palermo  Dołączył: 12 Lut 2007
Manualna 50 Pentaxa. Przysłony w zakresie 1,7 do 11.
Na 11 jest już lekko niedoświetlone zdjęcie.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
palermo napisał/a:
Jedynie najkrótszy czas synchronizacji wynosi tyle, co w lampie wbudowanej czyli 1/180, myślałem że będą krótsze.

Moim zdaniem nie masz czego żałować: połowa mocy błysku trafi w rolety/lamelki migawki,zamiast na flim/matryce.Tylko lampy o bardzo dużej mocy pozwolą w wiekszym stopniu wykorzystac taka możliwośc.W dawnych czasach(gdy dinozaury kicały po okolicy ;-) )na zenku przy 1/30s i czasem przysłonie f11/16 dobierałem balans przy świetle dziennym.Trudno było,ale wykonalne.Przy 1/180s możliwości sa spore(zwaszcza przy czułosci 100 ISO).
A tak na marginesie: zenek+lustro 8/500+lampa + czas 1/30 i polowanie w parku na małe ptaki.Dawało rade,chociaż był duży odsetek zdjec do kosza(powidoki od światła naturalnego i błysku).

Pszczoła  Dołączył: 07 Wrz 2007
Lampa doszła i robię pierwsze testy. Aparat się nie spalił, na stopce faktycznie 4,5V. Teraz powiedzcie mi jak sprawdzić czy TTL w lampie działa poprawnie? Na różnych przyszłonach lampa działa z różną mocą, ale...jak jedno ujęcie robię z różnymi przesłonami, to i różnie jest to naświetlone... Raz nieco ciemniej raz jaśniej. Tak ma być? :-)

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Najważniejsze że zmienia się siła błysku i jak się domyślam nie przepala zdjęć. Różnice w naświetleniu poszczególnych klatek mogą wynikać z przesunięcia kadru np.

palermo, Pszczoła miłego błyskania :-) .

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Pszczoła napisał/a:
powiedzcie mi jak sprawdzić czy TTL w lampie działa poprawnie

Jest to mozliwe chyba tylko ze światłomierzem do flesza.Ale jak porównac wskazania,skoro aparat nie mówi,kiedy przerwał błysk(znamy tylko przysłone).Acha,juz wiem: trzeba zmierzyc wartośc EV dla błysku TTL,i porównac z wskazaniem bez TTLa,w manualu,jaki powiniem byc dla danej sceny.Troche złozone,ale po przemysleniu powinno wyjśc.

Sprawdzałem zachowanie lampy przy kompensacji błysku w menu +2.0 i -2.0.
W pierwszym przypadku prześwietla zdjęcie, w drugim niedoświetla. Przy "0" jest w porządku, więc TTL chyba działa dobrze. Jedynie to mnie zastanawia niewielka różnica w jasności zdjęcia tego samego obiektu przy przysłonach 1,7 i 11. Nie zaświeca też się lampka kontroli gotowości lampy.

Pszczoła  Dołączył: 07 Wrz 2007
Ja niestety nie mam w menu kompensacji siły błysku :| Co do lampki gotowości, to dzwoniłem w tej sprawie do JAMFOTu i sprawdzili taką lampę i powiedzieli, że u nich jest tak samo, więc "pewnie tak musi być".

palermo wrzuć jakieś poglądowe zdjęcia na forum, ja wrzucę po południu to porównamy

Pokój lekko zaciemniony, odległość od przedmiotu 1,5m, ISO 200, Obiektyw SMC M 50.

Błysk bezpośrednio w obiekt

F 1.7

F 4

F8

F11

Błysk na sufit

F 1.7

F 4

F8

F11

I jeszcze jedno, przy założonej lampie, da się otworzyć lampę wbudowaną. Czy tak jest?

[ Dodano: 2007-10-20, 12:08 ]
Wszystko się wyjaśniło. Zdjęcia robiłem na programie M i były różnice.
Na programie P jest już tak jak trzeba. Identycznie na przysłonie 1,7 jak 22.
Jedynie przy bliskiej odległości i bezpośrednim błysku jest przepalone.

[ Dodano: 2007-10-20, 13:38 ]
Jednak, nie jest dobrze. Na programie P nie przymyka przysłony do wartości zadanej i zawsze robi na pełnej dziurze. :(

Skocz do: