Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
shaper napisał/a:Już myślałem, że z puszką coś nie tak, ale widzę, że to norma
kaSetka z zabawkami
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
shaper napisał/a:Ok jeszcze parę strzałów z dzisiaj, wszystko w trybie Av bez korekty, jpg z puszki:
Sony Alfa 55 (iso 200, 35mm, f/10, 1/160) niestety pomiar kolega miał centralny ustawiony
Ogólnie wygląda tak, że większość zdjęć muszę korygować na minus, choć czasem zdarza się poprawnie naświetlone zdjęcie bez żadnej korekty.
powrót do nastawów fabrycznych, przedmuchanie gruszka czujnika światła. pozdr.shaper napisał/a:Też podejrzewałem obiektyw
tomek_j napisał/a:
Zrób sobie prosty eksperyment. Włacz tryb LV z wysietleniem histogramu. Tak ustawiaj korekte ekspozycji żeby sie "zmiescić" ze światłami ( prawa strona) i wszsytko bedziesz wiedzieć. Poza tym włacz sobie na wysietlaczu ostrzerzenie o przepałach (czerwone podświetlenie). Możesz tez próbowac właczyc opcję korekcji prześwietleń.
Z porównywania z innymi aparatami niczego nie osiagniesz moze poza jescze większą frustracją.
shaper napisał/a:
Jak poprawnie ustawić ekspozycję to wiem.
Blesso napisał/a:shaper - jak masz ustawiony w menu C1 pkt 5 i pkt 6 ?
Pentax K-5|ME-Super
Sigma 10-20 f/4-5.6, FA 35, Limited 70, A 50 f/1.7, Metz 48 AF-1
I owszem, ale AF-u. Pomiar światła jest pod pryzmatem i tam raczej paprochy nie dochodzą.pool80 napisał/a:Tam ma się znajdować czujnik.
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka