K-1, SMC FA*24/2, SMC FA*300/4.5, T 28-75/2.8: 645N+FA 45-85/4.5+ A 35/3.5, seria tradycyjnych korpusów bagnetu "K" i nawet jakieś Nikony oraz osprzęt do wszystkiego i niczego.
powalos napisał/a:Poza tym dokładnie, który to 40mm DA ?
raver napisał/a:SMC Pentax DA 40mm f/2.8
CzareK
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
K-1, SMC FA*24/2, SMC FA*300/4.5, T 28-75/2.8: 645N+FA 45-85/4.5+ A 35/3.5, seria tradycyjnych korpusów bagnetu "K" i nawet jakieś Nikony oraz osprzęt do wszystkiego i niczego.
Ale wtedy Super A by prześwietlał, a raver, pisze, że niedoświetla.powalos napisał/a:Przecież ten obiektyw nie ma pierścienia przysłon to z Super A tylko na pełnym otworze
Tak jakoś założyłem w pierwszym porywie, że chodziło o tryb preselekcji przysłony, a wątpiłem też, aby Super A obsługiwał ustawianie przysłony z korpusu. [/b]raver, Różnica jednej działki wydaje mi się normalna. Kompatybilność wsteczna starszych obiektywów z lustrzankami cyfrowymi jest mocno iluzoryczna. Sam walczyłem kiedyś z prześwietlaniem większości korpusów cyfrowych od K10 począwszy z obiektywami manualnymi. Im większą wartość przysłony się ustawi, tym większe prześwietlenie. W końcu dałem sobie spokój i uznałem, że tak to już jest. Zrobiłem sobie ściągawkę dla korekcji ekspozycji i na tym koniec. Dodam jeszcze, że prześwietlenie o 1 ev obserwowałem też z niektórymi obiektywami z pozycją A. Nie zdziwił bym się gdyby podobne zjawisko występowało w sytuacji odwrotnej, tzn. stary korpus nowoczesny obiektyw.powalos napisał/a:teta, dlaczego miałby prześwietlać ? Przecież dobierałby czas do pełnego otworu.