adi24-78 napisał/a:Coś Zaczyna się dziać w naszym systemiepo pokazaniu nowej lampy błyskowej pojawiły tez się plotki o K-1 III
https://pentaxrumors.com/2024/09/13/pentax-k1-mark-iii-camera-rumors/
no system AF ma być nowy fajnie jak by był oparty na tym AF z K-3 III
jak by matryca była 61 Mpix. to by było super. To ten Aparat by mi zastąpił od razu dwa aparaty. k-1 i k-3 III bo crop by odpowiadał właśnie liczbie megapikseli jaki jest w k-3 III i bym mogł wykorzystywac wszystkie moje obiektywy na jednym aparacie.
tylko mam nadzieje ze ekran będzie jakoś gibany![]()
co mnie najbardziej martwi to te dwa sloty CF Expressfajnie jak by to były sloty combo jeszcze na kartę SD.
No to trzeba dalej czekać na jakieś nowe przecieki![]()
Pozdrawiam,
Paweł
Brak Pentaxa w Pentaxie
K-S2 + Super A + DA 20-40 + DA 18-135 + S10-20 3.5 + S30 1.4 Art + HD 55-300 + Ltd 21, 35, 40, 70 + A50 1.4, 1.7 + A28 2.8
Michu, chodziło mi o radykalizację dyskusji. Krótko, dwie sprawy:Michu napisał/a:A możesz napisać mi, w którym momencie brnę w radykalizm?
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
Michu, dużo rzeczy naraz, popatrz. Z pierwszym zdaniem w pełni się zgadzam. Sam robię zdjęcia aparatem, który nazwałeś "klockiem"Michu napisał/a:Po prostu nie dyskredytuję żadnych urządzeń robiących zdjęcia. Dotyczy to zarówno smartfonów, jak i pudełka po zapałkach przerobionego na pinhola. I nie przeczę, lekko irytują mnie schematy myślowe bazujące na błędnych lub nieaktualnych założeniach/danych. Kilka lat temu tyczyło to mitycznej plastyki w konfrontacji FF/APS. Kusi mnie, by zrobić to samo, co wówczas - przywieźć na jakiś zlot wydruki A1 do ślepego testu.
jersey napisał/a:A w newsach o Pentaksie czytam, że SLR nie leżą w ich strategii... no to jaką mają szansę na to że kupię kolejne K-3/3?
Chyba czytałem to samo i zrozumiałem, że chwalenie się wizjerem optycznym przestało być skuteczne i wypadło ze strategii marketingowej... Niuanse. Lustrzanka = OVF. Jeśli jego nie da się obronić, to DSLR nie ma innych atutów względem MILC.plis napisał/a:jersey, moim zdaniem, napisał coś co faktycznie ma znaczenie, odnośnie cytowanego wywiadu.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
CytatMnie nie trzeba przekonywać, lubię wizjery optyczne. Chętnie bym przygarnął DSLR Pentaksa z okienkiem jak MX i zestawem oryginalnych matówek do manualnego ostrzenia. Ech, niszowość marzeń...
Jesteśmy gdzieś między błędem statystycznym a progiem wyborczymjersey napisał/a:Ale ilu jest takich jak my?
Ryszard napisał/a:Jesteśmy gdzieś między błędem statystycznym a progiem wyborczym![]()
K-S2 + Super A + DA 20-40 + DA 18-135 + S10-20 3.5 + S30 1.4 Art + HD 55-300 + Ltd 21, 35, 40, 70 + A50 1.4, 1.7 + A28 2.8
Tak, umiem to sobie wyobrazić. Mały obrazek, wizjer x0,95 i AF niech sobie jakiś będzie... Do tego tryb LV ze wszystkimi bajerami, śledzeniem, precyzją i szybkością jak MILC. Trochę rozdwojenie jaźni, ale kto to zrobi jak nie Pentax?jersey napisał/a:K-1 z matówką z LXa i lecę wydawać kasę![]()
MF , FF , APS-C
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron
YM124G, MX, Mz-5n, K-5II, K-3II
foto napisał/a:Czyżby powolne wygaszanie systemu
K-50 / K-70
Stare stałki,kilka zomów,fiszka,lampa.
Moja galeria na 500px :
http://500px.com/oxygenum
CzareK