LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
GPS-CS1 - fajny gadżet
Fajną zabawkę wprowadziło sony:

Link 1
Link 2

Krótkie info dla nieklikatych: synchronizujesz zegarek w aparacie z jakimś zegarem atomowym, przed zrobieniem pierwszego zdjęcia włączasz to urządzenie a po przyjściu do domu programik producenta automatycznie wstawi ci do każdego zdjęcia zrobionego na wycieczce informację o tym gdzie ono zostało zrobione.

Podobno bez problemów działa z aparatami innych marek niż Sony, ale producent nie daje supportu do tego.

Niestety trochę drogo sobie liczą (ok 150$, w Polsce pewnie więcej).

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Strata kasy.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
LDevil, każdy najzwyklejszy odbiornik GPS z zapisem śladu to potrafi. Wystarczy rejestrować ślad podczas wycieczki a następnie w odpowiednim programie zsynchronizować go ze ściagniętymi z Exifa danymi dotyczącymi czasu zrobienia zdjęcia. A potem albo wygenerować waypointa z miejscem zrobienia zdjęcia, albo zapisać do exifa współrzędne geograficzne tego miejsca. Sa do tego różne programy, także darmowe.
Jest jeszcze jedno ciekawe zastosowanie GPSa przy robieniu zdjęć, ale wymaga pewnego zachodu. Mianowicie jak się "wyceluje" odbiornik GPS w stronę fotografowanej sceny, to można potem odczytać (na podstawie zapisu kierunku z tracku) co się fotografowało! Czyli np, jesteśmy gdzieś w górach i robimy zdjęcie krajobrazowi. Ot, jakiejś góry, co to nie wiemy, co ona jest. ALe sobie złapiemy na nią namiar GPSem, i potem odczytamy skąd robiliśmy zdjęcie i w którym kierunku - pozostaje więc tylko sprawdzić na mapie co to tam jest ;-)

Paulos  Dołączył: 08 Mar 2007
Tylko czekać az pojawi sie opcja nie wymagająca aparatu fotograficznego: dla panów wychodzących w piątek wieczorem z domu i budzących się następnego dnia rano z silnym bólem głowy i absolutnym brakiem wspomnień ;-)

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Paulos, ale to chyba dla leśniczych. W mieście zazwyczaj wystarczy rozejrzeć się.

matb, dokładnie. A taki GPS ma nawet mój telefon kupiony za około 48 centów.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
matb napisał/a:
Mianowicie jak się "wyceluje" odbiornik GPS w stronę fotografowanej sceny, to można potem odczytać (na podstawie zapisu kierunku z tracku) co się fotografowało!

no jasne, tylko ze kierunek to potrafia wskazac tylko dosc drogie urzadzenia z wbudowanym kompasem. Zwykly SIRF wyznacza kierunek na podstawie dwoch sasiednich punktow na tracku, czyli jak sie zatrzymamy i obejrzymy wstecz, to nic z tego.
Co do tych darmowych programikow do synchronizacji, to wcale ich tak duzo nie ma - w zasadzie sa ze dwa, z czego zaden nie dziala tak dobrze jak RoboGEO. Ten ostatni nie jest darmowy, ale umozliwia np wprowadzanie danych bezposrednio do plikow DNG.

l_uka, no tak - kompas elektroniczny się bardzo przydaje, ale od biedy wystarczy tylko ręką się zamachnąć w stronę fotografowanego obiektu jeśli się takiego kompasu nie ma.
Programów do tworzenia waypointów z miejscami robienai zdjęć darmowych jest sporo. Gorzej z tymi zapisującymi automatycznie dane ze współrzędnymi do EXIFa. Te są często płatne (licencje shareware itp.), ale jakiś darmowe też są. Tylko w domu mam, a nie w pracy. Jak wrócę do domu i nie zapomnę, to linka podam.

matb napisał/a:
LDevil, każdy najzwyklejszy odbiornik GPS z zapisem śladu to potrafi. Wystarczy rejestrować ślad podczas wycieczki a następnie w odpowiednim programie zsynchronizować go ze ściagniętymi z Exifa danymi dotyczącymi czasu zrobienia zdjęcia.

Mógłbyś polecić coś o podobnej funkcjonalności i kosztujące mniej niż to urządzenie?

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
LDevil napisał/a:
Mógłbyś polecić coś o podobnej funkcjonalności i kosztujące mniej niż to urządzenie?
Kiedyś się zainteresowałem tym tematem. Wyguglałem że wystarczy kupić któryś z tych odbiorników na bluetooth/USB żeby mieć taką funkcjonalność jak to urządzenie Sony.

Ijon napisał/a:
LDevil napisał/a:
Kiedyś się zainteresowałem tym tematem. Wyguglałem że wystarczy kupić któryś z tych odbiorników na bluetooth/USB żeby mieć taką funkcjonalność jak to urządzenie Sony.

Wielkie dzięki.

LDevil napisał/a:

Raczej nie. Rzecz w tym, że to, co pokazujesz to dość specjalistyczny sprzęt o bardzo ograniczonej funkcjonalności. W sumie spełnia chyba tylko jedną funkcję. Alternatywne rozwiązania są dalece bardziej funkcjonalne - a zakres tej funkcjonalności zależy od urządzenia. W sumie taki telefon komórkowy ma inne możliwości niż np. PDA, a jeszcze inne zastosowania ma turystyczny odbiornik GPS (powiedzmy, że z krótkofalówką). Te inne urządzenia jednak bez większego problemu będą potrafiły także zrobić to, co oferuje ów gadżet od Sony.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
LDevil napisał/a:

jesli masz telefon, ktory potrafi gadac przez bluetooth softem w javie (np kazdy nowy SE), kup dowolny odbiornik gps na chipie SIRF III i do tego program na komorke do zapisywania trackow. Ja uzywam Smartcom Navigatora (UIQ3 a nie java), ale przymierzam sie do Garmina XT. Generalnie ten gadget sony to zadna rewelacja. Gorzej jest z softem do synchronizacji, ale RoboGEO jest naprawde swietny. Z doswiadczenia powiem, ze zabawa z gps i fotami nudzi sie po kilku wycieczkach ;]

O! Dobrze, że ktoś temat odświeżył, bo obiecałem dać linka do softu, co zapisuje współrzędne geograficzne w exifie. Oto on:
http://quote.google.com/p/gpicsync/

Prawdę mówiąc osobiście nie testowałem. Bo jak słusznie twierdzi l_uka - taka zabawa się dość szybko nudzi ;-)

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
Erghm, lekko nie ten temat ;-)

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Jest może coś na Androida co miało by podobną użyteczność? Wydaje mi się że nie byłby to jakiś porażająco skomplikowany program ;-)

totopol  Dołączył: 22 Sie 2010
spróbuj tutaj
http://www.androidzoom.co...pplications/gpx

a swoją drogą dzięki za pomysł, w weekend potestuję trochę :)
zebrałem cały sprzęt w domu i powinno coś z tego wyjść
a może koledzy mogą mi coś już sprawdzonego na symbiana 3 FP1 polecić?

Skocz do: