mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Jeżeli na opakowaniu jest napisane, że ładować, to należy ładować...
O ile się nie mylę, to jedynymi [?] bateriami już naładowanymi są Enloopy.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Raczej będziesz musiał naładować bo aparat nie ruszy na nich. Po za tym jedno naładowanie nie będzie miało wpływu na żywotność akumulatorów.

pawica2  Dołączył: 08 Sie 2007
Proszę jeszcze powiedzieć mi jak długo muszę ładować takie baterie aby dobrze je sformatowac?
Pozdrawiam

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Do czasu aż na ładowarce zgaśnie czerwona lampka.

pawcio  Dołączył: 11 Maj 2007
pawica2 napisał/a:
Proszę jeszcze powiedzieć mi jak długo muszę ładować takie baterie aby dobrze je sformatowac?
Pozdrawiam

formatuje się twarde dyski
baterie należy uformować!

pozdrawiam

Rezor  Dołączył: 31 Lip 2007
a czy ładowarka pentaxa wyłącza sie po naładowaniu czy całym czas ładuje i jak zostawię akumulator na całą noc to się przeładuje? I jeszcze czy można doładować baterie jak jeszcze nie jest całkowicie rozładowana?
Jakiej firmy zamienniki polecacie?

Pozdrawiam

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Rezor napisał/a:

Jesli pytasz o zamiennik ładowarki,to BC 700-mikroprocesorowo kontroluje proces ładowania-rozładowania,ma funkcje odswiezania,pokazuje wszystko co robi na wyswietlaczach,w tym stopien naładowania akumulatorów.

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
zaraz przyjdzie kolorowy i zamknie :lol:

poczytaj TU

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dzieki Polar :evilsmile: dobrze że byłeś czujny - ale tylko scaliłem wątki ze sobą.

Do wszystkich biegłych w piśmie
Proszę najpierw wyszukać informacje wśród tych, które juz są na Forum, dopiero gdy nie ma takiej, o którą chodzi (to jest nieprawdopodobne ;-) ) zakładać nowy wątek.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Rezor napisał/a:
a czy ładowarka pentaxa wyłącza sie po naładowaniu
Tak
Rezor napisał/a:
jeszcze czy można doładować baterie jak jeszcze nie jest całkowicie rozładowana?
można, ale raczej po 3 krotnym kompletnym rozładowaniu i naładowaniu. Potem mozna doładowywać.
Rezor napisał/a:
Jak zawsze firmy Hahnel NP-400
MarWoj napisał/a:
Jesli pytasz o zamiennik ładowarki,to BC 700-mikroprocesorowo kontroluje proces ładowania-rozładowania,ma funkcje odswiezania,pokazuje wszystko co robi na wyswietlaczach,w tym stopien naładowania akumulatorów.
Bardzo fajna ładowarka, ale do akumulatorków AA/AAA. W K10D jest akku dedykowany :mrgreen: .

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
Kaisel napisał/a:
mają pojemność >3000mAh a 1 około 2800, ale niestety coś nie współpracują dobrze z moją kasetką :-( Po pełnym naładowaniu zrobię ~100zdjęć i wywala mi że baterie są puste,
tak też zauważyłem, jak wszystkie aku nie idą równo podczas cykli to KaSetka bardzo szybko potrafi zastrajkować. Poza tym jak w komplecie jedna sztuka daje oznaki słabości to zazwyczaj postępującej demencji kompletu nie da się zatrzymać, chyba że to są nowiutkie akumulatorki.

a oto moje doświadczenia:
> philips NiCd 600mAh - wylały ..................ale po ponad 15 latach użytkowania :shock: (tylko 2 sztuki)
> panasonic NiCd 800mAh - raczej niezłe generalnie dużo ich nie używam (tylko 2 sztuki)
> forever NiMH 2200mAh - jakaś pomyłka
> hama NiMH 2500mAh - po kupieniu jeden z nich się nigdy nie obudził, zareklamowałem teraz jest wszystko ok.
> GP NiMH 2300 i II kompl. 2600 - w zasadzie dobre ale wymiar poza normą - wchodzą na wcisk do C s2 is
> Energizery NiMH 2300 i 2500 na początku wydawały się ok ale szybko padają, właśnie wywaliłem 1 komplet i drugi też niedługo podzieli ten los
> Hahnel NiMH 2350mAh - kurczaki jeden zawodnik z zespołu gdzieś zaginął a zapowiadały się tak dobrze, może go jeszcze znajdę

Kaisel  Dołączył: 15 Sty 2007
hamster napisał/a:
chyba że to są nowiutkie akumulatorki.

Aku były nowiutkie :-?

Teraz zakupiłem 2 komplety eneloop. Jeden komplet już rozładowany i chyba jest OK drugi w trakcie testów :-P

equus  Dołączył: 20 Wrz 2007

...Po pełnym naładowaniu zrobię ~100zdjęć i wywala mi że baterie są puste, po wyłączeniu i włączeniu aparatu znowu mogę zrobić kilkadzięsiąt zdjęć i znowu komunikat o rozładowaniu i tak w kółko :-/ aż w końcu padną i aparat się nie włączy; a ładowarka jest jeszcze w stanie rozładować z nich okolo 1000mAh. ....

Badałem sytuację i sprawa jest dość prosta: charakterystyka rozładowania. :-( Niestety rozładowywanie w ładowarce prowadzone jest do niższego napięcia ogniw niż w aparacie. Po wyłączeniu akumulatory "łapią oddech" i podwyższają napięcie na chwilę. Ta charakterystyka jest różna dla każdego producenta, typu ogniw itd. pamiętajmy też o tym że tak naprawdę kupiony dziś akumulator firmy x, za pół roku może być produkowany przez kogoś innego! Np. była kiedyś fabryka Matsushity (Panasonic) w Belgii produkowała NiCd Sony, Panasoniki, Maxelle, Philipsy itd.. :shock: (Tak jak zresztą dzisiaj fabryka tej firmy w Gnieźnie produkuje baterie alkaliczne - zmieniają się tylko koszulki!). Dzisiaj trwa walka producentów i zmiana np. receptury elektrolitu powodująca obniżenie ceny produkcji o jednego centa na kilogramie (ile ogniw z tego da się zrobić!) jest wprowadzana jak się tylko da. Efekty opisujecie.

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
equus napisał/a:

Badałem sytuację ...
Rozumiem, że "badając sytuację" przeprowadziłeś również testy na nowych akumulatorkach? Jak znam życie to pewnie o tym zapomniałeś.

Problemy takie jak Twój były już opisywane i podsumowanie jest jedno: wadliwy/e akumulatorek/ki.

equus  Dołączył: 20 Wrz 2007
PiotruśP napisał/a:
wadliwy/e akumulatorek/ki

No niekoniecznie wadliwy, z racji profesji mogę powiedzieć że w dzisiejszej elektronice, gdy używa się zasilaczy z przetwarzaniem (ogólnie mówiąc), pewne małe niedociągnięcia w konstrukcji powoduje że z takiego ogniwa nie daje sie ciągnąć prądu (za duża impedancja ogniwa). Prosty "myk" kondensatorek elektrolityczny (o małej impedancji dla wysokich częstotliwości) w przetwornicy i cudowna przemiana. Łatwo to zauważyć gdy te same ogniwa używane w jakimkolwiek elektronicznym (w miarę nowym) sprzęcie włożymy do latarki, oczywiście ze zwykłą żarówką. Po przeliczeniu czasu użytkowania, :shock: !
Inną sprawą jest coś tutaj opisanego: narzekanie że "słaby wskaźnik baterii", prawda jest taka że napięcie na NiMH spada bardzo powoli w 95% (tak na oko) czasu użytkowania, by w tych 5% nagle paść. Jak ktoś ma doświadczenia z litowo- jonowymi ogniwami może napawać się pięknymi wskazaniami wypróżniających się baterii. A te wskazania to odczytane z chipu (nie lubię tego słowa jestem starej daty i bardziej lubię scalak ale kto by mnie zrozumiał :-> ) w którym pojemność jest i czas ładowania, rozładowania w całym okresie użytkowania :-/ (co by takie coś nie wybuchło!) W ramach dowcipu powiem że dlatego wybrałem K100D bo nie lubię jak byle krzem jest mądrzejszy ode mnie i wolę "paluszki' przekładać niż takim "litem" sie paprać (strasznie paskudny ten metal, w zamierzchłych czasach (kiedy ogniwa litowe były całkowitą nowością i tylko do latarek w spluwach i hardkorowych telefonów - nie GSM) lubiłem wrzucać do ogniska- ale efekty!) Nie noście swoich akumulatorów zapasowych po kieszeniach: zwłaszcza podczas kąpieli!

[ Dodano: 2007-10-04, 21:40 ]
Ale się rozpisałem, a wszystko po to że jeden akumulatorek do latarki a inny do K100D.
Uff... :-B

[ Dodano: 2007-10-04, 21:41 ]
No zapomniałbym o trzecim do d...

[ Dodano: 2007-10-04, 21:45 ]
No i upierdliwości swojej dodam że najlepsze jakie mam to nonejmy z napisem 2600mAh i co najdziwniejsze mają tak mniej więcej naprawdę (mam profi miernik do akumulatorów w pracy).

Skocz do: