Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
Ja mam takie coś, na czym żadnego symbolu nie znalazłem, nadajnik i dwa odbiorniki z uchwytami na parasolki. Na Allegro wyszukałem identycznie wyglądające i są opisane jako WL-FP-PT04NE. Wg specyfikacji czas synchronizacji do 1/250. Sprawdzałem kiedyś na LX3 w mieszkaniu, odległość nadajnika od odbiornika może ze 2m. Na 1/2000 już się chyba spóźniało, a na pewno nie cały błysk się łapał na otwarcie migawki bo o wiele ciemniejsze zdjęcia były. Ale na 1/1000 (o ile mnie pamięć nie myli) i 1/500 (na pewno) działało idealnie.

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
Oczywiście, w migawkach szczelinowych (lustrzanki...) najkrótszy czas synchronizacji to zwykle do 1/180, 1/250. Ale mi chodziło o udowodnienie możliwości wyzwalacza, w oderwaniu od aparatu.

sandman_fresh  Dołączył: 04 Lis 2011
Przegladnalem ten watek i mam jedno pytanie.. napisane zostalo ze Trigmaster nie wybudza lampy, natomiast na pentaxforums znalazlem informacje ze da sie to zrobic, info o tutaj:
http://www.pentaxforums.c...r-release.html, dodatkowo pragne dodac ze udalo mi sie znalezc trigmastera dedykowanego do pentaxa model: http://www.amio.cz/studio...g-au00182.html, w zwiazku z czym pytanie - prosze poprawcie jezeli sie myle. Czy to oznacza ze bedzie on wybudzal lampy bez przerobek ?

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
sandman_fresh, ale oni tam w opisie to chyba bzdury pisza.. mowie o tej czeskiej stronie gdzie podaja ze dzieki temu urzadzeniu bedziesz mogl wyzwalac blysk z czasem 1/250..

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
sandman_fresh napisał/a:
napisane zostalo ze Trigmaster nie wybudza lampy

Niestety sprawdzone empirycznie

sandman_fresh napisał/a:
na pentaxforums znalazlem informacje ze da sie to zrobic, info o tutaj

A to jest bardzo ciekawa informacja, tylko jak rozebrać trigmastera. Po odkręceniu śrubek trzyma sie dzielnie.

@paradziqs, no wiesz to juz nie sa ich bzdury, a raczej bzdury z oficjalnej strony, info:
http://www.aputure.com/en...ight_camera.php
wszystkie modele maja podane 1/250, moze wlasnie trick polega na tym ze trzeba miec dedykowany sterownik pod system i tutaj pojawia sie problem gdyz jak napisali na pentaxforums bardzo ciezko dostac wersje pod pentaxa.
zapomnialem dodac, ze jest jeszcze opcja bledu na stronie producenta :)
jeszcze takie info, w tym poscie @bdparker napisal:
Cytat
There is a Pentax version, Model number MXII-P and it is supose to support Pentax with Wakeup and P-TTL.

czyli moja teoria jest chyba prawdziwa :D

kelus  Dołączył: 15 Lip 2012
http://www.mitoya.pl/wyzw...2-warszawa.html

Całkiem fajny wyzwalacz lecz niestety nie doszukałem się czy istnieje ze wsparciem dla p-ttl Pentaxa.

a mi sie wydaalo ze nie istnieje bezprzewodowy wyzwalacz z pentaxa ktory by przenosil pttl..
wedlug mnie obecnie najlepszym rozwizaniem jest chyba yn-602

na tego bezprzewodowego p-ttla bym nie liczyl ale jakby dzialalo wybudzanie to byloby milo

a nie mozna w lampie wylaczyc zeby nie przechodzila w taki stan?

a jakie to sa sytuacje takie nagle ze ktos nie moze podejsc do lampy i ja wybudzic.. caly czas sie zastanawiam skad ten problem.. ;)

tak, ja to nazywam lenistwo.. z natury wszyscy jestesmy leniwi i szukamy wygody :)

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
A to się nazywa złośliwość rzeczy martwych, albo przypałętał się do Ciebie chochlik fotograficzny, a to, możesz mi wierzyć, bardzo złośliwy stwór o wyjątkowo pokręconym poczuciu humoru.

Po zamianie niebieskiego kabelka w stopce rzeczywiście nie ma problemu z usypianiem aparatu. Lampy błyskają i po godzinie od ostatniego zdjęcia. Niestety dalej nie wybudza lamp systemowych - nawet po zamianie kabelków w sankach (trzeba usypianie wyłączyć ręcznie).

adam0309  Dołączył: 04 Mar 2013
Przeczytałem cały wątek i w każdym momencie gdy ktoś wspomniał o Aputure Trigmaster to wracano do albo Trigmaster Plus, albo do RF-602. I w efekcie nie dowiedziałem się nic. Tak więc spytam się konkretnie o Aputure Trigmaster(w wer. dla Canona). Warto wydać na nie pieniądze, czy lepiej nie przepłacać i kupić PT-04(które wg. mnie wydają się co najwyżej fabryką nerwów)? Trigmaster działa na 433Mhz tak jak nieszczęsne PT, jednak jest sporo tańsze od RF-602, a wygląda na solidniejsze od PT. Chodzi mi głównie o kwestie:
-zadziała na czasie 1/180 albo chociaż 1/160?
-zadziała na odległość 20m na zewnątrz?
-obejdę się bez przekładania kabelków i przyciskania przycisków do połowy?
-czy pionowa orientacja nie sprawi że w którymś momencie go kolokwialnie mówiąc "uwalę" i tyle z wyzwalacza?(wiem, że trzeba uważać i tyle, ale ciężko mi po zdjęciach sobie z wymiarować czy to aż tak przeszkadza)
Mam jeszcze jedno pytanie - czy ktoś próbował TEGO ?

Edit:
Dodam jeszcze, że będę wyzwalał Metza 32-MZ3 ze stopką SCA3701 M oraz Sunpaka 4000AF dla Canona.

Albo kup RF-602 albo będziesz kombinował.
Teraz jestem zadowolony ze swojego trigmastera plus (po przełożeniu pinów), mam ich kilka i każdy może być nadajnikiem/odbiornikiem (dla mnie to jedyna wada RF-602), ale za trigmastera plus zapłacisz więcej.

I właśnie dlatego napisałem - bo zawsze mówicie o RF-602 i Trigmasterach Plus. A mnie chodzi dokładnie o te... Naprawdę chciałbym wiedzieć konkretnie jak się z nimi sprawa ma i co by trzeba z nimi robić ewentualnie żeby działały.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Ja mam Phottixa Aster i żadnych cudów z nim nie trzeba wyczyniać żeby zadziałał.

Oki, gdy sam zakupie Aputure Trigmaster to podzielę się odczuciami.

Skocz do: