęcia były białe.

palermo, wspaniale :-) Przez Ciebie nie mogę się doczekać, ale lampa dojdzie zapewne jutro. To Ty wziąłeś tę drugą i ostatnią sztukę z Allegro? Moja była przedostatnia.

palermo  Dołączył: 12 Lut 2007
Tak wziąlem tą drugą sztukę, wczoraj wysłali i dziś już miałem.
Jedynie najkrótszy czas synchronizacji wynosi tyle, co w lampie wbudowanej czyli 1/180, myślałem że będą krótsze.

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Cytat
myślałem że będą krótsze
Prawdopodobnie TTL nie daje możliwości stosowania HSS, czyli czasów krótszych od czasu synchronizacji - przynajmniej nie widziałem jeszcze lampy TTL z taką funkcją. Dopiero pTTL daje takie możliwości - IMO.

Cytat
działa TTL z moją puszką
Z jakim szkłem i na jakich przysłonach sprawdzałeś?

Skocz do: