Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
shaper napisał/a:Już myślałem, że z puszką coś nie tak, ale widzę, że to norma
kaSetka z zabawkami
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
shaper napisał/a:Ok jeszcze parę strzałów z dzisiaj, wszystko w trybie Av bez korekty, jpg z puszki:
Sony Alfa 55 (iso 200, 35mm, f/10, 1/160) niestety pomiar kolega miał centralny ustawiony
Ogólnie wygląda tak, że większość zdjęć muszę korygować na minus, choć czasem zdarza się poprawnie naświetlone zdjęcie bez żadnej korekty.![]()
powrót do nastawów fabrycznych, przedmuchanie gruszka czujnika światła. pozdr.shaper napisał/a:Też podejrzewałem obiektyw
tomek_j napisał/a:
Zrób sobie prosty eksperyment. Włacz tryb LV z wysietleniem histogramu. Tak ustawiaj korekte ekspozycji żeby sie "zmiescić" ze światłami ( prawa strona) i wszsytko bedziesz wiedzieć. Poza tym włacz sobie na wysietlaczu ostrzerzenie o przepałach (czerwone podświetlenie). Możesz tez próbowac właczyc opcję korekcji prześwietleń.
Z porównywania z innymi aparatami niczego nie osiagniesz moze poza jescze większą frustracją.
shaper napisał/a:
Jak poprawnie ustawić ekspozycję to wiem.
Blesso napisał/a:shaper - jak masz ustawiony w menu C1 pkt 5 i pkt 6 ?
Pentax K-5|ME-Super
Sigma 10-20 f/4-5.6, FA 35, Limited 70, A 50 f/1.7, Metz 48 AF-1
I owszem, ale AF-u. Pomiar światła jest pod pryzmatem i tam raczej paprochy nie dochodzą.pool80 napisał/a:Tam ma się znajdować czujnik.
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka