No i do głowy przyszła mi fotocela. Zasadę działania znam. Jest kilka na allegro; jedne tańsze inne droższe (np Tumax).  Będą działać z takimi starociami? Wszystko wydaję się być proste - kupić fotocele, podpiąć do nich lampki, jakoś to poustawiać, dodać jakieś dyfuzorki itd i błysnąć im wbudowaną lampą.
  No i do głowy przyszła mi fotocela. Zasadę działania znam. Jest kilka na allegro; jedne tańsze inne droższe (np Tumax).  Będą działać z takimi starociami? Wszystko wydaję się być proste - kupić fotocele, podpiąć do nich lampki, jakoś to poustawiać, dodać jakieś dyfuzorki itd i błysnąć im wbudowaną lampą. 
K10D | MZ-5n | MZ-M
| Samsung GX-1S | Nikon D300 | mała szklarnia | statyw GoldPhoto YH-324 | Kata 3N1-30
K10D | MZ-5n | MZ-M
Leszek: Canon 10D lampy szkiełka i kompakty oraz szafka z historią cywilizacji
                Dołączył: 12 Kwi 2007Jakbyś rzucił jakimiś przykładami (ceny i modele) fotocel gorszych i lepszych, byłbym wdzięczny (a może nie tylko ja..?Fotonastroje napisał/a:z fotocelami liczącymi przedbłyski sa dwa problemy. Po pierwsze czasami są zawodne modele (te mniej zawodne są ciut droższe)
 ).
  ). 
nieustannie pozdrawiający, nieustannie pytający
szadok
wiele rzeczy wiem, wiele rzeczy znam... a szystkie one nic nieznaczące, nieważne bądź głupie...

Tak właśnie działa P-TTL, poszukaj w Google.mkdexter napisał/a:może wbudowana lampa zaczyna błyskać minimalnie przed otwarciem migawki i wtedy wyzwala tą na fotoceli
Parowóz, widziałem parowóz!!!
                Dołączył: 19 Lis 2006 Szkoda, że nie da się na żadnym trybie wyzwalać lampy w K100 tak aby waliła światłem, wyzwalała lampę na fotoceli i aby aparat nie myślał za dużo (ten przedbłysk pomiarowy). Dzięki raz jeszcze. Tak to jest - myślałem, że szybko i tanio dopomogę ;)
  Szkoda, że nie da się na żadnym trybie wyzwalać lampy w K100 tak aby waliła światłem, wyzwalała lampę na fotoceli i aby aparat nie myślał za dużo (ten przedbłysk pomiarowy). Dzięki raz jeszcze. Tak to jest - myślałem, że szybko i tanio dopomogę ;)Leszek: Canon 10D lampy szkiełka i kompakty oraz szafka z historią cywilizacji

), ale raz dobrze ustawiona jeszcze mnie nie zawiodła
  ), ale raz dobrze ustawiona jeszcze mnie nie zawiodła   

Jak na strychu: jakieś puszki, parę słoików i trochę innego badziewia. 
A w kącie album z jakimiś fotkami
 Teraz raczej ide w kierunku lamp studyjnych ale proste uklady. Bo faktycznie koszt duzego studia jest znaczacy.
  Teraz raczej ide w kierunku lamp studyjnych ale proste uklady. Bo faktycznie koszt duzego studia jest znaczacy.
#cyfrowo: system PK
# tu jest wiedza jakiej potrzebujesz #

Dwa palniki Łucza, Unomat i wbudowana.
   Dwa palniki Łucza, Unomat i wbudowana. 
Jak na strychu: jakieś puszki, parę słoików i trochę innego badziewia. 
A w kącie album z jakimiś fotkami
                Dołączył: 30 Gru 2006Leszek: Canon 10D lampy szkiełka i kompakty oraz szafka z historią cywilizacji
                Dołączył: 13 Lip 2007Leszek: Canon 10D lampy szkiełka i kompakty oraz szafka z historią cywilizacji