Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"
GX8, GM1, P7-14, P12-32, P35-100, P100-300, K50/1.1
Benek napisał/a:Ergonomia k-5 rzeczywiście jest lepsza. Większy korpus, większy uchwyt. Dlatego ja praktycznie nie ściągam z E-M5 połówki HLD-6.
Benek napisał/a:Menu i ustawienia to moim zdaniem kwestia gustu i przyzwyczajenia. Ja po tygodniu całkowicie zaakceptowałem menu Olka i jestem z niego zadowolony.
Benek napisał/a:Jakość zdjęć - no cóż. Pisząc kiedyś recenzję OM-5 na podstawie sampli pokazywałem, że spokojnie użyteczne jest ISO 1600, a ISO 3200 w zależności od powiększenia i fotografowanego motywu też da się przełknąć. Mnie to wystarcza z naddatkiem.
Benek napisał/a:P.S. Swoją drogą zastanawiam się, kiedy ostatecznie opchniesz k-5.
matzll napisał/a:Jak rozumiem jest to ta górna część gripu, bez baterii? Powiedz mi proszę jak wtedy obsługuje się przyciski na górnym panelu? W 1 generacji to tam jest fn2 i czerwona kropka. W drugiej generacji doszły tam jeszcze dwa, po drugiej stronie pokręteł. Boję się, że przy gripie dostęp do nich będzie mocno utrudniony.
PentaGrupa na FB | Zapraszam również na moją stronę poświęconą fotografii nieruchomości - bshots.pl
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
x4rd napisał/a:Benek obudowa wygląda na mocno plastikową, czy Olek ma uszczelnienia?
Benek napisał/a:W trybie AF-C masz opcję AF-C+TR (tracking). Wtedy aparat śledzi dowolnie wybrany element kadru. Nie jest to niezawodne.
Zorka 4->Mz-5n->MX->MZ-S->K7->FF+L&L->kolejny FF+ART+L->ból pleców->Fudżik X-T1+KIT ;) plus lampy i piloty 622TX - pozostałość po systemie C
berd napisał/a:Brakuje mi jakiegoś szota pod światło jak w przypadku opisu A7.
berd napisał/a:A plan taki obojętnie od wybranej puszki dwa szkła 15/17 oraz 42.4/45 i jestem w fotograficznym siódmym niebie.
berd napisał/a:Lubię błyskać to powiedzcie mi jak sensowne triggery do takiego OMD lub Lumixów. Używam YN622 to wszystko robię z poziomu LCD na pilocie, będę to miał w u43? Czy jestem zdany na fullmanual czyli częste biegi do lampy?
berd napisał/a:Pewnie myślicie z FF na u43?, ta magia, ta plastyka
berd napisał/a:ale dylemat czy MkII czy np. GX7
Zorka 4->Mz-5n->MX->MZ-S->K7->FF+L&L->kolejny FF+ART+L->ból pleców->Fudżik X-T1+KIT ;) plus lampy i piloty 622TX - pozostałość po systemie C
berd napisał/a:Mdłe całe zdjęcia to nie u mnie
berd napisał/a:Tej głębi może mi będzie brakowało, nie wszystko da się "podrobić" długim jasnym szkłem na u43
berd napisał/a:GX7 ma video takie sobie, słabą stabilizację no ale cena....
Benek napisał/a:Chyba pozwolę sobie w zamian za to na 75/1.8 i 12/2, bo ze stałek tylko tego mi do szczęścia trzeba.
Pentax
Tak właśnie wciska się klientom (skutecznie) działania księgowych. Elektronika lepsza od optyki. Najpierw zamiast pryzmatów wciskano lustra, teraz zamiast luster wyświetlacz. Zawodowi użytkownicy kamer mają o tym wynalazku dobrze wyrobione zdanie - ciągłe patrzenie w ekranik jednym okiem znakomicie działa na wzrok...espresso napisał/a:matzll napisał/a:EVF - już to pisałem przy okazji A7, dla mnie to genialny wynalazek. Zupełnie nie rozumiem ludzi, którzy skreślają bezlusterkowce ze względu na EVF właśnie. Ten w Olympusie to ponoć topowa konstrukcja (choć Fuji ma podobno jeszcze lepszą) i w pełni zasługuje na taką opinię. Nie odczułem żadnego dyskomfortu, w żadnym świelte, w żadnych warunkach, względem optycznego wizjera. Tyle się mówi o lagu w słabym oświetleniu, ale to jest czepanie się na siłę. A w dodatku dostajemy całe mnóstwo możliwości wyświetlania na nim potrzebnych (lub niepotrzebnych ) informacji.
Podsumowując: ja wybieram EVF jednak.
Oczywiście
+ korzystniejsze/wygodniejsze kadrowanie
| Pentax Z-1p | MX | FA*24/2.0 | FA 77/1.8 Ltd |
| Pentax 645n | FishEye 30/3.5 | FA645 45-85/4.5 | FA645 80-160/4.5 | FA645 200/4 | Voigtländer 6x9 |
| Pentax 67 | 6x7SMC 55/3.5 | 67SMC 105/2.4 |
| Contax G1 | Contax G2 | Biogon T* 28/2.8 | Planar T* 45/2.0 |
| Provia 100F | Provia 400F | HP5+ | TriX | Delta 100 | Waidodayo!
irek83 napisał/a:matzll, obczaiłeś już działanie AF-C ?
tref napisał/a:Tak właśnie wciska się klientom (skutecznie) działania księgowych.