plwk napisał/a:Czytałem i próbowałem otwierać pliki z folderu bez polskich znaków. Z poziomu aplikacji nie otwiera ani RAWów, ani jotpegów, otwiera wywołany z Lightrooma.
K-50 / K-70
Stare stałki,kilka zomów,fiszka,lampa.
Moja galeria na 500px :
http://500px.com/oxygenum
K10D, OLY E-PL3
K-1, SMC FA*24/2, SMC FA*300/4.5, T 28-75/2.8: 645N+FA 45-85/4.5+ A 35/3.5, seria tradycyjnych korpusów bagnetu "K" i nawet jakieś Nikony oraz osprzęt do wszystkiego i niczego.
slwk2020 napisał/a:ja dopiero zaczynam swoje doświadczenia z obróbką foto i jak na razie nie mam opanowanego żadnego programu, dlatego czynię próby, żeby wybrać coś dla siebie odpowiedniego i na początek w miarę prostego i zrozumiałego w obsłudze oraz języku
slwk2020 napisał/a:były w internecie informacje o polskiej wersji
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
White napisał/a:slwk2020 napisał/a:ja dopiero zaczynam swoje doświadczenia z obróbką foto i jak na razie nie mam opanowanego żadnego programu, dlatego czynię próby, żeby wybrać coś dla siebie odpowiedniego i na początek w miarę prostego i zrozumiałego w obsłudze oraz języku
Luminar nie jest na początek. To program dla grafików do szybkiego tworzenia kontentu na zadany temat. Nie ma nic wspólnego z prawidłową obróbką fotografii. Na początek to lepiej mz. klasyczny soft do obróbki typu Photoshop, Affinity Photo, LR, Capture One lub jakiś odpowiednik oferujący narzędzia i procedury standardowe dla cyfrowej ciemni.
slwk2020 napisał/a:Wszystko się zgadza, tylko jako amator nie zainwestuję np. w bardzo drogi abonament PS czy LR, bo jest to bez sensu jeśli program na siebie i właściciela nie zarabia
Pozdrawiam
Artur
---------------------------------
Większość technicznych pojęć jest mi obca, ale nie przeszkadza w pstrykaniu ;)
K-1, SMC FA*24/2, SMC FA*300/4.5, T 28-75/2.8: 645N+FA 45-85/4.5+ A 35/3.5, seria tradycyjnych korpusów bagnetu "K" i nawet jakieś Nikony oraz osprzęt do wszystkiego i niczego.
K-751, dodatki i dyletanckie pstryki
mr.ra66it napisał/a:Może Photoshop Elements mógłby być niezbyt kosztowną i sensowną opcją?
CytatKiedyś podobno była dostępna darmowa wersja LR6
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
K10D, OLY E-PL3