plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Uruchamiasz lampę z wciśniętym przyciskiem MODE.

K-5  Dołączył: 28 Sty 2014
jannad napisał/a:
Możecie mnie oświecić? Mam tą lampę od niedawna, generalnie jestem zadowolony, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Ustawiam dajmy na to iso 100 (K5) w korpusie, jakiś przedmiot na stole w pokoju, palnik na wprost i w górę, podpina DA 21 i zmieniam przysłony 3,2; 4; 5,6; 8 naświetla w miarę ok. Podpinam DA 16-50 i tutaj robię to samo na jednej ogniskowej np. 21, z tym że do przysłony 4 przepala coś koło 1,5 eV a szczególnie gdy palnik ustawiam w sufit, powyżej gdzieś tak 5,6 to już naświetla w miarę prawidłowo z tendencją znowu do niedoświetlenia. Jak ustawiam palnik na wprost różnic takich nie ma. W lampie i puszcze najnowsze softy. Da 16-50 z wbudowaną lampą w korpusie zachowuje się poprawnie. Nie rozumiem, oba szkła o podobnej jasności.
Niestety P-TTL to loteria. Ja właśnie przesiadłem się na lampę z własną automatyką i powiem jedno: to jest to!

Karol Popik  Dołączył: 29 Sie 2008
Kupiłem lampę wymienioną w tytule i pomimo pewnych obaw związanych z P-TTL'em jestem bardzo zadowolony. Jest to moja pierwsza lampa do Pentaxa, ale wcześniej używałem Canona 580 EXII. Lampa jest bardzo dobrze wykonana, ma wszystko na czym mi zależy(obracany palnik, HSS) a do tego kosztuje naprawdę niewiele. Z moją kapiątką (zarówno w puszce jak i w lampie najnowszy firmware) idealnie dobiera siłę błysku, nawet podczas odbijania światła od nietypowych powierzchni. Zdecydowanie polecam ;-)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
K-5 napisał/a:
Niestety P-TTL to loteria. Ja właśnie przesiadłem się na lampę z własną automatyką i powiem jedno: to jest to!
Pamiętaj(cie), że w P-TTL rządzi aparat, a nie lampa!

wwiktor1  Dołączył: 30 Sie 2007
Karol Popik napisał/a:
Kupiłem lampę wymienioną w tytule i pomimo pewnych obaw związanych z P-TTL'em jestem bardzo zadowolony. Jest to moja pierwsza lampa do Pentaxa, ale wcześniej używałem Canona 580 EXII. Lampa jest bardzo dobrze wykonana, ma wszystko na czym mi zależy(obracany palnik, HSS) a do tego kosztuje naprawdę niewiele. Z moją kapiątką (zarówno w puszce jak i w lampie najnowszy firmware) idealnie dobiera siłę błysku, nawet podczas odbijania światła od nietypowych powierzchni. Zdecydowanie polecam ;-)

gratuluję zakupu Karol. mam nadzieję, że będzie się dobrze sprawować
;)

Gwiazdor napisał/a:
K-5 napisał/a:
Pamiętaj(cie), że w P-TTL rządzi aparat, a nie lampa!
To oczywiste. Ale czasem zastanawiam się jak to jest: też mam K-5, też najnowsze firmware w lampie i w body i błyska w cały świat.

Eljot  Dołączył: 04 Lip 2013
Bardzo dobra lampa, u mnie z K-5 współpracuje bez problemów.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
K-5, myślę, że dobrym pomysłem byłoby spotkanie z kimś kto ma K-5 i sprawdzenie jak się sprawuje twoja lampa podpięta do innego korpusu.

Enzo napisał/a:
K-5, myślę, że dobrym pomysłem byłoby spotkanie z kimś kto ma K-5 i sprawdzenie jak się sprawuje twoja lampa podpięta do innego korpusu.
Pomysł niezły ale odkąd kupiłem lampę z własną automatyką przestałem się przejmować P-TTL-em.

K-5, rozumiem, jednak patrząc na twoje negatywne komentarze pod adresem P-TTLa sprawdziłbym dla świętego spokoju czy nie masz uszkodzonego aparatu.

Enzo napisał/a:
K-5, rozumiem, jednak patrząc na twoje negatywne komentarze pod adresem P-TTLa sprawdziłbym dla świętego spokoju czy nie masz uszkodzonego aparatu.
Sam już nie wiem co jest grane. Dziś popstrykałem w P-TTL-u i co ciekawe w warunkach domowych uzyskiwałem dość powtarzalne rezultaty. Tak czy inaczej odpuszczam temat bo zauważyłem, że zamiast robić zdjęcia bawię się w testowanie sprzętu. Jeśli z moim K-5 jest coś nie tak, to jest po sprawie bo aparat nie jest już na gwarancji a nasz genialny serwis Apollo na pewno sobie z tym nie poradzi.

K-5 napisał/a:
nasz genialny serwis Apollo na pewno sobie z tym nie poradzi

Zanim napiszesz podobną rewelację - sprawdź. Może mnie pamięć zawodzi ale poza czasem naprawy nie słychać było narzekań na serwis.

Enzo napisał/a:
K-5 napisał/a:
nasz genialny serwis Apollo na pewno sobie z tym nie poradzi

Zanim napiszesz podobną rewelację - sprawdź. Może mnie pamięć zawodzi ale poza czasem naprawy nie słychać było narzekań na serwis.
Wiesz, mi wystarczy, że widziałem w jakim stanie wrócił z tego serwisu K-20 kolegi. Wysłał aparat do czyszczenia. Aparat wrócił z tak zanieczyszczoną matrycą jakby leżał z godzinę bez obiektywu i z otwartą migawką na otwartym powietrzu. Usługa płatna. Wyczyściłem mu za friko. No comment... Zresztą mój kolega nie jest chyba jedynym niezadowolonym z usług tego serwisu: http://pentax.org.pl/view...ighlight=apollo

Raynold1987  Dołączył: 24 Mar 2010
Często używam K-5 w trybie TAv, ustawiam F4 i 1/125 jednak, gdy lampa ma włączony tryb rear to najkrótszym czasem jest 1/90 - czy nie można czasu jeszcze skrócić? Chodzi mi głównie o tańce podczas wesel, idealne zamrożenie ruchu, przy 1/90 nie zawsze się udaje.

Maxi 7  Dołączył: 07 Mar 2007
Witam, po włączeniu lampy i jednoczesnym naciśnięciu MODE pokazuje mi się 2.0 , trzeba aktualizować ?

[ Dodano: 2014-09-07, 22:37 ]
Już po zabiegu , teraz na lcd widnieje wersja 4.0 :) Mam natomiast pytanie z innej beczki: Po założeniu lampy na sanki nie włącza mi sie zielony wspomagacz do ustawienia ostrości w body. Działa natomiast czerwony z lampy tyle że jest stanowczo za słaby w porównaniu z tym z body. Jest jakiś sposób na inne ich ustawienie?

Skocz do: