dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
CLAMP
W przepastnych zasobach forum, CLAMP występuje w dwóch wątkach.
Mógłby ktoś mi wytłumaczyć "w trzech krótkich, żołnierskich słowach" działanie tego przełącznika?
Instrukcji nie mam a i tak chyba szybciej przesylabizowałbym z cyrylicy :-(
I przy okazji.
Patent ów występuje w FA 50/2.8 macro i FA 100/2.8 macro.
Setka ma dodatkowo drugi wynalazek - FOKUS RANGE.
Tryb LIMIT odczytuję jako pracę w zakresie ogniskowych od ... do ...
Jak to jest?

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
jak będziesz ostrzył tym obiektywem recznie to zauważysz, że bardzo lekko jak i w innych obiektywach af chodzo pierścień ostrości i ciężko jest ustawić dokładnie ostrość. Pokrętło Clamp pozwala uzyskać większy opór przy kręceniu pierścieniem ostrości coś na podobie starych manuali dla komfortu manualnego ostrzenia.

Tymeq  Dołączył: 17 Sie 2007
Cytat
Pokrętło Clamp pozwala uzyskać większy opór przy kręceniu pierścieniem ostrości coś na podobie starych manuali dla komfortu manualnego ostrzenia.

No właśnie kłopot z tym, że w pozycji Clamp - On manualne ostrzenie nie chodzi jakoś wybitnie dobrze. Pierścień ostrości potrafi się wręcz "ślizgać"... Myślałem, że to feler mojego obiektywu, ale w jednym z dwóch wspomnianych wcześniej wątków opis objawów jest podobny:

Cytat
Przy wlaczeniu blokady "clamp" jest jeszcze gorzej, bo pierscien sie slizga i wlasciwie nie mozna ostrzyc.
(linka )

Mój strzał to blokada ostrości (znaczy się podzielam zdanie Pentagrama w powyżej zlinkowanym wątku). Wygooglane: "Built-in focus-clamp mechanism to fix focus at any distance".

Nie mam pojęcia w jakich sytuacjach należy tego używać i jaki z tego pożytek ;-) Jeśli ktoś mógłby opisać jakiegoś use-case'a - byłbym wdzięczny :-)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Tymeq napisał/a:
Nie mam pojęcia w jakich sytuacjach należy tego używać i jaki z tego pożytek ;-) Jeśli ktoś mógłby opisać jakiegoś use-case'a - byłbym wdzięczny
O makro nie wiem nic, ale domyslam sie, ze CLAMP moze sie przydac robiac serie zdjec wymagajacych bardzo precyzyjnego ustawienie ostrosci przy wylaczonym AF. Szczegolnie gdy obiektyw jest odchylony od poziomu, wstrzas od lustra i migawki moze go lekko rozostrzyc. Mialem tak kiedys z Pentaksem 645. Robilem zdjecie grupowe na slubie - ustawilem ostrosc, a potem wzialem wezyk i walnalem trzy foty bez patrzenia w wizjer. Kazda nastepna byla mniej ostra.

dz.

Cytat
wstrzas od lustra i migawki moze go lekko rozostrzyc

Brzmi rozsądnie i nawet prawdopodobnie ;-) Dzięki :-)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
tak jak napisał dzerry, CLAMP służy do zablokowania ustawionej ostrości, aby nic jej nie zmieniło. Przynajmniej tak jest w moim DFA ;-)

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
jak to działa?
Dziękuję, niestety z reguły jest tak, że odpowiedzi skłaniają do dalszych pytań.
Nie będę wyjątkiem.
asklop napisał/a:
Pokrętło Clamp pozwala uzyskać większy opór przy kręceniu pierścieniem ostrości

Pentagram napisał/a:
tak jak napisał dzerry, CLAMP służy do zablokowania ustawionej ostrości, aby nic jej nie zmieniło.

Niezależnie, która odpowiedź jest właściwa (może obie?) mam kolejne pytania:
1. Pomiędzy położeniem OFF a ON jest dość duży skok, zdecydowanie zbyt duży jak na przełącznik. Jeśli przyjąć wyjaśnienie asklopa, to czy od położenia OFF następuje wzrost oporu aż do całkowitego w położeniu ON?
2. Obie wypowiedzi mówią, że działa to w trybie manualnym. Czy przy ustawieniu trybu AF w body CLAMP powinien być ustawiony na OFF czy też CLAMP to wie ;-) i nie ma to żadnego znaczenia?

Pytanie 2 ma sens w odniesieniu do FA-50/2.8 macro jest tam tylko przełącznik CLAMP.
W konstrukcji FA-100/2.8 macro dodatkowo występuje przełącznik FOKUS RANGE, który ma pozycję MF.

3. Czy przełączenie w tryb MF w obiektywie nie wymaga zmiany trybu w korpusie? Jest to równoważne?
4. Ponawiam pytanie o pozycję LIMIT na przełączniku FOKUS RANGE.
asklop napisał/a:
jak będziesz ostrzył tym obiektywem recznie to zauważysz,

Musiałbym go dopaść.
Oglądałem łobrozki, chyba za dużo albo nie te co trzeba, :-) teraz teoretyzuję.
I komplikuję życie innym.
I sobie.

dickkett napisał/a:
Niezależnie, która odpowiedź jest właściwa (może obie?) mam kolejne pytania:
dickkett, clamp po angielsku oznacza zacisk, zatrzask, blokada (rowniez na kolo). Wg mnie ostrzenie reczne z wlaczonym przelacznikiem o takiej nazwiema taki sens jak jezdzenie na hamulcu recznym.

A tak poza tym, RTFM ;-)

Caly manual dostepny tutaj: http://www.pentax-manuals...lenses_8_03.pdf

haslo potrzebne do otworzenia pdf'a 'Pentax'

dz.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
dzerry napisał/a:
Wg mnie ostrzenie reczne z wlaczonym przelacznikiem o takiej nazwiema taki sens jak jezdzenie na hamulcu recznym.

Ale z załączonego fragmentu instrukcji wynika, moim zdaniem, że jednak można ostrzyć przy clampie na on, ale jest na tyle duży opór, że się samo nie rozostrzy.

PiotrR napisał/a:
Ale z załączonego fragmentu instrukcji wynika, moim zdaniem, że jednak można ostrzyć przy clampie na on, ale jest na tyle duży opór, że się samo nie rozostrzy.
Masz racje. Gdyby nie mozna bylo ostrzyc, napisaliby to. Pisza tylko, ze przy obrocie piersien stawia wiekszy opor, albo inaczej "obrot jest ciasny" ;-)

dz.

PiotrR napisał/a:

Doświadczenie wskazuje jednak na coś innego :-P
Jak to było wspomniane powyżej, ostrzenie z włączonym clampem potrafi być dość problematyczne. Pierścień czasami zwyczajnie "nie łapie"... Czyli np. ostrzysz sobie spokojnie, miło i przyjemnie z charakterystycznym oporem i... zonk, bo fragment ruchu Twojej ręki nie znalazł odzwierciedlenia w ruchu soczewek :evil:
Taka sytuacja jest absolutnie niedopuszczalna w przypadku makro, gdzie precyzja jest absolutnie podstawowym wymogiem. Implementowanie mechanizmu, który czasem pomaga (bo działa jak opisano), a czasem przeszkadza (bo zdarza mu się jednak "pośliznąć") w szkłach do makro byłaby co najmniej kuriozalna ;-)
Stąd doszukiwałbym się raczej innego jego przeznaczenia.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
U mnie Clamp pracuje dokładnie tak samo - pierścień ostrości czasem się ślizga. Włączenie docisku powoduje automatyczne przełaczenie aparatu w MF. W instrukcji obsługi obiektywu piszą, że docisku powinno się używać do zablokowania ostrości na konkretnym powiększeniu i ostrzenia za pomocą balansu ciałem.

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
napisze tak. Używałem przez pewien czas FA 100/2,8 macro i właśnie tam był ten przełącznik. Otóż nie polecał bym ostrzenia af na ON bo można spalić silnik aparatu po dłuższym użytkowaniu, za to po przełączeniu na MF w moim egzemplarzy znacząco poprawił się komfort manualnego ostrzenia. Chodzi o dokładność a nie rzecz jasna o miodność ostrzenia.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Ja pisałem o DFA100 - opuszczenie Clamp w trybie AF, automatycznie włącza MF.

Skocz do: