germario  Dołączył: 08 Cze 2011
SlawekD, super, zazdraszczam ale ja muszę dotrzeć do plików dla K3II, te nie obsługują.
 
mihu7  Dołączył: 25 Lis 2013
Właśnie podłączyłem aparat do lapka, odpaliłem tryb debug, zgrałem BACKUP.LNS, zaedytowałem i przy próbie wgrania z karty SD do obiektywu niby wszystko jest okej - mam komunikat Write... , który znika po paru chwilach. Po wyjściu z trybu debugowania obiektyw nie kręci... Co dziwne, po zgraniu pliku z obiektywu do karty SD i otwarciu jej w Notepad++ wszytko co poprawiłem z "C0" na "80" jest znowu "C0"... o co kaman?
----
Edit:
Dobra, nie chce mi się wnikać - poprawiam ręcznie - w aparacie...
----
Edit:
Zmieniłem ręcznie, w debug menu - obiektyw kręci... uffff.
Aha, pacjent to DA*16-50 na K-5-II
----
Edit:
Chyba wiem - po skopiowaniu pliku z obiektywu na kartę miał on nazwę BACKUP.LNS
Na tym pliku poprawiałem dane, ale chyba nie był on przyjmowany przez obiektyw. Powinienem zmienić nazwę na LENSEEP.LNS ?
Chyba.
Pozdrawiam.
 
Kot72  Dołączył: 15 Paź 2014
Czy ktoś dezaktywował SDM w Da 300/4 ? Mam już zgrany plik EPROM . Pytanie , które kolumny i znaki wymagają modyfikacji ? Przekopałem tasiemiec na pentaxforums ale tam wszystko dotyczy Da16-50 lub Da 50-135 .


O.K. już doszedłem . Obiektyw przestrojony . Pytanie nieaktualne .
 
RPM  Dołączył: 28 Lip 2010
To może opowiedz dla potomnych.
 
Kot72  Dołączył: 15 Paź 2014
Wszystko tak jak w opisie na pentaxforums . Podmiana ,, C0" na ,, 80 " . Dokładnie osiem sztuk do podmiany . Tylko kolumna 003 .
 
marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Odświeżam temat.
Szukam kogoś, kto już zdeaktywował SDM u siebie i zrobiłby to jeszcze raz :) Najlepiej z okolic Legnicy.
Próbowałem, ale nic z tego nie wyszło - PK_Tether widzi mój aparat (k-3 soft 1.3) i z nim współpracuje, ale nie może włączyć debug mode.
 

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W którym obiektywie bo nie w każdym się to udało.
 
marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
16-50/2.8
Edit
Udało mi się wejść w debug mode, ale nie ma opcji związanej z softem obiektywu.
są tylko takie opcje:
CAPTURE/SYSTEM TEST
AF TEST
STRINGS DISP TEST
Icon Test
Switch Test
DEBU MODE DISABLE
 
Kot72  Dołączył: 15 Paź 2014
Bo jeszcze trzeba mieć kartę SD z plikiem tekstowym który dopiero otwiera całe menu serwisowe . Dwie strony wcześniej masz wszystko opisane .
 
marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Kot72, problem w tym, że mam ten plik na karcie. Menu serwisowe ma tylko opcje podane post wyżej.
 

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dla różnych aparatów ten plik ma różne nazwy.
 
Kot72  Dołączył: 15 Paź 2014
Musi coś z plikiem tekstowym być nie tak . Albo źle wgrany na kartę . Dopiero ten plik otwiera ukryte menu serwisowe . Najlepiej usuń wszystko z karty i wgraj za pomocą ,, wyślij do "
 
marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
W końcu udało mi się wejść w development menu za pomocą dwóch plików wgranych na kartę w slocie 1 i... znowu kicha. Próba zgrania softu z obiektywu na kartę nic nie daje, próba ręcznej zmiany danych też. Zrobiłem też update firmaware - też to nic nie dało.
Jeśli ktoś ma pliki do obiektywu 16-50/2.8 - zarówno ze zmianami jak i bez zmian i mógłby je podesłać, byłbym bardzo wdzięczny. Ostatnią próbą będzie próba wgrania do obiektywu danych z karty.
 
mirekin  Dołączył: 03 Gru 2008
W czasie, kiedy robiłem zmianę softu w DA*16-50 2,8 musiałem pożyczyć K10D, bo w mojej K-5 nie dało rady tematu ogarnąć. Może jest w tym problem?
 
marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
mirekin, a masz może gdzieś zarchiwizowane te pliki z obiektywu?
 

bakulik  Dołączył: 20 Kwi 2013
Robiłem dezaktywację na K-5II i poszło bez problemu. Mam zapisane oba pliki z obiektywu, mogę udostępnić, ale dopiero za tydzień, bo teraz jestem na wakacjach.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach