Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
Matówka a ostrość
Czy matówka ma wpływ na jakość ostrzenia AF? Od jakiegoś czasu AF ma większy problem z trafieniem w punkt w złych warunkach oświetleniowych. Mam dziwne wrażenie, że powodem może być matówka (sprowadzana od chińczyka). Zmieniłem na oryginalną i będę obserwował czy się poprawi... Może kwestia przewodzenia światła przez matówkę, załamań?

chivay  Dołączył: 29 Sie 2007
Matówka chyba nie powinna mieć wpływu na pracę AF. Cytat ze strony Katz Eye:

Cytat
The screen will have NO effect on the functioning of the autofocus sensors of the camera and it is a direct replacement for the original.

Wydaje mi się, że to uniwersalna zasada dotycząca wszystkich matówek.

Artooro  Dołączył: 11 Sty 2007
a ja bym nie był taki pewny :-/

Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
matówka jest na drodze światła, więc jakiś wpływ może mieć... pewnie kwestia wykonania, nie wiem, bo nie mam innego pomysłu dlaczego mi nagle spadła jakość ostrzenia

chivay  Dołączył: 29 Sie 2007
Artooro napisał/a:
a ja bym nie był taki pewny :-/

Pewien to ja nie jestem ale skoro na stronie Katz Eye są pewni, że ich matówki nie wpływają na pracę AF to myślę, że matówki chińczyka też nie powinny (choć głowy nie dam :) )

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
Nie wiem jak to jest z AF, ale przy ostrzeniu ręcznym musi mieć wpływ. Warunkiem koniecznym do otrzymania ostrych fotek jest taka sama sama droga światła do matówki jak i do filmu, sensora, czy czegoś tam jeszcze, czego nie wymyślono. Wystarczy aby matówka miała inną grubość niż oryginalna, lub też była nieprecyzyjnie zamontowana, a całe ostrzenie diabli biorą. Ale, jak zaznaczyłem we wstępie, nie mam pojęcia czy obowiązuje to przy ostrzeniu autofokuśnym.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeśli AF u Pentaksa jest zbudowany podobnie jak u Canona to matówka nie bierze udziału w działaniu AF a potrzebna jest tylko do wyświetlenia w wizjerze obrazu widzianego przez obiektyw.
http://www.fotosite.pl/ar...i-af-w-slr.html

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
plwk napisał/a:
Jeśli AF u Pentaksa jest zbudowany podobnie jak u Canona
Jest. :-D Na pomiar światła może mieć wpływ, ale na AF żadnego.

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
Coś w tym jest bo nie wszyscy mają problemy z ostrzeniem na AF przez matówkę

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Re: Matówka a ostrość
Cobretti napisał/a:
Czy matówka ma wpływ na jakość ostrzenia AF?

według tego schematu nic, a nic

Autor: Kubaman; źródło: canon-board.info

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
w/g tego schematu, jeśli masz jasną matówkę może się przez nią dostać trochę więcej światła przez wizjer od strony oka, w przypadku fotografii makro, albo "robienia przez okulary", albo po prostu z powodu złego dociśnięcia oka do muszli ;p

a to chyba może wpłynąć jakoś na pomiar ostrości?

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
widzę, że plwk wcześniej znalazł :->

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Eldred napisał/a:
jeśli masz jasną matówkę może się przez nią dostać trochę więcej światła przez wizjer od strony oka, w przypadku fotografii makro, albo "robienia przez okulary", albo po prostu z powodu złego dociśnięcia oka do muszli

IMHO to może wpływać na pomiar światła i wpływa bo się bawiłem w świecenie w wizjer i zdjęcia wychodziły niedoświetlone.
AF działał bezproblemowo.

Skocz do: