Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
  Ramki do slajdów
Słuchajcie dobre ludki.
Czy ktoś mógłby mi, jako lajkonikowi w temacie, wytlumaczyc o co biega w poszczególnych systemach i oznaczeniach ramek do slajdów?
Do tej pory swój jedyny slajd zaramkowałem w najtańsze jakie byly ramki FOTON i działało.. Ale ostatnio nie dostałem ich w sklepie. Przegladałem Allegro a tam kupa oznaczeń, które nie do końca rozumiem. Co i z czym pasuje, które lepsze i dlaczego.
Rzutnik na razie mam jakis taki polski przedpotowy Profil S sie to nazywa.
Wdzięcznym będę niezmiernie.

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Generalnie podział jest prosty - są ramki standardowe (oznaczane też jako DIN), ramki CS i ramki leikowskiego systemu LKM.
Najbardziej klasyczne polskie ramki to mniej więcej DIN - są to grubsze ramki (ale grubość mogą mieć różną) bez żadnych systemów mocowania w rzutniku. CS i LKM są ramkami cieńszymi i mają specjalne wyżłobienia które zgrywają się z magazynkiem przez co nie wypadają po przewróceniu magazynka. Standardowych ramek wchodzi 50 do magazynka, CS 100 sztuk, LKM podobnie albo ciut mniej. (Podobnie z walizkami i pojemnikami - wchodzi odpowiednio więcej ramek w tą samą objętość pojemnika/) LKM są z tego co pamiętam droższe od CS a oba od DIN. Ze względu na mniejszą grubość mogą być problemy z dostaniem cienkich ramek z szybkami.
Rzutniki. Większość nowych rutników obsługuje wszystkie systemy trzeba tylko włożyć odpowiedni magazynek. Nie da się włożyć LKMów ani DIN do magazynków CS, CSów ani DIN do magazynków LKM. Teoretycznie można włożyć ramki LKM albo CS do magazynków DIN ale istnieje spore ryzyko, że ramka źle się ułoży (za dużo miejsca) i może się zaciąć w rzutniku. Stare rzutniki (zwłaszcza polskie) mogą obsługiwać tylko DIN. Warto jak najszybciej siezdecydować bo przekładanie slajdów to mordęga i strata kasy.
Z tego co wiem to polecałbym CS-y - oszczędność miejsca jest fajna a LKMy są droższe i trudniej je kupić.
Aha - osobnym tematem są rzutniki karuzelowe (system Kodaka) - tam magazynek jest w postaci okrągłej i to już wymaga przystosowanego rzutnika. Wchodzą tam chyba standardowe ramki. Ale to raczej u nas żadkość zwłaszcza w sprzęcie amatorskim.
Jakby coś jesszcze wymagało wyjaśnienia to służę.

Dzięki Ci o Dobry Człowieku!
Czyli wynikałoby, że najlepiej uderzyć w te CS... tylko że wtedy moze byc problem z rzutnikiem.
Mam coś takiego:
http://www.allegro.pl/ite...r_f_80_2_8.html
i z tego co piszesz wynika, że to nie chwyci tych ramek. Chociaż znowu na akcjach ramek CS pisza z uporem maniaka, że do Diapola będa pasować. Można im zaufać?

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
No teoretycznie mogą pasować (ale nie jestem pewien, trzeba by spytać kogoś, kto próbował). Musiałbyś je jednak włożyć do standardowego magazynka, a nie CS-owego, więc straciłbyś wszystkie zalety systemu CS (czyli to, że ramki nie wypadają z magazynka i że slajdy w magazynku zajmują mniej miejsca w szafie). Czyli, nawet gdyby to połączenie działało, to nie miałoby większego sensu.

nowakka  Dołączył: 22 Kwi 2006
Ja ze swoim rzutnikiem (Braun Paixmat) używam ramek LKM w ...magazynku DIN - przewagą LKM nad CS jest metalowa maska, której w CS z racji grubości nie uświadczysz. (chyba, że ktoś mnie oświeci i wskaże CS'y z metalowymi maskami).
A z samych ramek to polecam GEPE, Reflecty - na pewno nie ROWI CS, które same się otwierają.

sebostek  Dołączył: 19 Kwi 2006
Arti napisał/a:
Dzięki Ci o Dobry Człowieku!
Czyli wynikałoby, że najlepiej uderzyć w te CS... tylko że wtedy moze byc problem z rzutnikiem.
Mam coś takiego:
http://www.allegro.pl/ite...r_f_80_2_8.html
i z tego co piszesz wynika, że to nie chwyci tych ramek. Chociaż znowu na akcjach ramek CS pisza z uporem maniaka, że do Diapola będa pasować. Można im zaufać?

do Twojego rzutnika cs spokojnie podejdą bo i tak trzeba jeden slajd wyjmowac zeby nastepny wlozyć w tym rzutniku nie ma magazynku tylko zwykła prowadnica , mam diapola i cs powiedzmy dzialaja tylko trzeba recznie przesuwac slajdy automat diapola troszke szarpie i nieraz sie zatnie :/ .

W prezentowanym rzutniku chyba wszystko pójdzie :-) Ramki CS będą co najwyżej lekko się przemieszczać w uchwycie. Jako, że obsługa jest w pełni ręczna to nie ma ryzyka uszkodzenia ramki czy slajdu w przypadku zacięcia czy złego ułożenia slajdu. Nie wiem jak się kształtuje porównanie ramek standardowych i CS (na pewno standardowe łatwiej dostać używane czy tańiej wykonane ale chodzi mi tu o porównywalne jakościowo) ale jesli różnica będzie niewielka to warto od razu wkłądać w ramki które wykorzystamy ewentualnie po zmianie rzutnika.

Dabrow  Dołączył: 21 Kwi 2006
Maciek napisał/a:
Nie da się włożyć LKMów ani DIN do magazynków CS, CSów ani DIN do magazynków LKM.

Hmm - to ja umiem robic różne dziwa bo mam 2 magazynki LKM (do mojego Brauna dostałem) i mam w nich ramki DIN 2mm (GEPE biało-szare). Siedzą twardo ale w rzutniku nie fiksują. Super są na wyjazdy bo nic nie wylatuje. Generalnie używam klasycznych magazynków bo mam w miarę tanie i stałe źródło zaopatrzenia (magazynki GEPE) tak samo ramek - 2mm GEPE bez szybki. Dobrze kształt trzymają (nie gną się w cieple - 2 halogeny po 125W trochę grzeją jednak) i są estetyczne i nie otwierają się. Ramek FOTON unikam jak ognia - pamiętam z dzieciństwa jak dziadek składał komplety chałupniczo tych ramek - ło matko jak to syfiasto było obrobione - każdą jedną trzeba było z nadlewek wycinać.... (-;

Dabrow napisał/a:
Hmm - to ja umiem robic różne dziwa bo mam 2 magazynki LKM (do mojego Brauna dostałem) i mam w nich ramki DIN 2mm (GEPE biało-szare). Siedzą twardo ale w rzutniku nie fiksują.

Trochę uogólniłem - DIN-owskie ramki moga mieć i 3mm grubości i wtedy jest już problem.

Maciek napisał/a:

Trochę uogólniłem - DIN-owskie ramki moga mieć i 3mm grubości i wtedy jest już problem.

Spoko - domyśliłem się. Ale faktem jest że wszystko można tylko na żywo sprawdzić. Bo ramek DINowskich jest od groma - 1,8mm, 2mm, 3mm.... Z szybką, bez, na stałe zamykane, otwieralne ... łoj... A tak bajdełejem to marzy mi się porządny obrotowy magazynek (-; Ma ktoś tani?

Dzieki Dobrzy Ludkowie!

Dabrow napisał/a:

[...]Generalnie używam klasycznych magazynków bo mam w miarę tanie i stałe źródło zaopatrzenia (magazynki GEPE) tak samo ramek - 2mm GEPE bez szybki.

A moglbys zdradzic ile to jest tanie i ewentualnie ropowszechnic to swoje zrodlo? Musze kupic pare ramek, na Allegro znalazlem Reflecty CS, ale to az tak tanio mi sie nie wydaje zeby bylo... te Fotonoskie jakos sporo tansze byly jednak.

A przy okazji, to moglibyscie podpowidziec jakie rzutniki sa warte uwagi? i jakich pieniedzy? raczej uzywane.

nowakka  Dołączył: 22 Kwi 2006
Moim zdaniem nie warto oszczędzać na ramkach, kupując jak najtańsze. Jak już ktoś wyżej pisał, fotonowskie to porażka, Reflecty są ok, a lepszych niż GEPE chyba nie da się u nas kupić - tym bardziej, że bez problemu można ich używać wielokrotnie.

Zresztą ja ramkuję i tak tylko te klatki, które uważam za nadające się do pokazania, co z reguły oznacza 5-10 na rolkę slajdu. Wtedy koszt samych ramek nie jest jakiś znaczący, a przy oglądaniu slajdów nie tracimy czasu na przeglądanie ewidentych knotów.

Arti - kupuje w komisie w Krakowie na ul. Wiślnej - zawsze mają ramki i magazynki - za komplet: pudełko 100szt GEPE 2mm + pudło z 2magazynkami płacę poniżej 50zeta. Sklepy netowe niby mają taniej ale - parę razy próbowałem to czekanie, opłaty przesyłkowe - wychodziło że wolę kupić u nich i mieć od razu po odebraniu slajdu z wołania. Nie robię 100 rolek na mc (powiedzmy jakieś 20 rolek na rok) więc nie dramatyzuję. (-;

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Maciek - na Zeylanda maja jeszcze Reflekty w dobrych cenach :?: Kupowalem kiedys u nich GR-ki pakowane po 200szt za 30PLN chyba...

Pzdr
Spinner

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Co dają ramki z szybkami? Czy służą one jedynie nie wyginaniu się slajdu z biegiem czasu czy są jeszcze inne zalety szybek? (W ofercie jakiegoś labu czytałem, że nie skanują slajdów w ramkach z szybkami :roll: )

[ Dodano: 2007-07-08, 12:15 ]
Czy te ramki są warte swojej ceny?

[ Dodano: 2007-07-08, 12:21 ]
A może te byłyby lepsze?

Przyznam bez bicia, że jestem w tym temacie zielony :oops:

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ramki z szybkami - po kilku latach an sljdzie odklada sie "cos" :evil:
polecam reflecta CS - cienkie i uniwersalne

Czyli dla większej trwałości slajdu (bez odkładającego się "cosia") lepsze są ramki bez szybek, dobrze rozumiem?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
wedlug mnie - tak

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
CS-y są rzeczywiście super. Pod warunkiem, że używasz ich w komplecie z magazynkami systemu CS i masz rzutnik, który to łyknie (i jeszcze wypluje z powrotem po pokazie ;-) ).

W sumie nie zależy mi na cienkości ramek. Mam jakiś stary radziecki rzutnik, który łyka wszystko. Chciałbym po prostu w miarę niedrogo oprawić te slajdy, które są dla mnie wartościowe i będę je kiedyś skanował. Czy ktoś z Was używa maże takich dwuczęściowych ramek i mógłby powiedzieć coś o jakości ich wykonania, trzymania slajdu - lepsze to będzie niż Foton?

Skocz do: