japcok  Dołączył: 05 Sty 2008
Lampy Pentax'a a transmittery
Witam
Mam pytanie do uzytkownikow o transmitery do lamp błyskowych Pentax,czy istnieja takie transmittery? Szukalem i nie znalazlem,a moze droga radiowa jezeli tak to gdzie i jakie modele mozna dostac?
Jezeli np kupie lampe Pentax AF 360 FGZ i cche do tego kupic transmitter?

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
A dlaczego akurat transmiter?
Bezprzewodowe wyzwalanie lamp nie wystarczy?

Transmitter
one sa bezprzewodowe i istnieja radiowe wyzwalacze lamp,ale mi ogolnie chodzi o transmitter jak do canona http://www.allegro.pl/ite...tter_st_e2.html przykladowy link jak to wyglada i o cos takiego mi chodzi tylko do pentaxowych lamp

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
to samo zadanie spełnia wbudowana lampka w k10d w trybie controller mam wrażenie

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
guerilla napisał/a:
to samo zadanie spełnia wbudowana lampka w k10d w trybie controller mam wrażenie

Albo 360-tka, czy 540-stka zapięta na sanki. Pentaxy komunikują się przy pomocy błysków, a nie podczerwienią jak Nikony, czy Canony...

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
guerilla napisał/a:

Niestety nie do końca, nie działa z Sigmą, momo iż lampa ma tryb slave.

papcio napisał/a:
guerilla napisał/a:

Niestety nie do końca, nie działa z Sigmą, momo iż lampa ma tryb slave.

na 100% ten kontroler canona nie działa z niczym poza canonem, nie wiem co to za argument :_)

oczywiście, że tylko z systemowymi, ale zostaje ci sporo kasy w kieszeni, bo robisz to wbudowaną lampką a nie ustrojstwem dodatkowym.

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
guerilla napisał/a:

Niestety nie.
Wbudowana lampka w K10D (K100D?) prawidłowo działa jako kontroler tylko i wyłącznie w trybie P-TTL.
W trybie A(utomatyki lampy) nie ustawia parametrów dla błysku - trzeba przed błyskiem wprowadzić w lampie przysłonę i czułość, co jest normalne w trybie M (którym również steruje).
Nie steruje również kilkoma grupami lamp (no, chyba, że czegoś nie doczytałem...) i nie działa w trybie HighSpeed.
No, ale jako wbudowana jest zawsze dostępna i nie trzeba nic dokupywać. :)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Z Metzem działa. Może ta Sigma nie jest do końca kompatybilna z systemem Pentaxa?

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Wszystkim strobbistom proponuje przesiadke na Nikona. Moj brat bawi sie w plenerze tym system bezprzewodowego sterowania blyskiem i efekty ma swietne. Szczegolnie jesli chodzi o zachowanie swiatla zastanego 8-)

Ciekawe, że również strobiści nikoniarze w większości jadą na manualu i radiowych wyzwalaczach...

jaad75 napisał/a:
Ciekawe, że również strobiści nikoniarze w większości jadą na manualu i radiowych wyzwalaczach...

dokładnie!
bo tu chodzi o lampy Nikon sb-24 które są mocne i tanie, a nie o system sterowania błyskiem nikona :))

wogole koledzy nie zrozumieliscie pytania!
tu nie chodzi o korzystanie z lampy pentaxa i transmittera canona,tu chodzi o to czy do pentaxa lamp jest taki transmitter jak do cannona podany w linku wyzej,a nie czy sie go da uzyc do tej lapmy

Odpowiedzieliśmy Ci, że nie.
Kontrolerem w systemie Pentaxa jest wbudowana lampa lub dedykowany flash na stopce, z tym, że umożliwia Ci to pracę wyłącznie w P-TTL-u. Zewnętrzna lampa na stopce lub kablu pozwala na użycie manuala i zwykłego slave'a optycznego (tryb SL-2). W tym trybie możesz używać dowolnych lamp zresztą i dowolnie wyzwalanych - ja np. używam 2x SB-25 jako główne i wypełnienie (odpalane radiem ze stopki) i chwilowo 2x 540FGZ, jako podświetlenie tła i hair light (w trybie SL-2), które niebawem zastąpię SB-26 (też mają wbudowaną fotocelę)...

oscar  Dołączył: 02 Paź 2007
Looknijcie na poczatek tego filmiku:
http://youtube.com/watch?v=O5WEwsVvku8

To jest k10d wiec istnieje taki transmitter do pentax'a (tylko nie ir). Ktos wie gdzie to dostac?

maad11  Dołączył: 28 Lip 2007
Kliknij TUTAJ

to jeden z gadżetów od "gadget infinity"

pozdrawiam

Dokładnie. Gość (Codiac2600) używa Cactusa V2. Oczywiście lampa pracuje w manualu.

oscar  Dołączył: 02 Paź 2007
A mozna w PL takiego kaktusika dostac?

Ale p-ttl bedzie obslugiwalo czy nie? Zero automatyki? Czy to przesyla tylko wyzwolenie lampy?

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
oscar napisał/a:
Czy to przesyla tylko wyzwolenie lampy?

Tolko. Bo niby jak ma sterowac lampa? Radiowo?

dan napisał/a:
Tolko. Bo niby jak ma sterowac lampa? Radiowo?

Nie no, są takie systemy (np. Quantum), które sterują lampami w TTL-u radiowo, ale wymagają dedykowanych lamp i z małego obrazka obsługują tylko Nikona i Canona:
http://www.qtm.com/FreeXw...=1280&resh=1050

Skocz do: