Ależ dysputa się rozwinęła. Nic dziwnego, zważywszy na ciekawy odcinek z wieloma pracami i różnorodnym spojrzeniem "na temat".
A "temat" to portret kobiecy w scenerii biurowej, więc od razu włącza mi się program : " odseparowanie postaci od tła".
Tło - czyli ścina i szafka są w brązie, plus fotel w podobnym kolorze. Dziewczyna MUSI się wyróżniać, szczególnie, że ma biała bluzkę i niebieskie lub grafitowe jeansy.
Problemem są jej włosy, bo zlewają się z całością, a także cera zlewająca się ze ścianą.
Więc.... im zimniej tym lepiej ( wg mnie).
Ocieplanie foty powoduje to co widzimy np u izbkp, którego fota zowie się "Dziewczyna w miodzie" A to nie są jej miodowe lata przecież.
Dlatego:
2.Deuter - ucieczka w b/w i wysoki kontrast psuje efekt, a raczej autor nie wydobywa z fotki esencji. Za ciemno, za kontrastowo i koszmarny szum, który na pewno nie dodaje subtelności ukazanej pannie. Ciemne włosy i ciemna szafka zlewają się w całość. Na co tu patrzeć ?
3. izbkp cały w miodzie. I to nie jasnym lipowy syrop, a mocny wielokwiatowy. Ściany, włosy, twarz - wszystko w jednej barwie! No i to odszumianie dające efekt" plastiku". Prawa brew, usta, powieki jakby malowane farbkami plakatowymi. A oparcie fotela wpadające w pomarańcz.
4. mr.ra66it bardziej stonowany niż poprzednik, Może nie tak kontrastowy i już z lepszą kolorystyką, ale jak dla mnie nadal jednak za "żółtą". Spodnie nie są niebieskie jak w 3. a wpadające w grafit.
5. powalos psuje fotę koszmarnym odszumianiem. Ależ ciapy proszę Pana ! W porównaniu z mr.mr.ra66it którego fotka delikatnie ociera się o zielenie tu mamy zbyt dużo żóltego i ociupinę za jasno.
6. rafi subtelnie czerwony, ale dzięki temu cera modelki wydaje się zdrowa i młodzieńcza. Odszumianie ( usta/oczy) trochę za mocne.
7. Tomek - ciekawy. Ale nadal twarz i ściany w tym samym kolorze. I szumu też więcej niż np u ...
8. __basty , który przeważnie "denerwuje" ;) mnie sposobem wyostrzania. Mocne wyostrzanie + usuwanie szumu. Twarz wydaje się lekko sztuczna dzięki temu. Kolorystyka- "średnia".
9.cinek325 - fajny- blisko dobrej oceny,
10. pszczołowaty za zielony.
Jest parę elementów różniących się na naszych pracach.
Spodnie: - niebieskie u Blesso,_izbkp i grafitowe u tomka i _Basty oraz grafitowo-nijakie u reszty.
Kolor sweterka - od czerni przez niebieski do granatowego.
Fotel- kolor skóry to brąz w odcieniach nawet pomarańczowych.
O pasemka na włosach kopii bym nie kruszył.
Oczywiście dopasowanie balansu bieli, kolorów, ekspozycji czy kontrastu to nasze widzimisie na zastany produkt. I poszukiwanie kolorystycznej prawdy jest czasami niemożliwe.
Ale w takim przypadku jak ten,warto popatrzeć na całość jak na prawdziwy portret. I nieważne czy spodnie są czarne czy niebieskie, ważne by odbiór był prawidłowy.
Na większości z prac nie widzę modelki. Zlewa się ona ze wspomnianym tłem. Trzeba ją jakoś wyróżnić.
Ja oprócz "chłodu ", zastosowałem małą winietę, która niweluje trochę jasność ścian ( ta winieta nadal mi się "nie podoba" regulaminowo).
Odzyskiwanie z cieni też raczej nie powinno być ustawione na maxa. Im więcej widzimy tym gorzej dla modelki. Bo nie są przecież ważne przedmioty umieszczone w szafce, a drewniane "nogi" oparcia nie powinny odciągać uwagi od dziewczyny,
No i jako że jest to portret kobiecy, a raczej "portret średnio-daleki" nie powinno się (wg mnie oczywiście) wyostrzać foty. Tu nie ma nic do "mocnego podkreślenia" za pomocą zwiększania "kontrastu krawędziowego". Ja całkowicie wyłączyłem standardowe wyostrzanie w ACR a bawiłem się tylko odszumianiem.
"Realizując się " w obróbce tego RAWa stworzyłem 4 prace. Każda następna była chłodniejsza od poprzedniej. Ostatnia fotka wyglądała w ten sposób:
-taki passing shot po bandzie ;) z fioletowymi łapkami u pani.