plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jakim obiektywem robione te z K-5? Wycięte exify więc trudno się wgłębić czy nie ma jakiegoś kruczka.

shaper  Dołączył: 01 Maj 2010
Jedno będzie zrobione sigma 50-150 reszta da 35 2.4. Też podejrzewałem obiektyw dlatego zrobiłem serię sigma a potem pentaxem. Na obu było to samo. Exify nie wiem gdzie wcieło, możliwe że przy zmniejszaniu coś się namieszało.

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
shaper - pokaż fotę z pełnym exifem.

Dziwna sprawa z tymi exifami. W albumie online picasa dane widać. Po wrzuceniu zdjęć na forum już tych danych nie widać. W linku poniżej można podejrzeć exify przez wtyczkę przeglądarki lub kto chce może ściągnąć je na dysk:

https://www.icloud.com/photostream/#A6GI9HKKGYDJ9j

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
shaper napisał/a:
Już myślałem, że z puszką coś nie tak, ale widzę, że to norma

Powodów nie znam (i nie wiem czy to puszka), ale prześwietleń takiego rzędu jakie pokazałeś, absolutnie nie uznałbym za normę...

Ok jeszcze parę strzałów z dzisiaj, wszystko w trybie Av bez korekty, jpg z puszki:

Sony Alfa 55 (iso 200, 35mm, f/10, 1/160) niestety pomiar kolega miał centralny ustawiony

K-5 (iso 200, 35mm, f/10, 1/80)

Ogólnie wygląda tak, że większość zdjęć muszę korygować na minus, choć czasem zdarza się poprawnie naświetlone zdjęcie bez żadnej korekty. :-(

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nic się nie wyświetla.

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
shaper - jak masz ustawiony w menu C1 pkt 5 i pkt 6 ?

tomek_j  Dołączył: 04 Lis 2010
shaper napisał/a:
Ok jeszcze parę strzałów z dzisiaj, wszystko w trybie Av bez korekty, jpg z puszki:

Sony Alfa 55 (iso 200, 35mm, f/10, 1/160) niestety pomiar kolega miał centralny ustawiony

Ogólnie wygląda tak, że większość zdjęć muszę korygować na minus, choć czasem zdarza się poprawnie naświetlone zdjęcie bez żadnej korekty. :-(

Zrób sobie prosty eksperyment. Włacz tryb LV z wysietleniem histogramu. Tak ustawiaj korekte ekspozycji żeby sie "zmiescić" ze światłami ( prawa strona) i wszsytko bedziesz wiedzieć. Poza tym włacz sobie na wysietlaczu ostrzerzenie o przepałach (czerwone podświetlenie). Możesz tez próbowac właczyc opcję korekcji prześwietleń.
Z porównywania z innymi aparatami niczego nie osiagniesz moze poza jescze większą frustracją.

pool80  Dołączył: 03 Sie 2010
shaper napisał/a:
Też podejrzewałem obiektyw
powrót do nastawów fabrycznych, przedmuchanie gruszka czujnika światła. pozdr.

tomek_j napisał/a:

Zrób sobie prosty eksperyment. Włacz tryb LV z wysietleniem histogramu. Tak ustawiaj korekte ekspozycji żeby sie "zmiescić" ze światłami ( prawa strona) i wszsytko bedziesz wiedzieć. Poza tym włacz sobie na wysietlaczu ostrzerzenie o przepałach (czerwone podświetlenie). Możesz tez próbowac właczyc opcję korekcji prześwietleń.
Z porównywania z innymi aparatami niczego nie osiagniesz moze poza jescze większą frustracją.

Jak poprawnie ustawić ekspozycję to wiem. Mi chodzi o to, że na ustawieniach automatycznych aparat rozjaśnia bardzo mocno nawet lekko zacienione obszary co powoduje drastyczne przepały nieba. Teraz nie wiem czy ta puszka tak ma czy coś jest nie tak ze sprzętem. Jak już powyżej kolega napisał, że jego k5 też naświetla bardziej niż poprzednia puszka. Może zbytnio przyzwyczaiłem się do k-x. Porównuje z inni aparatami i inne tak nie rozjaśniaja zdjęć jak k5.

Zdjęcia wklejone postaram się naprawić żeby były widoczne po 15stej. Tak samo z menu, choć nic nie zmieniałem w nim i jadę na ustawieniach fabrycznych.

tomek_j  Dołączył: 04 Lis 2010
shaper napisał/a:

Jak poprawnie ustawić ekspozycję to wiem.

bez obrazy - nie mam potrzeby w to wątpić. Chodziło mi raczej o to by "namierzyć" skalę prześwietlenia, czy jest jakos tam powatrzalna i wymaga w miarę stałej korekcji, czy moze zalezy na przykład od rodzaju światła w kadrze. Łatwiej ustawić korekcje jezeli sie widzi histogram w trybie LV.

Blesso napisał/a:
shaper - jak masz ustawiony w menu C1 pkt 5 i pkt 6 ?

wyłączone w obu przypadkach

Michciu76  Dołączył: 08 Wrz 2010
@shaper pierwsze zdjęcie masz przepalone ale reszta wygląda normalnie. W IE nie ma zbyt wiele ładnego światła ale rozproszonego jest często pod dostatkiem. Sam ustawiam zwykle EV na -1/3 -1/5. Polar też się przydaje.

Jeszcze jedna sprawa: aparat na stole wycelowany w pokój. Tryb Av: zdjęcie zrobione przez wizjer 1/125 f/5.6 a w trybie live view: 1/200 f/5.6. Używając live view zasłoniłem wizjer palcem. Iso w obu przypadkach te samo. Zdjęcie z live view jest bardziej naturalne. Z wizjerem sporo jaśniejsze. Może tutaj tkwi problem?

U mnie i w K-X na LV daje krótszy czas. Czytałem kiedyś że paproch na czujniku światła może powodowac prześwietlanie. Nie zaszkodzi jak pisałem już przedmuchac tam.

Przepraszam za naiwne pytanie: gdzie ten czujnik mogę zlokalizować?

Jak patrzysz przez bagnet do wnętrza puszki to (przynajmniej u mnie w k-x) jest na dole takie zagłębienie. Za bagnetem, przed sensorem. Tam ma się znajdować czujnik. Podobno jest mały i byle paproch potrafi zasłonić znaczną powierzchnie. Tylko czy ja nie pomieszałem czegoś.... W każdym razie porządnie przedmuchaj puszkę. Może tez spróbuj powgrywać inne softy i zresetować po tym puszkę.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
pool80 napisał/a:
Tam ma się znajdować czujnik.
I owszem, ale AF-u. Pomiar światła jest pod pryzmatem i tam raczej paprochy nie dochodzą.

Paulos  Dołączył: 08 Mar 2007
Stotografuj (najlepiej w jednym podejściu) znane z poprzednich zdjęć płot lub bramę:
- obiektywem z ręcznie (pierścieniem) ustawianą przysłoną przy f:8 lub nawet mniejszym otworze
- obiektywem z przysłoną sterowaną z body przy otworze jak wyżej, tryb Av

Doczytałem że próbowałeś też tego manualnego obiektywu, ale w innych warunkach i przykładów brak.

Skocz do: