szymon_h  Dołączył: 04 Lis 2008
takze zaczynam rozgladac sie za rzutnikiem... moje pytanie troche inne... czy mozna dostac rzutniki z obiektywami o ogniskowej mniejszej niz 80-85 mm? mieszkanko mam male a chcialbym sie cieszyc duuuuzym obrazem na scianie :mrgreen:

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
szymon_h, Watpię bardzo, ale jeśli nawet, to sama ogniskowa to nie wszystko. Obiektywy do rzutników, to tak jak obiektywy do aparatów - różnią się jakością. Cóż z tego, że slajd zrobisz z najlepszym obiektywem, kiedy to obiektyw rzutnika zepsuje Ci wszystko? Inaczej mówiąc, jeśli nawet znajdziesz obiektyw o zadowalającej Cię ogniskowej, to zainteresuj się jego jakością optyczną, bo inaczej może Cię spotkać srogi zawód. Ja sam zamieniłem Hektora 85 mm do Leica na Colorplana 90 mm i jakoś żyję w tym swoim malutkim pomieszczeniu :-D

szymon_h  Dołączył: 04 Lis 2008
widze ze duzo osob chwali tego colorplana wiec moze na niego zapoluje... rozumiem ze pasuje on tylko do rzutnikow produkcji leici?

w sumie narazie nie mam duzo slajdow by zakup byl konieczny, ale ostatnio ze zwyklego bardzo prostego rzutnika sprzed jakis 30 lat rzucilem slady na sciane z duzej odleglosci(rzutnik w jednym pomieszczeniu sciana w drugim :lol: ) tak ze obraz mial jakies 3 na 2 metry - robilo to wrazenie tylko zarowka nie dawala rady ;-)

pozdrawiam

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Na pewno istniało coś takiego jak szerokokątne obiektywy do rzutników slajdów (a na pewno poszerzone w stosunku do standardu) - niestety nie jestem w stanie w tej chwili przytoczyć żadnych konkretów - już jakiś czas temu się tym interesowałem. Karuzelowy Kodak miał kilka szkieł do wyboru w zależności od planowanego ustawienia przy projekcji, coś mi się też kojarzy z rzutnikami Rollei'a, że tam można było wybrać spośród kilku szkieł.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
A jak już o rzutnikach.
To jaki byłby taki co:
ma przełącznik między ramkami SC i standard
ma korekcję trapezu, znaczy, że można "pod katem" obraz rzucać
?

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Paffcio napisał/a:
Na 100% warto dopłacić. Ja miałem w moim Kindermannie plastikowego shita wsadzanego tam przez producenta na zasadzie zaślepki, jak wymieniłem to na Super Talona 90/2.5 Zetta to mi szczęka opadła :-)

Az poszedlem zobaczyc co w moim siedzi bo nie wiedzialem i znalazlem Talon'a 85mm/2.8. A na sciane rzuca wystarczajaco ladnie zeby mi sie podobalo :-)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Sprawdzę w sobotę co to ja mam za cudo, bo na pewno multimag, ale reszty nazwy nie pamiętam, to może coś odpowiem. W każdym razie działa na wszystkich magazynkach, kołowych jeszcze nie rozgryzłem, ale mam tylko jeden typ, więc może nie pasować.

Skocz do: