plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czyli zmusza do myślenia nad każdym kadrem :mrgreen:

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
O tak. W dodatku ten wizjer też taki trochę jakby cyfrowy :-P , mały i tylko gładka matówka.

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
BTW: co do usunietego tematu to uwazam ze nie powinno sie tak strasznie ganic tom-a. Chcial zrobic cos dobrego (dla pewnej grupy osob, a dla innej nie) i za to nalezy sie pochwala. Czy pomysl byl wogole godny uwagi ? - czesc znow powie ze tak a czesc nie. Niepotrzebie wychodzil z tym dalej, bo trudno mi sobie wyobrazic aby jakis Snoop Dog wgrywal sobie polskie menu.

Nie widzialem postu na dprev. ale kazdy producent bedzie dbal o swoj produkt. Pewnie nie potrzebnie sie zdenerwowal i zaczął rzucać dziewczynami na forum, ale zdenerwować sie jest bardzo łatwo. Gdyz sam wiem jak mnie kiedys ponioslo po tescie body K10 na optyne (w sumie tylko po komentarzach innych), ale na szczescie dostalem tylko WARNINGA od Zorża :-B

Ze zmianą menu jest podobnie jak ze zmianą fartuszków ministra edu. Po wstawieniu czerwonych gozikow tez by sie zdenerwowal i walczyl o swoje.

Pozdrowienia dla Toma :-B

PS: rozumiem ze sprawa skladki na papier juz nie aktualna ? :-B

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
gator napisał/a:
BTW: co do usunietego tematu to uwazam ze nie powinno sie tak strasznie ganic tom-a. Chcial zrobic cos dobrego (dla pewnej grupy osob, a dla innej nie) i za to nalezy sie pochwala.
Nikt nie czepiał się samego faktu modyfikacji firmware. Za pierwszym razem dostał bana za próbę handlu nim tu na forum i chamstwo. Za drugim juz tylko (albo aż) za chamstwo tu i robienie nam wiochy na forach zagranicznych.

crocau  Dołączył: 07 Sie 2007
zorzyk napisał/a:
crocau napisał/a:
bzdury opowiadasz straszne ze glowa boli

Wszystko można powiedzieć w różny sposób. Ten sposób, zaprezentowany przez crocau, całkowicie mi nie odpowiada, bo nie posuwa dyskusji naprzód, a tylko zawiera emocjonalną ocenę czyjejś wypowiedzi. Jest przy tym napastliwy i arogancki.

Proszę crocau, powściągnij emocje w przyszłości.

kazda jedna osoba ktora ma jakie kolwiek pojecie o programowaniu potwierdzi ze to byla bzdura, post moze nie byl najprzyjemnieszy ale inaczej nie mozna traktowac wypowiedzi ktore sa tak dalekie od prawdy i dodatkowo podpierane beszczelnym klamstem (tylko i wylacznie ktos kto nigdy nic nie programowal by cos takiego napisal)

....przepraszam za brak ogonkow

davnes  Dołączył: 18 Lis 2006
panowie forum jest publiczne i nie wolno w żaden sposób propagować piractwa w jakiej kolwiek formie. Czy mi się to podoba czy tez nie to nasza osobista sprawa czy zabrałbym nielegalnie hakerowane oprogramowanie czy tez nie lecz na forum publicznym gdzie ma dostęp każdy na świecie nie może mieć miejsca :-B taka sytuacja ze propaguje się tego typu inicjatywy. co innego gdyby kolega uzyskał pozwolenie do przeróbki darmowego oprogramowania które dostarcza producent:]

Piractwo w Polsce to chleb powszedni i robienie z tego tak wielkiego halo to chyba przesada. Na pewno forum nie jest po to aby szerzyc publicznie piractwo (w koncu od czego jest LAKI) Tom na pewno przesadził z tym ze chciał dodatkowo na tym zarobic, no ale faktyczne nie powinien tego robic w ten sposob jak zrobil, i niestety poniosl tego konsekwencje.

Jedynym plusem moze bedzie to ze na allegro pokaze sie troche sprzetu jak tom bedzie zmieniał system.

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
gator napisał/a:
Piractwo w Polsce to chleb powszedni i robienie z tego tak wielkiego halo to chyba przesada.

To nie znaczy ze mozna to popierac :)

davnes napisał/a:
panowie forum jest publiczne i nie wolno w żaden sposób propagować piractwa w jakiej kolwiek formie.

jak najbardziej :-B <- takie bezalkoholowe ;-)

A co do tego co robil Tom i inni ( chodzi o dostosowywanie FM ( i nie tylko ) do potrzeb lokalnego rynku o ile sie nie zarabia nia tym ;) :

Richard Stallman napisał/a:
Piractwo to napaść na statki. Ta czynność jest czymś bardzo złym. Dzielenie się z innymi ludźmi nieautoryzowanymi kopiami: muzyki, filmów, oprogramowania jest czymś dobrym. Nazywam to kooperacją społeczną. Porównywanie tych dwóch czynności to jakieś nieporozumienie. To akt propagandowy wydawców. Nie zamierzam mówić językiem wydawców.

on sie dzielil tym co zrobil, a nzaywanie tego piractwem to za duzo powiedziane :)

piractwa nie mozna popierac, ale wszystko w tym kraju tak działa aby szerzyć piractwo - no oczywiscie poza forum, gdyz ban to ban

gator napisał/a:
piractwa nie mozna popierac, ale wszystko w tym kraju tak działa aby szerzyć piractwo

zalezy co przez to rozumiesz? Zbyt ogolna wypowiedz ...

GrzegorzQ  Dołączył: 20 Lut 2007
gdzie jest granica dozwolonych modyfikacji firmware'u ?
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=3326
czy nagłówek jest częścią firmware'u czy nie ? :-P

Panowie , jak zaczniemy robić z igły widły to daleko nie zajedziemy.
A teraz jedziemy po tomie , i vice versa ... kolega tom już sobie wersal odpuścił.

... nie znam się na moderacji , ale ja to bym ten wątek :-B :-B zapiwował , bo zatuszował to nieładnie brzmi .... a przynajmniej to HACKED wywalił z tytułu

GrzegorzQ napisał/a:
gdzie jest granica dozwolonych modyfikacji firmware'u ?

zmieniac firmware moge jak tylko chce ( co innego gwarancja :evilsmile: )
co innego to sprawa udostepniania tego, np na swojej stronie internetowej? hmm a moze wystartczy dac tylko haslo ? Zeby bylo ze dzieli ie tylko z tymi co zna bo dal im halo ;) prawo zawsze da ie obejsc.

GrzegorzQ napisał/a:
... nie znam się na moderacji , ale ja to bym ten wątek :-B :-B zapiwował , bo zatuszował to nieładnie brzmi .... a przynajmniej to HACKED wywalił z tytułu

dla Ciebie nie ladnie dla innych ladnie, wiec ta kwestie zostawmy moderatorom, po to oni sa :)
BTW
Co Ciebie tak razi slowo "HACKED"?

Slava  Dołączył: 25 Kwi 2006
Ciężka sprawa. Generalnie chciałem bronić toma, bo uważam, że to co robi jest pożyteczne Mam świadomość nielegalności tych poczynań, ale mam też świadomość ich nieszkodliwości. Zresztą nie przesadzajmy -jeśli taki wątek http://www.pentax.org.pl/viewtopic.php?t=5689
mógł się pojawić i nikt nie krzyczał i nie likwidował to znaczy, że nie jesteśmy takimi obrońcami legalności.
Jednak po przeczytaniu wypowiedzi toma cytowanej przez Jarka nie mam już na obronę ochoty.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
tref napisał/a:
jakbyś z nami łaził po 3mieście ostatnio, to byś się może przełamał... choć chłopaki to jednak coś dłuższego przypinali niż ja i Dzerry
Nooo :-)
tref napisał/a:
Aparat w rękę i jazda na miasto - najlepsza rada
Tylko najlepiej własnie z kimś, kto ma już to "we krwi", wtedy łatwiej. ;-)

crocau napisał/a:
kazda jedna osoba ktora ma jakie kolwiek pojecie o programowaniu potwierdzi ze to byla bzdura, post moze nie byl najprzyjemnieszy ale inaczej nie mozna traktowac wypowiedzi ktore sa tak dalekie od prawdy i dodatkowo podpierane beszczelnym klamstem (tylko i wylacznie ktos kto nigdy nic nie programowal by cos takiego napisal)
To raczej była wypowiedź zbyt ogólna, bo "dodanie nowej funkcjonalności" w językach wyższego poziomu może zająć 5 minut. EOT dla mnie, bo już wszystko chyba jasne. :-B

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Slava, osobiście nie widzę nic nielegalnego w wątku http://www.pentax.org.pl/viewtopic.php?t=5689.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
Sam napisałem "parę" programów i wiem, że wprowadzenie nowej funkcjonalności i wypuszczenie nowej wersji wraz z testowaniem to pierdnięcie dla pojedynczego programisty, a co dopiero dla zastępu ludzi u producenta.

Widzę, że jesteś na etapie, kiedy jeszcze wydaje się, że programowanie to takie kopanie rowów - ustawiamy pięciu roboli z łopatami co 10m i mamy wykopane 50m w czasie 5 razy krótszym niż zrobi to nam 1 robol.

Tylko, że pisanie softu, to nie kopanie rowu, tylko projektowanie i montaż skomplikowanego zegarka, z tysiącami trybików i dźwigienek. Więc... Sam sobie porównaj.

Gdy nad softem pracuje np 7-miu programistów w 3 podzespołach, z których każdy grupowo i z osobna ma swój grafik prac, nie mówiąc już o tym, że ich praca częściowo się zazębia, i nikt siłą rzeczy sam nie ogarnia całości kodu, to... To wychodzi, że Twoje zdanie
Cytat
a co dopiero dla zastępu ludzi u producenta

jest kompletnie bez sensu - bo jest dokładnie odwrotnie.

Pisałem kiedyś programy sam (również takie, za które dostawałem kasę), a teraz jestem szefem właśnie takiego zespołu programistów, jak wyżej. Jestem też jednocześnie "lead programmerem" i powiem jedno - człowiek uczy się dobrze programować, gdy:

1. Pracuje w grupie >2 osobowej

2. Ma jasno wytyczony cel i termin, których niezrealizowanie wiąże się z konsekwecjami, np finansowymi

Bo inaczej to są tylko takie amatorskie wariacje na temat pisania softu.

davnes  Dołączył: 18 Lis 2006
Amen :evilsmile:

Ganz  Dołączył: 30 Kwi 2007
też amen :evilsmile:

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Nieśmiało sugeruję kolorowym zamknięcie tego wątku.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Czekam na trzeci amen.

Skocz do: