Nikon, Pentax, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, FKD i to nie wszystko ...
AF z DSLR dziala na identycznej zasadzie, co PDAF na matrycy w MILC. Jest tak samo szybki. Ten z MILC moze byc dokladniejszy, bo:Jacek_Z napisał/a:AF lustrzankowy ma sie nijak do tego z matrycy. No chyba, że lustrzankowy w trybie LV. Ale w Nikonie różnica między LV w lustrzance a AF w Z jest gigantyczna.
I dlatego jeszcze siedzi tu tyle osób, chwała za to Mnie osobiście jednak szlag trafia, że Pentax ma w dupie bycie rzeczywistą alternatywą dla kogokolwiek ponad początkującego amatora. Niechby chociaż skupili się na 645 i rynku bardziej pro, ale i tu Fuji jednym korpusem ich praktycznie przegania.plwk napisał/a:i nie ma to żadnego znaczenia.
bbartlomiej napisał/a:AF z DSLR dziala na identycznej zasadzie, co PDAF na matrycy w MILC. Jest tak samo szybki. Ten z MILC moze byc dokladniejszy, bo:Jacek_Z napisał/a:AF lustrzankowy ma sie nijak do tego z matrycy. No chyba, że lustrzankowy w trybie LV. Ale w Nikonie różnica między LV w lustrzance a AF w Z jest gigantyczna.
a) odchodzi lustro polprzepuszczalne kierujace swiatlo do czujnikow AF i zwiazane z tym niedokladnosci
b) chyba wszystkie MILC z PDAF na matrycy w ostatecznym potwierdzeniu uzywaja AF kontrastowego, zeby ostrosc poprawic na 100%.
Jacek_Z napisał/a:
No i co PDAF, OK, tylko jeśli ono w lustrzance jest, bo w Nikonie w lustrzankach nie ma PDAF.
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
PDAF, ale nie na matrycy tylko w osobnych czujnikach. Jak w większości DSLR. Chyba tylko Canon w DSLR dodaje piksele detekcji fazy na matrycy w swoim Dual Pixel AF.tomek_j napisał/a:To jaki jest AF w lustrzankach Nikona? Zawsze myślałem, że jak w innych lusterkowcach głównie fazowy.
Hybrid AF, czyli PDAF z matrycy plus CDAF działa w K-70/KP tylko w trybie video (AF-C) i tylko z obiektywami wyposażonymi w silniki PLM lub DC. Do tego działa to tak, ze konkurencja może spać spokojniebbartlomiej napisał/a:Ryszard, wow, jestem w szoku prawdę mówiąc
Jeżeli tą konkurencją mają być MILC, to to nie jest problem wyłącznie Pentaksa, tylko ogólnie DSLR - pewnie z pominięciem kilku Canonów wyposażonych w "Dual Pixel AF".cube007 napisał/a:Do tego działa to tak, ze konkurencja może spać spokojnie
Jak najbardziej, fazowy, korzystając z tego aparatu jako z lustrzanki. Jest czujnik AF pod lustrem.tomek_j napisał/a:Jacek_Z napisał/a:
No i co PDAF, OK, tylko jeśli ono w lustrzance jest, bo w Nikonie w lustrzankach nie ma PDAF.
To jaki jest AF w lustrzankach Nikona? Zawsze myślałem, że jak w innych lusterkowcach głównie fazowy.
MF , FF , APS-C
O właśnie, firmware. Skoro wyciskają do 60fps w trybie seryjnym, to zapewne sprzęt potrafi wiele. Ciekawe, ile jeszcze rezerw odnajdą po stronie programowej? Ze spokojem będę obserwował, konserwując moje małe muzeumbbartlomiej napisał/a:oczekiwałem, że zawalczą autofocusem na poziomie A9 (w najnowszym firmware)