Sprzęt nie jest ważny. Ważne są zdjęcia.
Ze swoich nigdy nie jestem zadowolony.
K20D + D-BG2 + O-ME53 + DA21/3.2 | DA50/1.8 | SP90/2.8 AF + Metz 48 AF-1 --------- K-x + O-ME53 + DA35/2.4
ME Super + Winder MEII + M28/2.8 + Metz 32-Z2 ---------------------------------------- Do kieszeni: Canon G9 X
Nie przesadzaj. 1/3 ich sugestii dotyczy lustrzanek - przy obecnych tendencjach, to całkiem sporo. Jest to jednak zrozumiałe, bo P jest potentatem - 1/4 lustrzanek mających premierę w 2018 to PentaxRyszard napisał/a:dickkett, dzięki za link. Można sobie wyrobić opinię o kierunku obranym przez DPR. Promocja wszystkiego co nie ma lustra, ale za to matrycę FF... się uparli, normalnie![]()
Puszka:K-50, szkła: Sigma 10-20 f3.5, Pentax 18-55 WR, Sigma 50-500 OS, oraz: cactus v6II i RF60x
Zdjęcia FB, insta i blog matkus.com_____blog o łażeniu (też ze zdjęciami)
K-3 II | K-5 | ME super | S A 18-35/1.8 | FA 77/1.8 | S 10-20/4-5.6 | F 50/1.7 | DA* 300/4 | TC 1.4x | A 28/2.8 | M135/3.5 |
http://marekskruch.pl
Bóg widząc, że światłość jest dobra, oddzielił ją od ciemności. [Rdz. 1-4]
K1-II, poprzednio K-70 (kupiłbym jeszcze raz!), kiedyś w przeszłości Canon
smigacz74 napisał/a:Z tego co zaobserwowałem cenowo K-1, koszt około 5,5k bo na rynku już tylko używki a K-1 mark II około 7-8k (czyli na granicy wytrzymałości mojego portfela)
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
645N+FA 45-85/4.5+ A 35/3.5, K-5IIs, seria tradycyjnych korpusów bagnetu "K" i nawet jakieś Nikony oraz osprzęt do wszystkiego i niczego.
Enzo napisał/a:smigacz74 napisał/a:Z tego co zaobserwowałem cenowo K-1, koszt około 5,5k bo na rynku już tylko używki a K-1 mark II około 7-8k (czyli na granicy wytrzymałości mojego portfela)
Nikon ma do 15 sierpnia "natychmiastowy rabat" i nowego D750 możesz kupić za nieco ponad 5 tysięcy złotych polskich. Wiem, nie pomogłem.
powalos napisał/a:Ja poczekam. Może na święta będzie jakaś akcja dla forumowiczów.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
dziekuję za podpowiedź :) zerknąłem na stonkę ale nic nie mogę tam znaleźć. Zerknę jutro ze świeżym umysłem ;) Po obróbce (odszumieniu) RAW z k-1 będę miał porównanie :)CytatMichu
smigacz74 napisał/a:Też stoję przed wyborem zakupu K-1 lub K-1 mark II. Główne zastosowanie to fotografia klubowa, gdzie ze względu na klimat nie zawsze pożądane jest użycie lampy
smigacz74 napisał/a:portrety czy dla odstresowania ulica i krajobrazy też będą
K1 mark II - godny następca Z-1p
tatizek napisał/a:Jeśli głównie fotografia klubowa to potrzebny zapewne AF działający szybko i pewnie w słabym oświetleniu i jak najlepsza jakość przy wysokich ISO.
tatizek napisał/a:Także celność AF wydaje się nieco lepsza i prawie w ogóle nie mam teraz problemów z nieostrymi zdjęciami. A jeśli się trafiają to raczej z mojej winy. Co do wysokich ISO to jest i lepiej i gorzej :) Wydaje mi się, że nieco lepiej są usuwane szumy ale tracimy lekko na ostrości i detalach. Są to jednak różnice minimalne, widoczne tylko przy maksymalnym powiększeniu, w normalnych warunkach nie do zauważenia.
imagineskop :)
smigacz74 napisał/a:CS 6 nie obsluguje plików RAW
mirekin napisał/a:K-1 można ustawić tak, by po podłączeniu cropowego obiektywu automatycznie przełączył się zakres na APS-C. Ja korzystam zarówno z obiektywów FA na małym obrazku i DA pod cropa.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C
mirekin napisał/a:K-1 można ustawić tak, by po podłączeniu cropowego obiektywu automatycznie przełączył się zakres na APS-C.
plwk napisał/a:Próbowałeś z DNG?
smigacz74 napisał/a:Ponoć limitedy DA bez problemu kryją FF
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C