Krzysiek P. napisał/a:Jeżeli Ci przepala lampa po zmianie czasu z 180 na 250 to jest coś uszkodzone.
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
Chcesz robić dynamiczne zdjęcia doświetlając lampą w trybie HSS? To tak nie zadziała. Wygląda na to że nie masz pojęcia jak działa HSS i zapewne nie wiesz że zdjęcia najprawdopodobniej wyjdą zdeformowane.Mertz napisał/a:jutro o 10 mam cyknąć kilka fotek w mocno dynamicznych scenach i chciałem wspomóc się lampką, coś ciekawszego wydusić. A potem mogę sobie sprawdzać.
HSS nie służy do zdjęć sportowych tylko do doświetlania cieni np w pełnym słońcu gdy nie chcemy przymknąć przysłony w celu uzyskania małej GO. Sportowe i dynamiczne zdjęcia z lampą trzeba załatwić inaczej tak jak napisałem wyżej.Mertz napisał/a:Dlaczego po ciemku? Czasy powyżej synchro mają służyć czemuś konkretnemu - w moim przypadku to ujęcia sportowe.
Widać że też nie wiesz jak działa HSS i dlaczego przełączenie z 1/180s na 1/250s zmienia tryb naświetlania lampą. Zapewne też nie wiesz jak działa migawka szczelinowa i skąd ten graniczny czas w tym przypadku 1/180s. Ten czas graniczny dodatkowo jest zależny od konkretnego modelu lustrzanki i waha się w pewnych dość wąskich granicach (w okolicach 1/180 - 1/400 s) a także zależy od tego czy mamy włączoną stabilizację.Krzysiek P. napisał/a:Jeżeli Ci przepala lampa po zmianie czasu z 180 na 250 to jest coś uszkodzone.
ZbyszekB napisał/a:
Widać że też nie wiesz jak działa HSS i dlaczego przełączenie z 1/180s na 1/250s zmienia tryb naświetlania lampą. Zapewne też nie wiesz jak działa migawka szczelinowa i skąd ten graniczny czas w tym przypadku 1/180s. Ten czas graniczny dodatkowo jest zależny od konkretnego modelu lustrzanki i waha się w pewnych dość wąskich granicach (w okolicach 1/180 - 1/400 s) a także zależy od tego czy mamy włączoną stabilizację.Krzysiek P. napisał/a:Jeżeli Ci przepala lampa po zmianie czasu z 180 na 250 to jest coś uszkodzone.
Krzysiek P. napisał/a:Jeżeli wali pełną mocą, to coś jest spieprzone, normalnie nie powinno być widać przejścia z e 180 na 250.
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
ZbyszekB napisał/a:Chcesz robić dynamiczne zdjęcia doświetlając lampą w trybie HSS? To tak nie zadziała. Wygląda na to że nie masz pojęcia jak działa HSS i zapewne nie wiesz że zdjęcia najprawdopodobniej wyjdą zdeformowane.
ZbyszekB napisał/a:W przypadku zdjęć dynamicznych gdy chcesz zamrozić ruch musisz ustawić najkrótszy możliwy czas (czyli tutaj 1/180s) najniższe sensowne ISO (takie aby zdjęcia jeszcze wychodziły doświetlone) do tego trzeba przymknąć przysłonę aby ograniczyć światło zastane a samo zamrożenie ruchu załatwi czas trwania błysku (często krótczy nawet niż 1/10000s).
bakulik napisał/a:Prześwietlenie wiąże się z tym, że np. dla 1/100 i f/4 aparat w danych warunkach ustawia ISO 1600 bez lampy i 400 z lampą, a po włączeniu HSS przy np. 1/500 i f/4 w obydwóch przypadkach ustawia ISO najwyższe dostępne (bez lampy niedoświetlając), co sprawia, że liczba przewodnia lampy znacznie wzrasta, a co za tym idzie – jej minimalna dostępna odległość błysku (np. do 8 m), dlatego przy bliższych planach występuje prześwietlenie.
bakulik napisał/a:Gdy światła zastanego jest dosyć, aby przy danej parze czas/przysłona naświetlić prawidłowo, wszystko działa dobrze.
Waidodayo!
hungry.ant
„Gdybym potrafił opowiedzieć historie słowami, nie musiałbym dźwigać aparatu…” Lewis W.Hine
K-3: S 18-35 f1,8 A; S 17-50 f2,8; S 50-150 f2,8; DA 50 f1,8; DA 35 f2,4; P 18-135 WR,...
www.michfoto.pl
Nie chodzi o doktoryzację ale żeby wiedzieć jak coś zrobić, dobrze jest wiedzieć jak działają narzędzia które do tego używamy.Mertz napisał/a:...nie rozumiem - inni robią, a u nas ma być inaczej? Nie chce mi się z tego doktoryzować,
U mnie działa! Nadal polecam swoją pomoc. Wezmę swój sprzęt i zademonstruję Ci jak to działa oraz zdiagnozujemy dlaczego nie działa u Ciebie.Mertz napisał/a:CZY W OGÓLE U KOGOŚ HSS DZIAŁA?
ZbyszekB napisał/a:U mnie działa! Nadal polecam swoją pomoc. Wezmę swój sprzęt i zademonstruję Ci jak to działa oraz zdiagnozujemy dlaczego nie działa u Ciebie.
Krzysiek P. napisał/a:Nie wiem po co zaciemniacie tym działaniem hss. To nie ma nic do rzeczy. Problem jest z automatyką aparatu w trybach TV i AV + lampa. Sprawdziłem u siebie na k-x i dl2.
Waidodayo!
hungry.ant
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron