dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Nowe lampki i maly problem
No wlasnie...

Przy wkladaniu halogenowej zarowki modelujacej upieprzylem jedna z metalowych stopek trzonka. Tak to jest jak sie chce cos zrobic juz teraz i uzywa sie sily miesni zamiast glowy.

Od razu pojechalem do sklepu.

Okazalo sie, ze to jakis nietypowy model: trzonek GY6,35, napiecie 220V, moc 35W.

Facet w sklepie mial same pod 12V. No coz, bujnalem sie do Praktikera i... tu to samo - czyli dupa. Dopiero w Castoramie znalazlem cos zblizonego, tyle ze matowe i o mocy 50W, nawet "PHOTO" stoi na opakowaniu ;-) Wzialem dwie sztuki, zeby ewentualnie w obu lampach miec to samo.

No i teraz mam pytanie do kolegow elektrykow/elektronikow/inzynierow - nic sie lampom nie stanie, jak im wloze 50W zamiast 35? :roll: Wiadomo, ze beda wydzielac wiecej ciepla, ale cos poza tym?

[ Dodano: 2007-10-26, 22:58 ]
Jeszcze to znalazlem:
http://www.solid-triangle....php?c=32&i=147

Dedykowana lampa modelujaca do Delicacy, moc 50W.

Hmm...

Lenin  Dołączył: 08 Lut 2007
Re: Nowe lampki i maly problem
dan napisał/a:

No i teraz mam pytanie do kolegow elektrykow/elektronikow/inzynierow - nic sie lampom nie stanie, jak im wloze 50W zamiast 35? :roll: Wiadomo, ze beda wydzielac wiecej ciepla, ale cos poza tym?

Te żarówki są coraz bardziej popularne. Mam taką w lampce nad lustrem w łazience. Zaletą jest to, że nie trzeba stosować transformatorów, bo jest zasilana z sieci 230V. Wadą cena. Chyba to kosztuje kilkanaście złotych. Pewnie jest zasilona w Twoim urządzeniu prosto z gniazdka. Więc nie ma żadnej elektroniki po drodze. Tylko ewentualnie włącznik.

Poza tym, że będzie wydzielać więcej ciepła, to będziesz miał większy rachunek za prąd, szybciej Ci się wypalą styki np. w ewentualnym włączniku, czy też w gnieździe lampy. Ale nie odbieraj tego zbyt serio.

Acha, czasem można w cenie tej żarówki kupić całą lampkę w supermarketach. Masz w komplecie żarówkę i gniazdo - cały zestaw naprawczy.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Dzięki Lenin!

Żarówki, które kupilem kosztowaly jakies 7,5 zl za sztuke.
Dokladna nazwa to ANS Lighting PHOTO LAMP MATT 50W GY6,35 230V.

Skocz do: