Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron
Niestety P-TTL to loteria. Ja właśnie przesiadłem się na lampę z własną automatyką i powiem jedno: to jest to!jannad napisał/a:Możecie mnie oświecić? Mam tą lampę od niedawna, generalnie jestem zadowolony, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Ustawiam dajmy na to iso 100 (K5) w korpusie, jakiś przedmiot na stole w pokoju, palnik na wprost i w górę, podpina DA 21 i zmieniam przysłony 3,2; 4; 5,6; 8 naświetla w miarę ok. Podpinam DA 16-50 i tutaj robię to samo na jednej ogniskowej np. 21, z tym że do przysłony 4 przepala coś koło 1,5 eV a szczególnie gdy palnik ustawiam w sufit, powyżej gdzieś tak 5,6 to już naświetla w miarę prawidłowo z tendencją znowu do niedoświetlenia. Jak ustawiam palnik na wprost różnic takich nie ma. W lampie i puszcze najnowsze softy. Da 16-50 z wbudowaną lampą w korpusie zachowuje się poprawnie. Nie rozumiem, oba szkła o podobnej jasności.
Pamiętaj(cie), że w P-TTL rządzi aparat, a nie lampa!K-5 napisał/a:Niestety P-TTL to loteria. Ja właśnie przesiadłem się na lampę z własną automatyką i powiem jedno: to jest to!
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited
Karol Popik napisał/a:Kupiłem lampę wymienioną w tytule i pomimo pewnych obaw związanych z P-TTL'em jestem bardzo zadowolony. Jest to moja pierwsza lampa do Pentaxa, ale wcześniej używałem Canona 580 EXII. Lampa jest bardzo dobrze wykonana, ma wszystko na czym mi zależy(obracany palnik, HSS) a do tego kosztuje naprawdę niewiele. Z moją kapiątką (zarówno w puszce jak i w lampie najnowszy firmware) idealnie dobiera siłę błysku, nawet podczas odbijania światła od nietypowych powierzchni. Zdecydowanie polecam
nadzieja umiera przedostatnia, dłużej żyje tylko czarny humor...
To oczywiste. Ale czasem zastanawiam się jak to jest: też mam K-5, też najnowsze firmware w lampie i w body i błyska w cały świat.Gwiazdor napisał/a:Pamiętaj(cie), że w P-TTL rządzi aparat, a nie lampa!K-5 napisał/a:Niestety P-TTL to loteria. Ja właśnie przesiadłem się na lampę z własną automatyką i powiem jedno: to jest to!
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
Pomysł niezły ale odkąd kupiłem lampę z własną automatyką przestałem się przejmować P-TTL-em.Enzo napisał/a:K-5, myślę, że dobrym pomysłem byłoby spotkanie z kimś kto ma K-5 i sprawdzenie jak się sprawuje twoja lampa podpięta do innego korpusu.
Sam już nie wiem co jest grane. Dziś popstrykałem w P-TTL-u i co ciekawe w warunkach domowych uzyskiwałem dość powtarzalne rezultaty. Tak czy inaczej odpuszczam temat bo zauważyłem, że zamiast robić zdjęcia bawię się w testowanie sprzętu. Jeśli z moim K-5 jest coś nie tak, to jest po sprawie bo aparat nie jest już na gwarancji a nasz genialny serwis Apollo na pewno sobie z tym nie poradzi.Enzo napisał/a:K-5, rozumiem, jednak patrząc na twoje negatywne komentarze pod adresem P-TTLa sprawdziłbym dla świętego spokoju czy nie masz uszkodzonego aparatu.
K-5 napisał/a:nasz genialny serwis Apollo na pewno sobie z tym nie poradzi
Wiesz, mi wystarczy, że widziałem w jakim stanie wrócił z tego serwisu K-20 kolegi. Wysłał aparat do czyszczenia. Aparat wrócił z tak zanieczyszczoną matrycą jakby leżał z godzinę bez obiektywu i z otwartą migawką na otwartym powietrzu. Usługa płatna. Wyczyściłem mu za friko. No comment... Zresztą mój kolega nie jest chyba jedynym niezadowolonym z usług tego serwisu: http://pentax.org.pl/view...ighlight=apolloEnzo napisał/a:K-5 napisał/a:nasz genialny serwis Apollo na pewno sobie z tym nie poradzi
Zanim napiszesz podobną rewelację - sprawdź. Może mnie pamięć zawodzi ale poza czasem naprawy nie słychać było narzekań na serwis.
zatrzymać czas... K5II i kilka słoików po ogórkach :)