Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
adi24-78 napisał/a:
Coś Zaczyna się dziać w naszym systemie :-) po pokazaniu nowej lampy błyskowej pojawiły tez się plotki o K-1 III
https://pentaxrumors.com/2024/09/13/pentax-k1-mark-iii-camera-rumors/
no system AF ma być nowy fajnie jak by był oparty na tym AF z K-3 III
jak by matryca była 61 Mpix. to by było super. To ten Aparat by mi zastąpił od razu dwa aparaty. k-1 i k-3 III bo crop by odpowiadał właśnie liczbie megapikseli jaki jest w k-3 III i bym mogł wykorzystywac wszystkie moje obiektywy na jednym aparacie.
tylko mam nadzieje ze ekran będzie jakoś gibany :-)
co mnie najbardziej martwi to te dwa sloty CF Express :-( fajnie jak by to były sloty combo jeszcze na kartę SD.
No to trzeba dalej czekać na jakieś nowe przecieki :-)

z wywiadu z Paris Photo Show 2024:
"When will the K-1 Mark III be released?
Unfortunately, there is no information available about the upcoming SLR camera."

czyli potwierdziło się, że plotki są plotkami i tyle :-/

plis  Dołączył: 12 Paź 2011
jersey, moim zdaniem, napisał coś co faktycznie ma znaczenie, odnośnie cytowanego wywiadu.
W sytuacji gdy mamy zdecydować o zakupie nowego aparatu, kontynuacja modeli produkowanych przez naszego ulubionego producenta ma istotne znaczenie. Nie wspomnę, że taki komunikat o braku kontynuacji zamyka wejście do systemu nowym użytkownikom.
Sam mam K-S2 i nie odnoszę wrażenia, że jakoś mnie ogranicza. Mam nawet zmagazynowane dwa solenoid, bo obecny zaczyna szwankować. Tyle, że kiedyś w aparacie może zepsuć się coś innego, ulegnie wypadkowi, itp. Informacja o prawdopodobnym braku kontynuowania produkcji lustrzane połączona z rezygnacją wejścia w bezlusterkowce, jak był na to czas, może mnie kiedyś zostawić z obiektywami, które lubię, ale nie będę mógł ani użyć, ani sprzedać. Nie jest to jakaś imponująca szklarnia, ale jednak.
Być może, powinienem zrobić jakąś agresywną selekcję i sprzedać te szkiełka, których najrzadziej używam i dotrwać do końca systemu, bo chyba to jest sygnalizowane.

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Michu napisał/a:
A możesz napisać mi, w którym momencie brnę w radykalizm?
Michu, chodziło mi o radykalizację dyskusji. Krótko, dwie sprawy:
1. Zarzut snobizmu. Abstrahując zupełnie od tego, do kogo był on skierowany i czy był w ogóle zasadny - jest to osąd moralny. My dobrzy, snoby źli. Co osiągniesz w dyskusji, poza wprowadzeniem nowej linii podziału i ustawieniem zaangażowanych osób po jasnej albo ciemnej stronie mocy?
2. Czyli Sony RX1 to też proteza? I Ricoh GR? I seria Fuji X100? Wszystko co nie ma zoomu to protezy. Tutaj znowu idziemy w kierunku albo-albo. Te szanujemy - wszystko inne to protezy. A może podział jest bardziej wielobarwny, pojemny i bogaty w podzbiory?
Rysowanie ostrych linii bywa efektowne, ale znalezieniu wspólnych punktów i dogadaniu się nie służy.

Michu napisał/a:
Po prostu nie dyskredytuję żadnych urządzeń robiących zdjęcia. Dotyczy to zarówno smartfonów, jak i pudełka po zapałkach przerobionego na pinhola. I nie przeczę, lekko irytują mnie schematy myślowe bazujące na błędnych lub nieaktualnych założeniach/danych. Kilka lat temu tyczyło to mitycznej plastyki w konfrontacji FF/APS. Kusi mnie, by zrobić to samo, co wówczas - przywieźć na jakiś zlot wydruki A1 do ślepego testu.
Michu, dużo rzeczy naraz, popatrz. Z pierwszym zdaniem w pełni się zgadzam. Sam robię zdjęcia aparatem, który nazwałeś "klockiem" :-D Ja się nie obrażam, pamiętam, wsponimałeś jakieś traumy w związku z szybkością AF w bliźniaczym DL'u ;-) Czy nazwanie smartfona "protezą" uważasz za dyskredytujące lub w jakiś sposób obraźliwe? I dlaczego smartfono-sceptyk ma być osobą ubogą mentalnie, bo bazującą na jakichś "schematach myślowych"? Dla mnie smartfon jest protezą, gdyż uważam jego aparatowy interfejs za kompletnie drętwy, niepraktyczny i przeszkadzający w robieniu zdjęć. Uważam, że tę opinię mogę poprzeć faktami - nie jest skażona "schematami myślowymi" ani wywiedziona z "nieaktualnych założeń"... A ślepy test zrób, czemu nie. Może on przekonać tych, którzy ganią smartfony za tzw. jakość obrazka. Mnie to w sumie niepotrzebne, bo widzisz, uważam za wystarczającą jakość z 6MPix lub jeszcze słabszego filmu (pewnie ledwo do A3 bym nimi doskoczył). Za to lubię proces, te zabawki, przyciski, ustawianie. Sprawia mi to przyjemność, tak po prostu i jest ważną częścią mojego hobby (i gdybym to wmawiał innym i chwalił, że "to jest prawdziwa fotografia" to byłbym snob jak stąd do Lublina i z powrotem - ale nie wmawiam...).

jersey napisał/a:
A w newsach o Pentaksie czytam, że SLR nie leżą w ich strategii... no to jaką mają szansę na to że kupię kolejne K-3/3?
plis napisał/a:
jersey, moim zdaniem, napisał coś co faktycznie ma znaczenie, odnośnie cytowanego wywiadu.
Chyba czytałem to samo i zrozumiałem, że chwalenie się wizjerem optycznym przestało być skuteczne i wypadło ze strategii marketingowej... Niuanse. Lustrzanka = OVF. Jeśli jego nie da się obronić, to DSLR nie ma innych atutów względem MILC.

p.s. Mnie nie trzeba przekonywać, lubię wizjery optyczne. Chętnie bym przygarnął DSLR Pentaksa z okienkiem jak MX i zestawem oryginalnych matówek do manualnego ostrzenia. Ech, niszowość marzeń...

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Rysiu...
Tak, moim zdaniem można nazywać snobami osoby deprymujące aparaty fotograficzne w smartfonach. Podobnie jak miało to miejsce przypadku APS-FF. Czy dokonuję tym jakiegokolwiek podziału? Nie. Po prostu chcę ukazać bezsensowność takiego podziału. Jak pisa Ejso - kto (prócz onanistów sprzętowych) pyta jakim aparatem/obiektywem to było robione, stojąc przed wydrukiem.
Co do drugiego punktu z Twojego postu, to chyba nie do końca trafnie go zinterpretowałeś. Dla mnie nie ma znaczenia, czy to Fuji X100, iPhone 15 czy K-1 - robi świetne zdjęcia, wiec jest pełnoprawnym aparatem.
Dla Ciebie smartfon protezą, bo nie ma interfejsu. Ale wiesz, że są odpowiednie apki? To raz. A dwa, wiesz, że Pentax ME nie maił trybu manualnego? A ME Super priorytetu czasu. To też były protezy. ze względu na interfejs?
To, że coś nie ma funkcji, której używamy nie oznacza, że jest protezą.

jersey  Dołączył: 03 Cze 2020
Cytat
Mnie nie trzeba przekonywać, lubię wizjery optyczne. Chętnie bym przygarnął DSLR Pentaksa z okienkiem jak MX i zestawem oryginalnych matówek do manualnego ostrzenia. Ech, niszowość marzeń...

No, no. K-1 z matówką z LXa i lecę wydawać kasę :-D

Ja też lubię OVF co sprawia że nowy Pentax jest nadal w kręgu moich zainteresowań. Ale ilu jest takich jak my?

jersey napisał/a:
Ale ilu jest takich jak my?
Jesteśmy gdzieś między błędem statystycznym a progiem wyborczym ;-)

plis  Dołączył: 12 Paź 2011
Ryszard napisał/a:
Jesteśmy gdzieś między błędem statystycznym a progiem wyborczym ;-)

Jeśli bliżej progu wyborczego to Ricoh brałby taki udział w rynku w ciemno ;-)

Oj, szedłby jak dzik w żołędzie! :lol:
Ale jest jak jest, to my tu w ciemno zgadujemy... ;-)

jersey napisał/a:
K-1 z matówką z LXa i lecę wydawać kasę :-D
Tak, umiem to sobie wyobrazić. Mały obrazek, wizjer x0,95 i AF niech sobie jakiś będzie... Do tego tryb LV ze wszystkimi bajerami, śledzeniem, precyzją i szybkością jak MILC. Trochę rozdwojenie jaźni, ale kto to zrobi jak nie Pentax? ;-)

adi24-78  Dołączył: 11 Lis 2010
Został wycofany obiektyw HD PENTAX-D FA 70-210mmF4ED SDM WR
https://www.ricoh-imaging...ist_others.html
coraz to mniej obiektywów zostaje :-(

foto  Dołączył: 03 Maj 2013
Czyżby powolne wygaszanie systemu

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czy wiemy na ile lat wystarczą zapasy magazynowe?

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
I czy po tym czasie będzie ktoś pamiętał, że były jakieś napędy SDM? Myślę o potencjalnych częściach zamiennych do przedmiotów muzealnych.

adi24-78  Dołączył: 11 Lis 2010
Pewnie Tamronowi się nie opłaca go produkować. Bo teraz chyba już przeszli całkowicie na obiektywy do belusterkowców. To konstrukcja tamrona i tak przypuszczam ze oni go produkują nie Pentax

foto napisał/a:
Czyżby powolne wygaszanie systemu

Możliwe, ale akurat w tym wypadku to pewnie po prostu skończyły się zapasy (Tamron nie produkuje już obiektywów do DSLR) i Pentax wycofał obiektyw w Japonii i przekierował zapasy na rynki gdzie jest największy popyt na DSLR i osprzęt. To samo jest z K-3/3. I pewnie to samo będzie z resztą Penronów: 15-30 i 24-70, wcześniej czy później zostaną wycofane jak zapasy spadną poniżej jakiegoś poziomu.

Pentax jest teraz chyba jedynym producentem obiektywów do DSLR i pewnie tną po kosztach jak leci. Zwłaszcza że są, de facto, także jedynym producentem lustrzanek (tak, wiem, Nikon i Canon jeszcze produkują niektóre modele) i nie mają perspektyw na wielką sprzedaż. Utrzymanie dużego systemu obiektywów też kosztuje.

Mimo zapewnień gościa z polskiego Ricoh jakoś zaczynam widzieć system w ciemnych barwach, może nie wygaszony zupełnie, ale wizja tylko FF i minimalnej ilości obiektywów z wysoką marżą też nie napawa optymizmem.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Obiektywy to jedno ale matryce do lustrzanek pewnie też odchodzą do lamusa?
Tu będzie jeszcze większy problem niż ze szkłami bo na nowe konstrukcje chyba nie ma co liczyć...
Niskoskalowa produkcja i projektowanie nowych matryc do DSLR czy to się komuś jeszcze będzie opłacać?

Można włożyć matrycę MILC do DSLR, jaki problem? Będzie lifeview z PDAF. Nikon chyba tak robił.

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Skoro wycofują to można kupić na zapas. Wcale niedawno skończyła się promocja gdzie cena 70-210 zjechała w FotoPlusie do poziomu 3,5k. Przed wakacjami pewnie będzie następna - do ilu zejdzie, jeśli będą szli na czyszczenie magazynów?

Skocz do: