andreas55  Dołączył: 22 Sty 2008
Problem Pentax-Z1p i Metz 45 CL-4
Pytanie do posiadaczy Metz 45 CL-4 i Pentaxa Z1-P. Jaka może być przyczyna nieprawidłowego działania? Metz wraz z adapterem SCA 3702 M i kablem 3000 C w ciemności nie emituje czerwonego światła z kodem paskowym do ustawiania autofokusa. Myślałem że to adapter. Kupiłem więc adapter SCA 3701 M2 ale niestety problem pozostaje taki sam z tą różnicą, że mały flesz w aparacie emituje czerwone światło. Gdzie tkwi błąd- adapter, kabel czy coś innego. Adaptery kupiłem używane. Może ktoś miał podobny problem?

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Wydaje mi się, że przy stosowaniu adaptera 3701 M2 należy ustawić przełącznik na nim w pozycję SB. Tak przynajmniej jest przy mojej 40 MZ1i (o ile dobrze pamiętam, bo dawno nie korzystałem z tego "ficzera").

Niestety przełączyłem na SB ale nie działa.Dzięki za zainteresowanie

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ale chyba będzie Ci emitował gdy nie będzie podniesiona lampka w korpusie! Wówczas gdy jest podniesiona to właśnie ona emituje ten wzorek.

Jest trochę inaczej. Gdy jest flesz zamknięty to Metz nie emituje światła. Po włączeniu działa w korpusie. A Metz głuchy. Z adapterem 3702 flesz w korpusie nie wysyła światła. Firma Metz twierdzi ,że powinien działać z adapterem 3701 i z 3702. Powiedzieli, że to wina adapteru sca 3702. Osobiście nie bardzo rozumiem skoro nie działa ani z jednym ani z drugim. Chyba że jakiś pech i dwa są padnięte???

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
U mnie Metz 44 mz-2 dziala bez poblemow z SCA 3702 M2.
Ale mam inne pytanie, czy da sie wymusic wspomaganie AF z Metza i czy da sie zrobic tak, aby potem flesz nie odpalil?

Skocz do: