opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
Napęd optyczny można dokupić na usb. Mam tak w służbowym. Nie użyłem jeszcze ani razu ;-)
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
mygosia, jedziemy dalej, nadal ten sam sklep:
https://www.komputronik.p...m966d-12gb.html
12 GB RAM, i5 przedostatniej generacji (nowszy nawet od Skylake, ale wydajnościwo niewiele lepszy), jest napęd optyczny, dysk 1TB (choć tylko karuzela, nie SSD...), brak preinstalowanego systemu, mieścisz sie w budzecie.

[ Dodano: 2017-11-19, 13:47 ]
Tu w zasadzie to samo, jak przedtem, ale z 120 GB SSD zamiast magnetyka 1 TB... No i RAMu o 1/3 mniej...
https://www.komputronik.p...gb-ssd-8gb.html

 

mygosia  Dołączyła: 19.04.2006
Cytuj
Apas napisał/a:
Tu w zasadzie to samo, jak przedtem, ale z 120 GB SSD zamiast magnetyka 1 TB... No i RAMu o 1/3 mniej...
https://www.komputronik.p...gb-ssd-8gb.html

Ale jednak ten
https://www.komputronik.p...apb-czarny.html
ma tą samą cenę, a 4 rdzenie i system.
Więc się raczej ku temu skłaniam.

Na systemie mi zalezy ze względu na Garmina - jeśli nie będę go miała, to w ogóle sobie traków nie będę mogła wgrywać :-( A nie chcę piratów instalować...

I poczytałam, że użytkownicy Minta wypowiadają się pozytywnie o współpracy - kiedyś były problemy z gładzikiem, ale przejściowe.

Ps. Ogólnie nie ma on służyć do gier, ale pomysłałam, że może po 15 latach niegrania [zaczynałąm w czasach DOOMa, Hexena i Heretica, a zakońzyłam na Indianie Johns ;-) ] zobaczę co takiego jest w tym np. Wiedźminie. Czy jak w wymaganiach tam jest ten g-force, to na Intelu w ogóle nie ruszy, czy ruszy, ale będzie kulawić? ;-)
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
mygosia napisał/a:

Ale jednak ten
https://www.komputronik.p...apb-czarny.html
ma tą samą cenę, a 4 rdzenie i system.
Więc się raczej ku temu skłaniam.

Przyznam, że szukałem bardzo pobieżnie, by Cię tylko ukierunkować, co mogłabyś lepszego w tej cenie dostać... Widać skutecznie :-)
To co podlinkowałaś rzeczywiście pownno być ok. Jedyne co się rzuca w oczy to niskie bazowe taktowanie - 1,6 GHZ. Turbo wprawdzie sporo ponad 3 GHz, ale to jest Intel, więc taka prędkość będzie usyskiwana tylko na jednym rdzeniu i tylko na krótko. Tak czy inaczej w porównaniu z tym, co masz - będzie rakieta :-)

mygosia napisał/a:

Na systemie mi zalezy ze względu na Garmina - jeśli nie będę go miała, to w ogóle sobie traków nie będę mogła wgrywać :-( A nie chcę piratów instalować...

Z wcześniejszych Twoich wpisów wywnioskowałem, że Ci właśnie nie zależy, bo będzie Linux... Tu jednak zwracam uwagę, że ten sprzęt ma 128 GB SSD, czyli dostepnej przestrzeni będzie około 120 GB. Windows zajmie 12 - 15 minimum, zwłaszcza po pierwszym dużym upgradzie, gdzie będzie zarchiwizoany stary system. Jeśli będzie tam partycja recovery, to odejmij następne 2 - 4 GB. Przy dual boocie potrzebujesz jeszcze przestrzeń na drugi system. Minta da sie uruchomić na 4 - 6 GB, ale IMHO rozsądne minimum to 10 GB. Przy 8 GB RAM swap już nie jest bezwzględnie konieczny, ale na potrzeby bezproblemowej hibernacji ja bym konserwatywnie te 1xRAM, czyli 8GB zostawił. A potem dochodzi jeszcze soft i dane. Wiedźmin 2 to chyba 8 GB na dysku, Wiedźmin 3 (który i tak na tym sprzecie bedzie przypominał pokaz slajdów, jak miemam, o ile wogóle wystartuje...) to jedyne 35 GB... Krótko mówiąc przy podwójnym systemie możesz dość szybko zacząć udczuwać braki przestrzeni na dane.

mygosia napisał/a:

Ps. Ogólnie nie ma on służyć do gier, ale pomysłałam, że może po 15 latach niegrania [zaczynałąm w czasach DOOMa, Hexena i Heretica, a zakońzyłam na Indianie Johns ;-) ] zobaczę co takiego jest w tym np. Wiedźminie. Czy jak w wymaganiach tam jest ten g-force, to na Intelu w ogóle nie ruszy, czy ruszy, ale będzie kulawić? ;-)

Ależ Ty młoda jesteś - w czasach DOOMA to ja już raczej ukrywałem się, że pogrywam, bo głupio było tak staremu :-) A zaczynałem jeszcze na ZX Spectrum :-)
Na poważnie - jak pisałem powyżej - na tym sprzęcie to raczej indie i starsze tytuły, z nowszych nie pójdzie sensownie nic: grafika zbyt słaba (choć nadal świetna do codziennej pracy) a i mobilny procesor średnio się nadaje. Na Wiedźmina bym wcale nie liczył...
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
Na wiedźmina najlepiej kupić używana konsole. Przejść wiedźmina i sprzedać zestaw.
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
opiszon napisał/a:
Na wiedźmina najlepiej kupić używana konsole. Przejść wiedźmina i sprzedać zestaw.

Łatwo Ci mówić... Kupiłem dzieciom. Jak kiedyś byłem sam w domu to odpaliłem i... za cholerę nie wiem, jak tego używać :-D Normalnie mnie przerosło, a zapytać pociechy to tak trochę głupio, nie? Zwłaszcza, że oni to rozkminili w kilka minut po rozpakowaniu... A ojciec niby intelektualista :evilsmile:

 

mygosia  Dołączyła: 19.04.2006
Cytuj
Apas napisał/a:
Ależ Ty młoda jesteś - w czasach DOOMA to ja już raczej ukrywałem się, że pogrywam, bo głupio było tak staremu A zaczynałem jeszcze na ZX Spectrum

Pierwszą informatykę w ósmej klasie też miałam na TIMEXie - i uczyliśmy się Basica ;-)

Apas, windows będzie prawie nieużywany - tak jak teraz. Odpalam raz na pół roku. Zobaczę ile teraz mi wszystko zajmuje.

Dziękuję Wam bardzo - dzięki Wam moje wybory są bardziej świadome :-D
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
mygosia napisał/a:

Dziękuję Wam bardzo - dzięki Wam moje wybory są bardziej świadome :-D

... jak mawiają północnokoreańscy wyborcy do żołnierzy pilnujących urn :-D :evilsmile:
 
rmk  Dołączył: 08.11.2015
Cytuj
Porady potrzebuję, więc piszę.

W niedługim czasie będę zmuszony do pożegnania się ze stacjonarnym PC i przesiadki na laptopa. O tym, że praca ze zdjęciami na laptopie jest praktycznie niemożliwa czytam wszędzie ale może jednak coś da się z tym zrobić? Nie będę miał możliwości podpięcia dodatkowego monitora więc przez dłuższy czas będę użytkował tylko i wyłącznie właśnie laptopa. Na co mam zwracać uwagę przy zakupie? Nigdy nie używałem przenośnego sprzętu i jestem zielony w temacie. Ma on obsłużyć Lightrooma, CS6 i tyle. Nie gram i na na grach mi kompletnie nie zależy. Budżet sam nie wiem jaki założyć, żeby dostać coś przyzwoitego. 3000-4000zł, jestem w stanie wyłożyć, używane w bardzo dobrym stanie jak najbardziej wchodzą w grę.

Ktoś pomoże?
 
stx  Dołączył: 25.07.2016
Cytuj
Cóż mam podobną zagwozdkę. Mój obecny laptop strasznie wolno pracuje podczas pracy z DXO. Jedyne co mi przychodzi do głowy to poleasingowy Dell Precision. Koszt 2700-3500 w zależności od dysku i ilości Ram. Plusy to dobra grafika Quadro K3000 która po podłączeniu monitora pracuje w przestrzeni Adobe.
 
daśko  Dołączył: 15.03.2010
Cytuj
stx napisał/a:
...dobra grafika Quadro K3000 która po podłączeniu monitora pracuje w przestrzeni Adobe.

Hmm. W przestrzeni Adobe pracuje karta grafiki czy raczej monitor?
Pytam, bo się nie znam, ale coś mi tu nie pasuje.
 
stx  Dołączył: 25.07.2016
Cytuj
Tak, oczywiście chodzi o dodatkowo podłączany opcjonalny monitor który może pracować w przestrzeni Adobe.

 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Używana stacja Dell Precision?
 
stx  Dołączył: 25.07.2016
Cytuj
Michu napisał/a:
Używana stacja Dell Precision?

Tak
 
rmk  Dołączył: 08.11.2015
Cytuj
Michu napisał/a:
Używana stacja Dell Precision?

To pytanie/stwierdzenie do mojego problemu czy stx-a bo się pogubiłem :-)
 
daśko  Dołączył: 15.03.2010
Cytuj
stx napisał/a:
Plusy to dobra grafika Quadro K3000 która po podłączeniu monitora pracuje w przestrzeni Adobe.


stx napisał/a:
Tak, oczywiście chodzi o dodatkowo podłączany opcjonalny monitor który może pracować w przestrzeni Adobe.


W Twoich wypowiedziach można się całkiem zagubić. :-/

To co w końcu jest tym "plusem" dla Dell Precision? :shock:
- "dobra grafika Quadro K3000" która jak twierdzisz "pracuje w przestrzeni Adobe" ???
czy jak stwierdzasz dalej:
- "opcjonalny monitor który może pracować w przestrzeni Adobe", a w który nie jest wyposażony przedmiotowy Dell Precision.?

Wybacz moje pytania, ale chciałbym zrozumieć co chciałeś napisać gdy napisałeś to co napisałeś.

 

squonk  Dołączył: 01.09.2008
Cytuj
stx napisał/a:
Plusy to dobra grafika Quadro K3000 która po podłączeniu monitora pracuje w przestrzeni Adobe.


Jak to powiedział niewidomy - przesuwając palcami po tarce do owoców - w życiu podobnych głupot nie czytałem....

Co ma grafika Quadro do przestrzeni Adobe?? Odpowiadam - NIC. Wspomniana grafika umożliwia wyświetlenie obrazu o precyzji 10bitów miast 8, ale to jest wyłącznie sztuka dla sztuki. Różnicę widać jedynie na jakichś syntetycznych gradientach. Tak naprawdę potrzebna do wyświetlania obrazu jest karta z wyściem cyfrowym(DVI/DP) i odpowiednią ilością pamięci na pokładzie.
Co do funkcji 3D karty - to jak ktoś lubi pograć :-) (ja mam GF1070).
 
stx  Dołączył: 25.07.2016
Cytuj
@daśko
Monitory w serii laptopów o których piszę pracują w przestrzeni SRBG. Po podłączeniu dodatkowego monitora szerokogamutowego jest możliwa praca w przestrzeni Adobe.

@squonk
Może nie fortunie ująłem myśl. Chodziło mi że karta graficzna quadro lepiej współpracuje z dodatkowym ( lub dodatkowymi) monitorem. Grafiki serii GF są bardziej wydajne nie mniej do pracy przy obróbce w zupełności wystarczy quadro, dodatkowo pobierają znacznie mniej energii. Karta nie musi mieć dużo Ram jak sugerujesz a wystarczy jak dużo Ram bedzie wpięte płytę główną. Quadro lepiej będzie działać przy jednoczesnej pracy na wielu programach np: LR + PS .

 

squonk  Dołączył: 01.09.2008
Cytuj
stx napisał/a:

Może nie fortunie ująłem myśl. Chodziło mi że karta graficzna quadro lepiej współpracuje z dodatkowym ( lub dodatkowymi) monitorem. Grafiki serii GF są bardziej wydajne nie mniej do pracy przy obróbce w zupełności wystarczy quadro, dodatkowo pobierają znacznie mniej energii. Karta nie musi mieć dużo Ram jak sugerujesz a wystarczy jak dużo Ram bedzie wpięte płytę główną. Quadro lepiej będzie działać przy jednoczesnej pracy na wielu programach np: LR + PS .


Chętnie się dowiem, na czym polega "lepsza"współpraca :-) bo wyświetlanie obrazu z wyjścia cyfrowego to tylko wyświetlanie ramki o odpowiedniej rozdzielczości....
Teraz do rzeczy: pisałem o odpowiedniej ilości pamięci RAM na karcie, co by mogła wyświetlić obraz w odpowiedniej rozdzielczości (szczególnie gdy jest podpięta pod monitor UHD) albo obsługuje np.dwa monitory WXG. RAM na płycie głównej nie ma tu nic do rzeczy - ma on znaczenie przy samej obróbce zdjęć....

Swoją GF1070 podałem jako przykład dla osób, które lubią sobie pograć, choć funkcje oGL GPU karty są wykorzystywane np.przez PS....

Pewnie, jak monitor nie będzie szerokogamutowy, to nie wyświetlisz obrazu w AdobeRGB.
 
daśko  Dołączył: 15.03.2010
Cytuj
stx napisał/a:
@daśko
Monitory w serii laptopów o których piszę pracują w przestrzeni SRBG. Po podłączeniu dodatkowego monitora szerokogamutowego jest możliwa praca w przestrzeni Adobe.


No, no, to jest coraz ciekawiej. Poważnie wierzysz w to co napisałeś?. :evilsmile:

PS. A może chciałeś napisać coś innego, gdy napisałeś to co napisałeś?


Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach