Tak jak pisałem w swoim pierwszym wątku na forum, postanowiłem samemu sprawdzić kilka akumulatorków Varta różnych serii. W tym celu zaopatrzyłem się w ładowarkę technoline BC-700 oraz aku.
Na początek akumulatorki Varta serii Professional zalecane dla cyfrowych aparatów fotograficznych. Pojemność zakupionych aku to 2700mAh. Podobno wytrzymują chwilowe obciążenie 8A i dają rade pracować w niskich temperaturach. Jest wiosna, więc nie miałem okazji tego sprawdzić. Na opakowaniu nie znalazłem symbolu Ready2Use, co oznacza że nie są to aku gotowe do działania po wyjęcia z opakowania (wersja 2500mAh coś takiego już ma).
Tutaj fotka blistra z aku:
Włączyłem funkcję test. Aby przyśpieszyć proces ustawiłem moc ładowania na 700mA (rozładowania 350). Wyniki okazały się dość ciekawe, jeden aku rozładowywał się sporo dłużej od pozostałych i stąd wyszła większa pojemność.
Wyniki dla 4 sztuk (mAh): 1186, 2650, 1099, 1284
Funkcja test najpierw ładuje akumulatorek, następnie rozładowuje (i z tego procesu pokazuje wyniki), i znowu ładuje. Ładowanie następuje do momentu aż ładowarka że właściwości prądowe się nie zmieniają. Kolejna rzeczą jaką zrobiłem było użycie funkcji refresh, czyli odświeżania aku. Tym razem ładunek ładowania to 500mA (rozładowania 250mA). Po rozładowaniu (co trwało około 10h) uzyskałem takie wyniki (Ah): 2.72, 2.71, 2.74, 2.67.
Po funkcji refresh (rozładowania, ładowanie i tak w kółko do skutku) akumulatorki zapakowałem po skończonym procesie do plastikowego opakowania i czekały jakiś tydzień czy dwa na załadowanie do aparatu (aż rozładują się inne w nim znajdujące + oryginalny aku z aparatem).
W końcu nastał ten piękny czas kiedy włożyłem aku do aparatu i zacząłem odmierzać ile zrobię na nich zdjęć. Aparat to nowy Pentax K-r, z KITowym obiektywem, około 5% zdjęć wykonanych z lampą błyskową, około 5% zdjęć z użyciem trybu LV. Dodatkowo nagrałem ze 2 filmy, ale bardzo małe (koło minuty łącznie). Pierwsze zdjęcie wykonane aparatem na nowych aku miało numer 1095, ostatnie 2055. To daje zrobione 960 fotek na naładowanych akumulatorkach, co dla mnie jest super wynikiem (w porównaniu do oryginalnego aku w szczególności).
Poniżej testy kilku innych aku Varta serii Power (zalecanych do zabawek elektronicznych) o pojemnościach 1x2500mAh, i 3x2700mAh. Ta jedna sztuka 2500mAh to używany przeze mnie kilkuletni już aku (używany wcześniej z kompaktem). Pozostałe 3 aku są niedawno zakupione, należą do 2ch różnych wydań (te białe są nowsze), stąd różnice w kolorystyce.
Wyniki użycia funkcji test (Ah): 1.67, 2.67, 2.67, 2.71.
Jak widać kilkuletni aku ma już sporo mniejsza pojemność w stosunku do bazowej pojemności, ale nie jest to dziwne skoro od kilku lat był mocno wykorzystywany.
I to na razie tyle odnośnie testowania. Ostatnio zauważyłem po ładowaniu Varty Pro, że ich pojemność zwiększyła się do ponad 3Ah, ale nie miałem przy sobie wtedy aparatu, więc nie będę pisał :) Postaram się po kolejnym rozładowaniu zobaczyć jak to jest. Obecnie liczę ile fotek robię na podstawowym aku dostarczanym z aparatem. Jako ciekawostka test bez komentarza akumulatorków jakie sprzedają w lampach solarnych z marketów :)
Update: poprawiłem troszkę tekst poprawiając opis funkcji test i refresh. Dodatkowo zmierzyłem ile fotek mogę zrobić na pełnym naładowanym, uformowanym już akumulatorku dostarczonym z aparatem. Wynik to 460 zdjęć (około 5% z błyskiem, i dwa filmy o łącznej długości około 1 minuty). W chwili obecnej jadę na Varta Power 2700mAh, ciekawi mnie czy będą miały podobny wynik do serii Pro. Warto zauważyć że producent poprawnie informuje, iż na akumulatorkach AA można uzyskać 2x więcej zdjęć w stosunku do oryginalnego (460 na oryginalnym i 960 na 4xAA Varta Pro).