mtb  Dołączył: 05 Mar 2011
Lampę zewnętrzną posiadam relatywnie krótko, ale po nauczeniu się jej obsługi (w sumie to dalej się uczę, ale jakieś wyniki mnie zadowalające już mam) patrzę na te wynalazki za grubą kasę i zastanawiam się jaki jest sens ich używania?

Red  Dołączył: 16 Wrz 2010
tlf napisał/a:
Jeśli nie musi "wyglądać" można popróbować z wersją DYI np. w tym stylu http://www.youtube.com/watch?v=3TnGFYXA5qc Czasami po prostu nie warto przepłacać ;)

hehe, szóstka za dociekliwość. Niezły motyw z tym zamiennikiem. Całą dorobioną ideologie Fonga (zł) szlag trafił :)

Motyl  Dołączył: 05 Paź 2010
Red napisał/a:
tlf napisał/a:
Jeśli nie musi "wyglądać" można popróbować z wersją DYI np. w tym stylu http://www.youtube.com/watch?v=3TnGFYXA5qc Czasami po prostu nie warto przepłacać ;)

hehe, szóstka za dociekliwość. Niezły motyw z tym zamiennikiem. Całą dorobioną ideologie Fonga (zł) szlag trafił :)

Tylko z czego zrobiony jest ten zamiennik, bo sam bym coś takiego sobie zmajstrował...

tlf  Dołączył: 07 Paź 2010
Motyl napisał/a:
Red napisał/a:
tlf napisał/a:

Tylko z czego zrobiony jest ten zamiennik, bo sam bym coś takiego sobie zmajstrował...

Tutaj można sobie kombinować z różnymi materiałami i wybrać ten, którego efekt jest da nas najlepszy. Można użyć mlecznej folii o chropowatej powierzchni, folię bąbelkową np. wyjętą z koperty.
Ja kombinowałem z kubkami plastikowymi do piwa 0,5 albo 0,6l nakładając po prostu na lampę.
Można nałożyć jeden na drugi aby dobrać odpowiednią przepuszczalność ;)

mdraht  Dołączył: 08 Lip 2008
to "coś" na filmie wygląda jak pianko-folia, którą chyba zna każdy kto kupował meble do samodzielnego montażu ;-)

blackbird  Dołączył: 27 Kwi 2008
Motyl napisał/a:

Tutaj masz wszystko podane na tacy jak zrobić,
włącznie ze zdjęciami:

http://www.instructables....ng-Lightsphere/

Polak potrafi 8-)

Edyta:
w Polskiej IKEII po 12.99 zł
http://www.ikea.com/pl/pl...ducts/80012853/

Dzięki :-B

topi  Dołączył: 09 Cze 2010
Witam wszystkich,używam ls od jakiegoś czasu, jest super wynalazkiem. Oczywiście zakupielm na początku made in china - clouda ciężkie to gowno ale efekt robił. Jednak wróciłem do stofena bo lekki i lampa mi nie latala. Jednak od kilku miesięcy mam oryginala i to jest bajka. Co do dekielkow to jest biały w pakiecie i od wyobraźni waszej zależy czy wklesly czy wypukly. Ją mam jeszcze inne kolory. Żółty używam w pomieszczeniach o świetle zarowym wówczas ustawiam wb na żarowe światło i się nie miesza. Oryginał nie lata z lampa w lewo i prawo - to ważne bo skupisk się kadrze a nie czy mi cloud odleci w bok. Różnica w rozblysku światła ogromna. Aha ma jeszcze powersnoota ale joe wiem czemu lampę mogę tylko do mocy 1/8 ustawić. Mocniej to nic nie wychodzi, jeszcze nie wiem czemu, powalcze to się pochwałę, aha nasadka pd powersnoota pasuje na ls

piotrox  Dołączył: 30 Sty 2010
Czy ktoś z Panów stosował dyfuzor na wewnętrzną lampe w K5? spotkałem dyfuzory z mocowaniem na sanki i zastanawiam się jak to się sprawdzi gdyż pentax K5 ma wspomaganie AF za pomocą diody

daro.s  Dołączył: 05 Wrz 2010
Witam, mam dyfuzor na sanki, najczęściej zakładam go gdy błyskam z drugą lampą w trybie bezprzewodowym. Daje to fajne efekty gdy błysk jest z dwóch kierunków.
Pzd.

daro.s napisał/a:
Witam, mam dyfuzor na sanki, najczęściej zakładam go gdy błyskam z drugą lampą w trybie bezprzewodowym. Daje to fajne efekty gdy błysk jest z dwóch kierunków.
Pzd.

A z samą wewnętrzną próbowałeś?
Chodzi mi głównie o to, że jak jest wspomaganie AF diodowe to czy trzeba zwiększyć EV lampy?

daro.s  Dołączył: 05 Wrz 2010
piotrox napisał/a:

A z samą wewnętrzną próbowałeś?
Chodzi mi głównie o to, że jak jest wspomaganie AF diodowe to czy trzeba zwiększyć EV lampy?

Rzadko korzystam tylko z wbudowanej lampy, jeśli już to po założeniu dyfuzora zwiększam EV dla lampy o 1/3,
jeśli zdjęcie jest za ciemne to rozjaśniam podczas wywoływania z RAW-ów.

Raynold1987  Dołączył: 24 Mar 2010
Kupiłem Lightsphere takiego
Niby kształt ok, niby ładnie rozprasza, ALE nie jest idealnie biały tak jak na aukcji, a lekko podżółkły, jakby plastik przeleżał z 50lat.
Wy też takie macie czy może dostałem jakąś felerną sztukę?
Pozdrawiam,

Ja mam też taki i jest całkiem bialy.

a jak jest własciwie z tym opadającyn palnikiem w pentax 540 + Lightsphere? opada on czy nie? Pytam bo chciałem go zakupić.

Skocz do: