Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
opiszon napisał/a:
mam nadzieję stać się czymś pomiędzy Kombatantem Czerwca 1956 a Honorowym Obywatelem Poznania
A już się martwiłem, że chcesz posłem, albo senatorem zostać. :evilsmile: Chociaż hasło "Opiszon na prezydenta !" brzmi nieźle.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
arQ napisał/a:
co eMPeKa wymyśli.
ZTM
za czasów MPK nie było takich bezsensów jak teraz

problem z komunikacją miejską jest chyba taki, że mają jeszcze spory bufor przy podnoszeniu cen za bilety okresowe bo i tak się większości będzie bardziej opłacać niż auto (sam parking obok mojej pracy to 120zł/miesiąc, parkowanie poza strefą nie opłaca się czasowo)

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
opiszon napisał/a:
całe szczęście, jak dobrze pójdzie, to od przyszłego roku nie będę musiał płacić za komunikację miejską, to mnie ten temat będzie średnio interesował :-P
Nie byłbym tego taki pewny. :evilsmile: Zarządy komunikacji miejskiej w różnych miastach dość często po wprowadzeniu karty elektronicznej wprowadzają obowiązek zarejestrowania przejazdu w kasowniku także dla osób zwolnionych z opłat. Kartę dostaniesz za darmo, nie będziesz musiał płacić za przejazdy ale aby nie jechać "na gapę" musisz ten darmowy bilet "odbić" w kasowniku. Dotyczy to wszystkich, nawet emerytów.

Uzasadnieniem tego jest możliwość raportowania ile osób jedzie danym pojazdem a w efekcie możliwość analizowania potoków pasażerskich. Ma to pomóc w lepszy planowaniu rozkładów jazdy a także w podejmowaniu decyzji jak duży pojazd (ilość miejsc) należy zadysponować na danej linii. Jak osoby zwolnione nie będą rejestrować przejazdów to nie będzie wiadomo ile faktycznie jeździ pasażerów. :-P

i cały misterny plan legł w gruzach :-/

ale przynajmniej zaoszczędzę (ale nie czas ;-) )

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
ZbyszekB, a takie pytanie techniczne, mam od jakiegoś czasu już PEKE ale w wersji bez ikonki zbliżeniówki MC... Czy taka karta będzie honorowana przez nowoczesne kasowniki :-) czy będzie trzeba wymieniać na nowe i lepsze ? (i ciekawe czy bezpłatnie to zrobią)

arQ, a sprawdzali ci już bilet kanarzy :?:

na karcie PEKA nie ma logo zbliżeniówki, bo to nie jest zbliżeniowa karta płatnicza, tylko zbliżeniowa karta aglomeracyjna z funkcją karty płatniczej (czy też na odwrót)

"zbliżeniowość" jest chyba realizowana w taki sam sposób jak w starej KomKarcie

[ Dodano: 2013-05-27, 16:11 ]
przepraszam - na mojej karcie jest napis PayPass - z tyłu, ale nie ma loga "nadajnika wifi" ;-)

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
opiszon napisał/a:
to nie jest zbliżeniowa karta płatnicza,
tu bym się akurat spierał, bo jak czymś można płacić to jest dla mnie to kartą płatniczą...
opiszon napisał/a:
przepraszam - na mojej karcie jest napis PayPass - z tyłu, ale nie ma loga "nadajnika wifi"
potwierdzam - na mojej też toto jest - czyli pewnie na tej samej zasadzie działa "kasowanie" - jestem ciekawy czy system będzie bezpieczny jak (podobno) transakcje zbliżeniowe ;-)

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
arQ napisał/a:
ZbyszekB, a takie pytanie techniczne, mam od jakiegoś czasu już PEKE ale w wersji bez ikonki zbliżeniówki MC... Czy taka karta będzie honorowana przez nowoczesne kasowniki :-) czy będzie trzeba wymieniać na nowe i lepsze ? (i ciekawe czy bezpłatnie to zrobią)
Z tego co się dowiedziałem to kasowniki będą obsługiwać tylko nowe karty a stare mają być do wymiany. Oczywiście to jest informacja nieoficjalna (przynajmniej ja ją nieoficjalnie uzyskałem) więc trzeba by to potwierdzić w MPK.

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
ZbyszekB napisał/a:
arządy komunikacji miejskiej w różnych miastach dość często po wprowadzeniu karty elektronicznej wprowadzają obowiązek zarejestrowania przejazdu w kasowniku także dla osób zwolnionych z opłat. Kartę dostaniesz za darmo, nie będziesz musiał płacić za przejazdy ale aby nie jechać "na gapę" musisz ten darmowy bilet "odbić" w kasowniku. Dotyczy to wszystkich, nawet emerytów.

Podejrzałem jak to działa w Tallinnie, gdzie mają darmową komunikację miejską dla mieszkańców miasta. Rzeczywiście, każdy po wejściu do autobusu/tramwaju/trolejbusu "odbija kartę". Ja też odbijam swoją, tylko, że musiałem zapłacić 6€ za bilet 5-dniowy.

Skocz do: