Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
RAW Challenge 304
Proszę o przyklejenie przez kolorowych.
==========================
Bardzo proszę o rawy do obróbki.

Zasady zabawy są tu:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=1745
i tam proszę zadawać ewentualne pytania.

RAW do ściągnięcia: http://www.jarekdabrowski.net/prc/raw/rc304.dng

Ten odcinek trwa wyjątkowo dwa tygodnie.

Wyniki proszę przysyłać na adres:
pentaxrawchallenge2 <-at-> gmail ->dot<- com
do niedzieli, 25.08.2013, do godziny 20:00 czasu wschodniobiałostockiego.

Miło będzie, jeśli w treści maila napiszecie, jak pracowaliście nad plikiem.

Obydwa jpgi proszę zapakować razem w jednego zipa.
Pliki proszę nazywać:
- rc304_nick.jpg - duży jpg (max. wielkość 5 MB),
- rc304_nick_700.jpg - mały jpg (max. wielkość 500 kB),
- rc304_nick.zip - załączony zip
Maile proszę tytułować podobnie - rc304_nick.

Bardzo proszę o pilnowanie nazewnictwa plików i tytułów maili.

Miłej zabawy.
-----------------------------
Ciągle proszę o podsyłanie swoich rawów, można je wysyłać mailem na podany wyżej adres, lub wrzucać przez ftp:
ftp.pentax.org.pl
juzernejm: RCuser
pasłord: wo2Gaish (ważna wielkość liter)
(proszę o podanie nazwie pliku swojego nicka, dobrze jest wiedzieć, od kogo mam pliki)
Powyższy ftp służy wyłącznie do wrzucania propozycji - a nie do nadsyłania wyników poszczególnych odcinków.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Po kliknieciu na male zdjecie, otworzy sie ono w nowym oknie - w rozmiarze oryginalnym.
Zdjecia dostepne równiez pod adresem
http://www.jarekdabrowski.net/prc/rc304.html

Tak wyglada ten plik bez obróbki, czyli jpg wyciagniety z rawa.

Link do spakowanych wszystkich malych plików:
http://jarekdabrowski.net/prc/zip/rc304.zip

1. Blesso

2. deuter
Pierwszy raz biore udzial w tej zabawie - swietny pomysl.
Niestety nie pamietam co dokladnie zmajstrowalem przy tym zdjeciu, na pewno:
-zmiana balansu bieli;
-zmiana ekspozycji;
-dolozone troche czerni;
-chyba wyciety kanal czerwieni;
wiecej grzechów nie pamietam.

3. izbkp

4. mr.ra66it
Obróbka w PSE 10.

5. powalos
Wolane w UFRaw. Dalsza obróbka w FastStone.

6. rafi

7. tomekl
AdobePhotoshopelemnts11 + VirtualPhotographer (NaturalPortrait)+ kilka suwaczków

8. _basta_

Penteusz  Dołączył: 27 Mar 2012
Najlepsza obróbka jest w wykonaniu Blesso, chociaż i on nie uniknął błędów.Zbytnio schłodził kolory, przez co skóra ma nienaturalną barwę, bluzka jest niebieskawa, nie biała (wiem, nie było łatwo!), dziewczyna w naturze nie ma pasemek, tylko od początku do końca barwę włosów o kolorze zbliżonym do blond (z namiastką rudego?) i w ogóle za dużo się dzieje w kanale niebieskim, nasycenie pozostałych kolorów odrobinę zbyt niskie, co dość znacząco obniża ocenę tej pracy, chociaż i tak wybija się spośród pozostałych in plus.
A pozostałe? Źle, albo bardzo źle. Tak też nie opisuję każdej z osobna.

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007

Penteusz napisał/a:
chociaż i tak wybija się spośród pozostałych in plus.

To napisz jeszcze czym się wybija... Odszumieniem i wyostrzeniem? Bo w zasadzie całą resztę, w tym i to, co - moim zdaniem - najważniejsze (kolor/odcień twarzy, włosów, bluzki...) mocno skrytykowałeś. No to czym w takim razie wybija się wersja zaproponowana przez Blesso? A dlaczego np. nie wersja tomekl, która zdaje się nie mieć (a przynajmniej nie aż w takim stopniu) błędów, które wytknąłeś w przypadku wersji Blesso?

cinek325  Dołączył: 28 Sie 2012
Jak dla mnie Blesso za niebiesko.
Żałuje że nie wrzuciłem swojej pracy przez awarię komputera.

To może tak poza konkursem

wybór...
cinek325 napisał/a:
Żałuje że nie wrzuciłem swojej pracy przez awarię komputera.

Ja awarii nie miałem, ale... dwie wersje wysłałem :-) Najpierw na tygodniowy termin, a później nowszą i "poprawioną" (z powodów... różnych ;-) ), którą widać wyżej.

Pierwotna była taka jak niżej (teraz jedynie dodatkowo odszumiłem wersję w pełnym wymiarze - dostępną po kliknięciu w miniaturę).

Jak widać, diametralnie różne podejścia miałem ;-)

Edit: nie wydaje mi się (choć oczywiście nie mam pewności), aby dżinsy były niebieskie (jak widać w niektórych pracach).

cinek325  Dołączył: 28 Sie 2012
Wg mnie silne odszumianie trochę psuje całokształt.Ja bardzo lekko odszumiałem bo nie lubię jak skóra jest wyprasowana jak żelazkiem.

A co do dżinsów , ja myślę że była to sprana czerń , bo im bliżej do naturalnego odcienia skóry ,tym one czernieją.Przy niebieskich dżinsach wg mnie foto było by strasznie blade.

Rafi widzę skupiałeś się na odcieniu ręki,bo jednak żółto jak dla mnie.Ja starałem się zrobić odcień twarzy, przez co ręka zbladła (tłumacze to sobie tym, że musiało być tam zimno 8-) )

Swoją drogą bardzo ciekawy RAW.

Rafi napisał/a:
No to czym w takim razie wybija się wersja zaproponowana przez Blesso?

Chociażby tym, że potrafił oderwać modelkę od tła, co sprawia, że w jego wersji obrazek nie jest tak płaski, sprawia wrażenie ciekawszej i głębszej przestrzeni. Kolor włosów również nie zlewa się z kolorem skóry na twarzy, przez co modelka zyskuje na wyrazistości, choć tutaj skrytykowałem odcień skóry jako nienaturalnie chłodny. I chociaż wygląda najbardziej "studyjnie" poprzez chłód światła, to jest najbardziej przestrzennym i portretowym obrazkiem spośród wszystkich, jakie tu przedstawiono. I mimo wskazanych przeze mnie mankamentów najlepiej się tę pracę ogląda.
Z kolei u tomekl jest za żółto i za płasko. Podobnie jak w pozostałych modelka (a właściwie kolorystyka, której była poddana) zlewa sie za bardzo z tłem, a oddzielić to potrafił jedynie Blesso.
U tomekl oczy są nieostre i twarz jakby bardziej rozmyta, choć i Blesso nie uniknął mgiełki.
cinek325, o Twojej pracy nie wypowiadam się, ponieważ nie brałeś udziału w konkursie.

[ Dodano: 2013-08-26, 01:08 ]
Rafi, ta Twoja ostatnia wersja powyżej jest po prostu nie do przełknięcia.

nie miałem pomysłu
Penteusz napisał/a:
potrafił oderwać modelkę od tła
Zgadzam się :-)

Cytat
Rafi, ta Twoja ostatnia wersja powyżej jest po prostu nie do przełknięcia.

:mrgreen: Toż jak napisałem, próbowałem coś "lepszego" stworzyć. Niestety na próbach się skończyło, bo sam z tego co wysłałem, zadowolony nie byłem (i oczywiście nadal nie jestem). Widać też po moich tak różnych wersjach, że się przy obróbce miotałem i pomysłu nie miałem...

Rafi napisał/a:
Penteusz napisał/a:
potrafił oderwać modelkę od tła
Zgadzam się :-)

Dlatego wzrok skupia się na tym, na czym skupić się powinien, czyli na modelce (oczy w roli głównej), natomiast w innych pracach tło to jedna wielka przeszkadzajka.

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
dżinsy nie były niebieskie jak zauważyliście , włosy "kombinowane," oświetlenie żarówki energooszczędne ;)
poza konkursem, kiedyś tak wołane

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Ależ dysputa się rozwinęła. Nic dziwnego, zważywszy na ciekawy odcinek z wieloma pracami i różnorodnym spojrzeniem "na temat".
A "temat" to portret kobiecy w scenerii biurowej, więc od razu włącza mi się program : " odseparowanie postaci od tła".
Tło - czyli ścina i szafka są w brązie, plus fotel w podobnym kolorze. Dziewczyna MUSI się wyróżniać, szczególnie, że ma biała bluzkę i niebieskie lub grafitowe jeansy.
Problemem są jej włosy, bo zlewają się z całością, a także cera zlewająca się ze ścianą.

Więc.... im zimniej tym lepiej ( wg mnie).
Ocieplanie foty powoduje to co widzimy np u izbkp, którego fota zowie się "Dziewczyna w miodzie" A to nie są jej miodowe lata przecież.
Dlatego:

2.Deuter - ucieczka w b/w i wysoki kontrast psuje efekt, a raczej autor nie wydobywa z fotki esencji. Za ciemno, za kontrastowo i koszmarny szum, który na pewno nie dodaje subtelności ukazanej pannie. Ciemne włosy i ciemna szafka zlewają się w całość. Na co tu patrzeć ?

3. izbkp cały w miodzie. I to nie jasnym lipowy syrop, a mocny wielokwiatowy. Ściany, włosy, twarz - wszystko w jednej barwie! No i to odszumianie dające efekt" plastiku". Prawa brew, usta, powieki jakby malowane farbkami plakatowymi. A oparcie fotela wpadające w pomarańcz.

4. mr.ra66it bardziej stonowany niż poprzednik, Może nie tak kontrastowy i już z lepszą kolorystyką, ale jak dla mnie nadal jednak za "żółtą". Spodnie nie są niebieskie jak w 3. a wpadające w grafit.

5. powalos psuje fotę koszmarnym odszumianiem. Ależ ciapy proszę Pana ! W porównaniu z mr.mr.ra66it którego fotka delikatnie ociera się o zielenie tu mamy zbyt dużo żóltego i ociupinę za jasno.

6. rafi subtelnie czerwony, ale dzięki temu cera modelki wydaje się zdrowa i młodzieńcza. Odszumianie ( usta/oczy) trochę za mocne.

7. Tomek - ciekawy. Ale nadal twarz i ściany w tym samym kolorze. I szumu też więcej niż np u ...

8. __basty , który przeważnie "denerwuje" ;) mnie sposobem wyostrzania. Mocne wyostrzanie + usuwanie szumu. Twarz wydaje się lekko sztuczna dzięki temu. Kolorystyka- "średnia".

9.cinek325 - fajny- blisko dobrej oceny,

10. pszczołowaty za zielony.

Jest parę elementów różniących się na naszych pracach.
Spodnie: - niebieskie u Blesso,_izbkp i grafitowe u tomka i _Basty oraz grafitowo-nijakie u reszty.
Kolor sweterka - od czerni przez niebieski do granatowego.
Fotel- kolor skóry to brąz w odcieniach nawet pomarańczowych.
O pasemka na włosach kopii bym nie kruszył.

Oczywiście dopasowanie balansu bieli, kolorów, ekspozycji czy kontrastu to nasze widzimisie na zastany produkt. I poszukiwanie kolorystycznej prawdy jest czasami niemożliwe.
Ale w takim przypadku jak ten,warto popatrzeć na całość jak na prawdziwy portret. I nieważne czy spodnie są czarne czy niebieskie, ważne by odbiór był prawidłowy.
Na większości z prac nie widzę modelki. Zlewa się ona ze wspomnianym tłem. Trzeba ją jakoś wyróżnić.
Ja oprócz "chłodu ", zastosowałem małą winietę, która niweluje trochę jasność ścian ( ta winieta nadal mi się "nie podoba" regulaminowo).
Odzyskiwanie z cieni też raczej nie powinno być ustawione na maxa. Im więcej widzimy tym gorzej dla modelki. Bo nie są przecież ważne przedmioty umieszczone w szafce, a drewniane "nogi" oparcia nie powinny odciągać uwagi od dziewczyny,
No i jako że jest to portret kobiecy, a raczej "portret średnio-daleki" nie powinno się (wg mnie oczywiście) wyostrzać foty. Tu nie ma nic do "mocnego podkreślenia" za pomocą zwiększania "kontrastu krawędziowego". Ja całkowicie wyłączyłem standardowe wyostrzanie w ACR a bawiłem się tylko odszumianiem.

"Realizując się " w obróbce tego RAWa stworzyłem 4 prace. Każda następna była chłodniejsza od poprzedniej. Ostatnia fotka wyglądała w ten sposób:

-taki passing shot po bandzie ;) z fioletowymi łapkami u pani.

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
Blesso, u Ciebie mimo wszystko jest za zimno i nie do końca mi pasuje ta winieta, może gdyby była bardziej stonowana :) na ostatnim to prawie jak w castingu do Noc żywych trupów ;)

Blesso napisał/a:
a oprócz "chłodu ", zastosowałem mała winietę

I mnie się zdarzyło do winiety przymierzyć po drodze, ale zacząłem chyba od zbyt mocnej i stwierdziłem, że mi nie pasuje. Zdecydowanie zbyt mało subtelny byłem przy "winietowaniu" ;-)

A ten prosty w sumie zabieg (ale odpowiednio zastosowany - jak u Ciebie) znacząco poprawia odbiór fotki, co widać zwłaszcza przy porównaniu z innymi wersjami...

Cóż... Czasem mam wrażenie, że obróbka idzie mi gorzej niż kiedyś :-( Brak praktyki pewnie też robi swoje, bo właściwie tylko fotki z rc próbuję (i do tego jedynie "intuicyjnie") obrabiać... Może jeszcze będzie lepiej? ;-) A może już nie...

tomekl  Dołączył: 25 Maj 2006
Z tego co wyczytałem w regulaminie takie zabiegi jak u Blesso (czyli przyciemnianie rozjaśnianie fragmentu zdjecia) sa nzidozwolone;-) Przy tak płaskim zdjęciu bez jakiejś ingerencji we fragmenty kadru nie uda się wydobyć modelki z tła i dla tego wszyscy "lezymy" w ocenie Penteusza ;-)

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
tomekl, chyba nie masz racji. Niedozwolone są działania na zaznaczonych (np. maską) fragmentach, używanie warstw, pędzli. Dozwolone jest za to stosowanie filtrów, przez które przepuszczasz cały obraz a parametry ustawiasz suwaczkami.
Gdyby Blesso utworzył maskę i przyciemnił zaznaczenie Twoje zastrzeżenie byłoby słuszne. Jeśli jednak użył korekcji winietowania takiej jak np. w Raw Therapee lub w filtrze PT Lens, to działał zgodnie z regulaminem. Moim zdaniem tak właśnie zrobił a pozostali, w tym i ja, nie wpadli na ten pomysł.

Problem winiety pojawiał się już w naszych dysputach parokrotnie. Stosowanie tego "dodatku" nie jest zakazane. Dlatego jeśli takiego "ulepszacza" nie zabrania regulamin to w przypadku tego RAWa zastosowanie wydawało się wskazane.

Jak już wspominano, większość fotek w tym wątku utrzymana jest w barwach ciepło-miodowych. To nie jest dobra kolorystyka dla uwiecznienia panny w skórzanych pieleszach. Ona musi się z tej mazi wyróżniać i trochę chłodu jej nie zaszkodzi. Dlatego nie zgodzę się z pszczołowatym w tej kwestii i będę obstawał przy niebieskich dżinsach ;)

Blesso napisał/a:
będę obstawał przy niebieskich dżinsach ;)

Byle w wersji "oficjalnej" :-B , a nie tej "trupio-horrorowej" pozakonkursowej ;-)

Ja, zwłaszcza w drugiej tu pokazanej (czyli mojej pierwotnej) wersji za bardzo skupiłem się właśnie na dżinsach (kolor i struktura! też), a przez to zupełnie mi fotka jako całość "odjechała". Niestety w wersji "konkursowej" nie za bardzo się poprawiłem :-(

Rafi- następne odcinki RAW Challenge przed nami.
Wszystko możesz nadrobić ;)

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Tak odnośnie kolorów: Blesso - Ty w prosektorium pracujesz? Nie sądziłem, że aż tak można spieprzyć w sumie prosty plik...

Skocz do: