adi24-78 napisał/a:Coś Zaczyna się dziać w naszym systemie po pokazaniu nowej lampy błyskowej pojawiły tez się plotki o K-1 III
https://pentaxrumors.com/2024/09/13/pentax-k1-mark-iii-camera-rumors/
no system AF ma być nowy fajnie jak by był oparty na tym AF z K-3 III
jak by matryca była 61 Mpix. to by było super. To ten Aparat by mi zastąpił od razu dwa aparaty. k-1 i k-3 III bo crop by odpowiadał właśnie liczbie megapikseli jaki jest w k-3 III i bym mogł wykorzystywac wszystkie moje obiektywy na jednym aparacie.
tylko mam nadzieje ze ekran będzie jakoś gibany
co mnie najbardziej martwi to te dwa sloty CF Express fajnie jak by to były sloty combo jeszcze na kartę SD.
No to trzeba dalej czekać na jakieś nowe przecieki
Pozdrawiam,
Paweł
Brak Pentaxa w Pentaxie
K-S2 + Super A + DA 20-40 + DA 18-135 + S10-20 3.5 + S30 1.4 Art + HD 55-300 + Ltd 21, 35, 40, 70 + A50 1.4, 1.7 + A28 2.8
Michu, chodziło mi o radykalizację dyskusji. Krótko, dwie sprawy:Michu napisał/a:A możesz napisać mi, w którym momencie brnę w radykalizm?
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
Michu, dużo rzeczy naraz, popatrz. Z pierwszym zdaniem w pełni się zgadzam. Sam robię zdjęcia aparatem, który nazwałeś "klockiem" Ja się nie obrażam, pamiętam, wsponimałeś jakieś traumy w związku z szybkością AF w bliźniaczym DL'u Czy nazwanie smartfona "protezą" uważasz za dyskredytujące lub w jakiś sposób obraźliwe? I dlaczego smartfono-sceptyk ma być osobą ubogą mentalnie, bo bazującą na jakichś "schematach myślowych"? Dla mnie smartfon jest protezą, gdyż uważam jego aparatowy interfejs za kompletnie drętwy, niepraktyczny i przeszkadzający w robieniu zdjęć. Uważam, że tę opinię mogę poprzeć faktami - nie jest skażona "schematami myślowymi" ani wywiedziona z "nieaktualnych założeń"... A ślepy test zrób, czemu nie. Może on przekonać tych, którzy ganią smartfony za tzw. jakość obrazka. Mnie to w sumie niepotrzebne, bo widzisz, uważam za wystarczającą jakość z 6MPix lub jeszcze słabszego filmu (pewnie ledwo do A3 bym nimi doskoczył). Za to lubię proces, te zabawki, przyciski, ustawianie. Sprawia mi to przyjemność, tak po prostu i jest ważną częścią mojego hobby (i gdybym to wmawiał innym i chwalił, że "to jest prawdziwa fotografia" to byłbym snob jak stąd do Lublina i z powrotem - ale nie wmawiam...).Michu napisał/a:Po prostu nie dyskredytuję żadnych urządzeń robiących zdjęcia. Dotyczy to zarówno smartfonów, jak i pudełka po zapałkach przerobionego na pinhola. I nie przeczę, lekko irytują mnie schematy myślowe bazujące na błędnych lub nieaktualnych założeniach/danych. Kilka lat temu tyczyło to mitycznej plastyki w konfrontacji FF/APS. Kusi mnie, by zrobić to samo, co wówczas - przywieźć na jakiś zlot wydruki A1 do ślepego testu.
jersey napisał/a:A w newsach o Pentaksie czytam, że SLR nie leżą w ich strategii... no to jaką mają szansę na to że kupię kolejne K-3/3?
Chyba czytałem to samo i zrozumiałem, że chwalenie się wizjerem optycznym przestało być skuteczne i wypadło ze strategii marketingowej... Niuanse. Lustrzanka = OVF. Jeśli jego nie da się obronić, to DSLR nie ma innych atutów względem MILC.plis napisał/a:jersey, moim zdaniem, napisał coś co faktycznie ma znaczenie, odnośnie cytowanego wywiadu.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
CytatMnie nie trzeba przekonywać, lubię wizjery optyczne. Chętnie bym przygarnął DSLR Pentaksa z okienkiem jak MX i zestawem oryginalnych matówek do manualnego ostrzenia. Ech, niszowość marzeń...
Jesteśmy gdzieś między błędem statystycznym a progiem wyborczymjersey napisał/a:Ale ilu jest takich jak my?
Ryszard napisał/a:Jesteśmy gdzieś między błędem statystycznym a progiem wyborczym
K-S2 + Super A + DA 20-40 + DA 18-135 + S10-20 3.5 + S30 1.4 Art + HD 55-300 + Ltd 21, 35, 40, 70 + A50 1.4, 1.7 + A28 2.8
Tak, umiem to sobie wyobrazić. Mały obrazek, wizjer x0,95 i AF niech sobie jakiś będzie... Do tego tryb LV ze wszystkimi bajerami, śledzeniem, precyzją i szybkością jak MILC. Trochę rozdwojenie jaźni, ale kto to zrobi jak nie Pentax?jersey napisał/a:K-1 z matówką z LXa i lecę wydawać kasę