krzyber  Dołączył: 24 Sty 2008
Centon FH85 TTL
Chciałbym przywitać wszystkich. Mam nadzieję, że nie sprofanuję tegoż forum będąc (od niedawna) użytkownikiem Samsunga GX-1S.
Wracając do tematu postu chciałbym prosić o poradę. Jestem zainteresowany zakupem niedrogiej lampy błyskowej, Na allegro widzę dwie potencjalne kandydatki: Nissin 34iaf oraz coś o czym nie mogłem znaleźć żadnej informacji (interesowałyby mnie np. czasy, liczba przewodnia, do czego służy drugi palnik).
Czy ktoś może mi doradzić w wyborze? Stawiam :-B

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
krzyber, witaj.
Znalazłem tylko informację na stronie
http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html o napięciu na stopce. Dla cyfrowych Pentaksów jest bezpieczne (to rzecz ważna). Pewnikiem robi w manualu i z własną automatyką, a drugi palnik do doświetlania na wprost. Z uwagi na wielkość palnika sądzę, że Lp jest nie najgrsza.
Producent i dane techniczne - zagadka.

Dzięki dżejpi.
W sieci też nic nie znalazłem. Wystawiający napisał, że lampa dedykowana jest do Pentaxa i ma obsługę TTL. Niedługo będę miał okazję się przekonać osobiście bo jednak się na nią zdecydowałem. Przydałaby się jednak instrukcja, bo lampa ma jakiś przełącznik, którego znaczenia nie znam. Jest on opisany MODULE PX SELECTOR. Przełącza między polami które są opisane trzema kwadracikami w kolorach niebieskim, żółtym i zielonym. Jakieś pomysły?
Właściciel nie posiada niestety instrukcji.
Link do zdjęcia:
http://allegro.pl/item301...%5D_super_.html

krzyber, Ten napis, który napisałeś to dwa różne.
"MODULE PX" oznacza moduł-przystawkę (to ta część pod włącznikiem lampy) dostosowującą lampę do systemu Pentax.
Mógłby być moduł do "C" lub "N".
Przełącznik nad napisem "SELECTOR" może by do przestawiania siły błysku, ale tego nie jestem pewien.
Myślę, że opis regulacji zoom'a palnika jest dla Ciebie jasny.
Na module po lewej przełącznik trybu pracy; manualny i automatyczny.
Na froncie liczba 85 może oznaczać liczbe przewodnią, w tym wypadku myślę, że to podane w stopach a nie w metrach.

Podobne lampy z wymiennymi modułami robi "Sigma" może tam w instrukcjach znajdziesz coś podobnego.

Z tego co się zorientowałem, to liczba przewodnia 30 (iso 100), z lewej przełącznik: Manual 1/16, Manual Full, Auto TTL, Auto A. Z prawej trzy tryby dla Auto A. Nie mam jednak dalej pojęcia co to zmienia.

Może jak ucichną już ochy i achy nad nowymi puszkami wpadnie tu ktoś bardziej obeznany w temacie i pomoże.
Sam też walczą z lampą, o której nikt nic nie wie a jest dedykowana do Pentaksa.
Ćwiczę ją "na macanta".

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
Ja tylko dorzucę trzy grosze, że mimo wszystko wypadałoby zmierzyć napięcie na stopce. Przykre niespodzianki są.. przykre.

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
krzyber napisał/a:
Z prawej trzy tryby dla Auto A. Nie mam jednak dalej pojęcia co to zmienia.
Po prostu kupiłeś lampę z TTL-em i chyba własną automatyką :). Te trzy różnokolorowe kwadraciki to zapewne wartości przysłon dla których działa własna automatyka ... niestety nie są podpisane wiec metodą prób i błędów będziesz musiał dojść jakie to są przysłony np. 4; 5,6; 8.

Jak dostaniesz już tą lampkę to koniecznie sprawdź, czy wszystko działa - patrząc na stopkę zauważyłem, że ma tylko trzy styki, zamiast czterech ... a widać, że ma miejsce na czwarty styk. Zwróć szczególną uwagę na poprawność działania TTL-a.

No i wpadałoby zmierzyć napięcie na stopce - tak na wszelki wypadek.

pikaczu  Dołączył: 13 Sie 2006
Twoja lampa to prawdopodobnie to samo co Promaster FTD 5600. W poniższym linku masz instrukcje do różnych Promasterów w języku angielskim - min. do FTD 5600

http://www.promaster.com/...uctionbooks.asp

Dzięki bardzo za pomoc. Link z instrukcją przydał się bardzo. Rzeczywiście lampy wyglądają identycznie. Z tego co widziałem w instrukcji są moduły ze wspomaganiem AF oraz p-ttl. Poszperam czy coś będzie pasować do mojej lampki (paranoja - jeszcze jej nie dostałem a już kombinuję co by w niej zmienić :mrgreen: ).

[ Dodano: 2008-02-09, 21:50 ]
Witam ponownie. Lampka doszła i w końcu mogłem sprawdzić. Z moim Samsungiem GX-1S działa prawidłowo (ttl). Na razie mogłem sprawdzić tylko w domu ale najważniejsze, że informacja na temat napięcia na stopce ze strony http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html jest chyba wiarygodna, bo jak na razie body z dymem nie poszło.
Myślę, że może ona zainteresować posiadaczy GX-1S. Ceny na ebay w U.K. bardzo atrakcyjne.
Dostępne za 2 funciaki moduły z AF, za 9.99 power grip do lampy. Sama lampa jest za 9,99 do tego moduł jak już pisałem 1.99 (ceny w funtach).
Liczba przewodnia może nie powala na kolana ale lampa posiada, np. obrotowy górny palnik w poziomie i w pionie + dodatkowy do dopalania na wprost, działa w ttl i jest niedroga.

Chciałem kupić do swojej moduł ze wspomaganiem AF. Specjalnie w tym ceu zarejestrowałem się na Ebay, wysłałem prośbę o informację czy jest możliwość wysłania do Polski i w jakiej cenie. Niestety sprzedawca mnie olał. Nawet nie odpowiedział. :evil:
Może ktoś pomóc?

Skocz do: