Galus81  Dołączył: 16.07.2008
Cytuj
Z ciekwosci - bo sam mam zamiar z najblizszej przyszlosci zlozyc nową budę :mrgreen: pod PS i Corel'a
Skladal ktos - mial przyjemnosc korzystania z nowych prockow Ryzen (np 1500/1600/x) bo sie nad nimi zastanawiam? :-B
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
W piątek postawiłem bratankowi komputer na amd ryzen 1500x. Musiałbyś widzieć moja twarz jak go włączyłem - po prostu nie było słychać komputera. Przestraszyłem sie, ze coś zle zrobiłem. Nawet po godzinnej pracy wciaz było cicho. Potwierdzałoby to co piszą, ze niewiele energii potrzebuje do pracy i sie nie grzeje. Poza tym mocny procesor w świetnej cenie.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Chodzi za mną wymiana HDD na SSD w moim domowym centrum rozrywkowym. Sensownym zdaje się coś o pojemności 120/128 GB. Czegoś się wystrzegać? Coś możecie polecić? Szybkie toto być nie musi - będzie podpięte pod SATA II. Taki Goodram CX300 będzie ok?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Osobiście szukałem w testach SATA3, najszybszych na SATA2 i wybrałem Kingston SSDNow V300 120GB.
U mnie na SATA2 w testach wychodzi odczyt sekwencyjny około 195 MB/s a zapis około 135 MB/s.

 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Ja w sobotę migrowałem z komputerowego centrum rozrywki na androidowe. Komputer był całkiem spoko jeśli chodzi o parametry - 4 rdzeniowy AMD z 8 gb ramu i całkiem spoko kartą graficzną. Do kina domowego wystarczający aż nadto. I co? I nie żałuję migracji. To cos na androidzie budzi się w 15-20 sekund i jest gotowe do pracy - szybciej niż tv się budzi. A komputer zanim zastartował i uruchomił np. spotify - na windowsie do 3-4 minut mijało, na linuxie 1-2minuty. No i ten wspaniały szum wentylatora. To mnie najbardziej denerwowało. I to był główny powód wymiany.
A to malutkie pudełeczko obsługuje myszkę i klawiaturę, ma dwa sloty usb i jeden micro sd. No i czyta Flaki jak mu zainstaluję aplikację. Ma wyjście HDMI oraz optyczne audio(po optyku sygnał podaję do DAC'a). Dałem 350 złociszy. Też myślałem nad SSD do komputera, ale wybrałem to maleństwo. Pobór prądu symboliczny, brak jakichkolwiek odgłosów pracy. Responsywność na wyższym poziomie niż komputer. Acha, oprócz wifirifi ma kartę 10/100/1000 i pięknie po kablu pracuje internet.

 

shaper  Dołączył: 01.05.2010
Cytuj
M.K, no sam jestem ciekaw jak ten Ryzen sprawuje się w LR. W sieci krążą skrajne opinie odnośnie tych procesorów jeśli chodzi o ich szybkość działania w pakietach Adobe. Podobno eksport idzie jak burza ale sama praca przy edycji zdjęć jest sporo gorsza niż u odpowiedników od Intela.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
shaper, wiesz jak jest z opiniami - najczęściej wyrażają je ludzie co nawet nie widzieli opakowania, a czasami ludzie co nie mają pojęcia jak coś dobrze skonfigurować. Ja w pracy mam już 5 lat AMD 8350 z 16Gb ramu i poza tym, że jest nieco za głośny latem to nie narzekam z wydajnością przy czymkolwiek. Ryzen jest sporo mocniejszy i o wiele bardziej energooszczędny, a zarazem cichszy. Przez chwilę myślałem po złożeniu jak tu bratanka naciągnąć na mojego staruszka, ale potem odezwał się we mnie "wujek" i tego...nic nie mówiłem. ;) Okropny jestem.
Za 2500 mu zrobiłem taką maszynę, że bardzo ładnie dziękował i uśmiech mu z twarzy nie schodzi do dzisiaj.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Też się przymierzam do Ryzena, ale 1600X. Potrzebuję wymienić na początek płytę główną, procesor i pamięć, reszta z obecnego zestawu. Zastanawiam się jeszcze czy jako dysk systemowy nie wsadzić M.2 256 GB.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Ja postawiłem na SSD na sata3, ale z M.2 byłoby jeszcze lepiej/szybciej. Z katalogów wynika, że M.2 to bardzo szybkie połączenie dla danych. Jak tak zrobisz to będziesz niezwykle zadowolony.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Tak, tylko trzeba M.2 z protokołem NVMe.
 

Zbynio  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
Enzo napisał/a:
Taki Goodram CX300 będzie ok?
Bardzo dobry dysk. Cena też spoko. Bierz, nie pożałujesz.
 

skaarj  Dołączył: 18.03.2016
Cytuj
Enzo będzie OK, używam w małym lapku, którego noszę wszędzie. Zero zauważonych problemów.

M2 odpuściłbym całkowicie. Ratowałem ostatnio kolegę po padzie systemu i miałem okazję przyjrzeć się ustrojstwu. Mechanika jest kompletnie skopana, czy też należałoby powiedzieć: zaprojektowana tak żeby nawaliła. Dyski M2 po zamontowaniu w uchwycie cały czas są naprężone mechanicznie - gniazdo ma sprężyny na stykach, z drugiej strony płytki jest wkręt. U kolegi po bodajże 2 latach płytka zdążyła już zapamiętać kształt. Oczywiście można wygrzać scalaki i próbować ratować, ale IMHO lepiej omijać jak najszerszym łukiem.

pz
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
skaarj napisał/a:
M2 odpuściłbym całkowicie.

Do blaszaka można kupić ze złączem PCI-E.
 

skaarj  Dołączył: 18.03.2016
Cytuj
Zazwyczaj to są adaptery z PCI-E plus standardowe M2. Wszytkie, które trzymają płytkę z SSD równolegle do płytki adaptera będą miały ten sam problem mechaniczny.
Pewnie da się znaleźć wyjątki, ale to są wyjątki których trzeba szukać.

pz
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Czyli jak M.2 to te o długości 42 bo mają największą sztywność ;-)
 

dilbert  Dołączył: 21.09.2008
Cytuj
Sam mam zestaw składany w październiku, Ryzen 1600 z dyskiem NVMe samsunga. Sprzęt jest na prawdę cichy - najwięcej hałasu robią w nim dodatkowe dyski talerzowe... Ciężko mi jakoś uwierzyć, że w przypadku PC i dobrej płyty głównej mechanika portu M2 może sprawiać jakiś problem. Natomiast, jeśli miałbym doradzać komuś budowę komputera dzisiaj, pewnie oparłbym go o nowe APU od AMD (czyli 2200 albo 2400, z czego ten pierwszy jest bezkonkurencyjny w kwestii cena/jakość jeśli ktoś nie planuję głównie spędzać czasu na grach). Natomiast, pewnie wybrałbym standardowy dysk sata ssd bo wychodzą dużo taniej w przeliczeniu złotówka na gigabajt. NVMe jest szybki absurdalnie to fakt, natomiast przyznam szczerze, że kupiłem go trochę na zasadzie "balls to the walls" jak mawiają angole... Możliwe, że w cyklu życia tego blaszaka nigdy tak na prawdę nie wykorzystam jego potencjału ;-)
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
dilbert napisał/a:
Ciężko mi jakoś uwierzyć, że w przypadku PC i dobrej płyty głównej mechanika portu M2 może sprawiać jakiś problem.

Myślę tak samo. Gdyby były jakieś problemy większość producentów nie udzielałaby gwarancji na 5 lat.
 
Bartosz_T  Dołączył: 11.12.2017
Cytuj
dilbert zastanawiałbym się nad doradzaniem komuś nowych APU od Amd względem pierwszej generacji Ryzena, gdyż owe APU nie posiadają lutowanych odpromienników więc będzie mniejszy zysk z podkręcania a nie ma co ukrywać, że to największa zaleta procesorów AMD w porównaniu do Intela u którego można podkręcać jedynie wybrane (droższe) procesory.
Sam niestety kupiłem nieco ponad rok temu Intela, czego obecnie żałuję. Czytałem o nadchodzących Ryznach, jednak potrzebowałem szybko komputera więc czekanie pół roku na AMD nie wchodziło w rachubę:/
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
Bartosz_T napisał/a:
Sam niestety kupiłem nieco ponad rok temu Intela, czego obecnie żałuję.
Ja od lat kupuję AMD-ki ale zawsze się zastanawiałem czy nie powinienem jednak kiedyś samemu sprawdzić jak się sprawują Intele - testy i czyjeś opinie nie zawsze są miarodajne. Jednak jestem ciekaw czemu żałujesz zakupu Intela gdyż to jest raczej rzadko spotykana opinia.
Bartosz_T napisał/a:
Czytałem o nadchodzących Ryznach, jednak potrzebowałem szybko komputera więc czekanie pół roku na AMD nie wchodziło w rachubę:/
Jak jeszcze trochę poczekasz kupisz Ryzena drugiej generacji. ;-)
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Ja od zawsze kupuję AMD, mój pierwszy to Athlon 550 na slocie A. To było hmm...20 lat temu. Kurcze.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach